Home » Поради » Жіноче питання – Заморозити на зиму

Жіноче питання – Заморозити на зиму Заморозити на зиму

Здравствуйте, Оксана! Як правильно заморозити фрукти-овочі на зиму? І головне – як їх потім правильно розморожувати? А то у мене іноді після розморожування каша виходить. Спасибі

а сьогодні заморожування овочів і фруктів – найвигідніший і зручний спосіб консервування. Відмовившись від використання консервантів (оцет, сіль, цукор) ми отримуємо здорову продукцію. Не дивлячись на те, що не всі овочі і фрукти після розморожування зберігають свою первинну форму, зате інші, важливіші свої властивості: смак, запах, корисні речовини – зберігаються повністю. І ще одна важлива деталь. Як відомо, при довгому зберіганні овочі та фрукти втрачають більшу частину вітамінів. Так от в замороженому продукті зберігаються всі вітаміни на момент заморожування. І навесні, кількість вітамінів у замороженій, наприклад, моркви, буде набагато вище, ніж у свіжій.

Отже, приступимо до заготівлі. Що буде потрібно? Ну звичайно найголовніше – морозильна камера або морозильне відділення холодильника.

Температура, відповідна для заморозки від мінус 18 до мінус 23 градусів. При температурі мінус 18 і нижче, овочі і фрукти краще заморожуються і зберігаються від 8 до 12 місяців. Тобто практично до наступного сезону. Можна заморозити продукти і при температурі від 0 градусів до мінус 8. Але важливо пам’ятати, що зберігати такі продукти потрібно не більше трьох місяців.

У чому Мороза? Для цієї мети прекрасно підійдуть целофанові пакети і невеликі контейнери з кришками, які можна купити у відділах одноразового посуду. Завдяки своїй прямокутній формі вони дуже добре вписуються в простір морозильних камер.

У яких кількостях? Обов’язково невеликими порціями. Розмір кожної порції визначайте індивідуально. Тобто рівно така кількість, яка вам необхідно для приготування одного супу, компоту, пирога і так далі. Це залежить від складу вашої родини і навіть від розміру каструлі. Так як повторно заморожувати продукти не можна ні в якому разі, то упаковуйте заморозку з таким розрахунком, щоб можна було відразу використовувати всі вміст пакету або контейнера. До того ж маленькі порції швидше і якісніше заморожуються і зберігаються.

Які фрукти овочі заготовляти? Тут теж важливий індивідуальний підхід, заснований на смаках вашої родини.

Адже ви не станете забивати всю морозилку зеленим горошком, якщо у вас ніхто його не їсть?

Тому для початку визначтеся з розміром порцій і асортиментом і потім приступайте до цього нескладного способу заготовки.

А я розповім вам про способи заморожування і про те, які тонкощі важливі для заготовки того чи іншого продукту.

Потрібно пам’ятати, що після розморожування овочі та фрукти не миють. Тому перед тим як заготовлювати продукти їх необхідно добре вимити й обсушити. Обсушити потрібно обов’язково. Інакше вся ваша заморозка сліпнется в неапетитний грудку. Сушіть продукти, відкинувши на друшляк або розклавши на рушник.

Заморожувати можна практично всі фрукти, овочі та гриби. Деякі з них, в основному ягоди, можна заморозити, так званим «сухим» способом. Розкласти на дошці покритої харчовою плівкою, поставити в морозилку. Після того як ягоди замерзнуть їх потрібно просто зсипати в пакет, видалити зайве повітря, закрити або зав’язати отвір і забрати на зберігання в морозилку. Приблизно також як заморозка пельменів.

Але в основному, підготовлені продукти розкладайте невеликими порціями по контейнерах і пакетах, намагаючись видаляти надлишки повітря. Щільно закривайте і відразу розкладайте в морозильній камері з розрахунком на заморозку і тривале зберігання. Зовсім нескладний спосіб.

Зелень. Кріп, петрушка, кінза, базилік, пір’я зеленої цибулі. Перед заморожуванням зелень обов’язково промийте та висушіть. Потім поріжте дрібно і розкладіть невеликими порціями – приблизно по жменьці в пакети. Видавите з пакетів зайве повітря і зав’яжіть отвір. Заморожувати зелень можна окремо, а можна скласти суміш трав за своїм смаком, нарізавши різні сорти і попередньо змішавши їх перед заморожуванням. Таким же чином можна заморозити м’яту і мелісу, але тільки цілими листочками, попередньо відокремивши їх від стебел.

Щавель. Листя щавлю добре промийте і орежьте. Потім опустіть на 1 хвилину в киплячу воду. Відкиньте на друшляк і обов’язково остудіть після того, як стече зайва рідина. І тільки потім розкладіть по пакетах і заморозьте. Ще одна деталь – безпосередньо перед приготуванням щавель розморожувати не потрібно. Опустіть заморожений щавель відразу в суп – і тоді смак, колір і зовнішній вигляд нічим не відрізнятиметься від свіжого.

Зелений горошок і кукурудза. Свіжий горошок або кукурудзу спочатку вилущив. Потім опустіть в киплячу воду і проваріть 3-5 хвилин. Відкиньте на друшляк і відразу промийте холодною проточною водою. Після того як зайва вода стече і горох або кукурудза обсохнуть – розкладіть по пакетах і заморозьте.

Слід зауважити, що більшість овочів перед заморожуванням потребують бланшировании. Бланширование – це відварювання в невеликій кількості води при слабкому кипінні.

Кольорова капуста. У свіжої цвітної капусти видаліть верхні листки, а сам качан розділіть на суцвіття. Бланшируйте капусту з додаванням невеликої кількості лимонної кислоти 3 хвилини. Потім злийте воду, суцвіття остудіть і обсушити. Розкладіть по пакетах або контейнерах і заморозьте.

Брокколі. Дуже ніжний сорт капусти. Тому бланшувати його попередньо не потрібно. Досить розділити на суцвіття, промити, обсушити і заморозити розклавши по пакетах.

Салатний перець. Можна заморозити різними способами. Все залежить від того, в якій якості потім ви його захочете використовувати. Видаліть у салатного перцю плодоніжки і акуратно дістаньте насіння. Промийте і обсушити. Вставте перчинки одну в одну і заморозьте в пакеті. Таким чином у вас будуть заготовлені плоди для подальшого фарширування. А можна заздалегідь нафарширувати підготовлений перець сумішшю моркви і відвареного рису або навіть м’ясним фаршем і заморозити. Також очищений і промитий перець можна порізати дрібними шматочками і таким чином заморозити. Попереднього бланширования салатний перець не вимагає.

Також не потрібно відварювати перед заморожуванням омідори і огірки.

Помідори. Заморожують двома способами. У вигляді пюре. Для цього свіжі помідори промити, обсушити і протріть через сито, або проверніть на м’ясорубці. Розкладіть по контейнерах і відразу заморозьте. А можете порізати дольками, з шкіркою або без – на ваш вибір, розкласти по пакетах, видалити повітря і зав’язати отвір. Дрібні помідори (типу чері) нарізати не обов’язково, але бажано зробити проколи у кількох місцях, щоб вони не потріскалися від заморозки.

Огірки. Огірки заморожують для салатів, попередньо порізавши кубиком або соломкою. Також зберігайте в пакетах. Перед вживанням разморозьте, відкиньте на друшляк і додайте в салат.

Кабачки та цукіні перед заморожуванням обов’язково відваріть, попередньо порізавши кубиками і видаливши насіння. Потім обов’язково відкиньте на друшляк, остудіть. Розкладіть у пакети, видаліть повітря, злегка спресувавши вміст, і закрийте отвір.

Замороження – найкращий спосіб зберегти у свіжому вигляді спаржеву квасолю. Сбланшіруйте, остудіть і обсушити. Заморозьте одним із запропонованих способів.

Як заморожувати ягоди я розповіла, слід тільки додати, що ніжні ягоди – полуницю, малину і ожину я пораджу вам зберігати в контейнерах. Так вони не помнуться при заморожуванні і збережуть форму при розморожуванні. Смородину, вишню і агрус, а так само багато інших можна заморожувати сухим способом і зберігати в целофанових пакетах. Можна перетерти ягоди і заморожувати у вигляді пюре. З цукром чи без – вирішувати вам.

Гриби. Існує оману, що гриби обов’язково потрібно варити перед заморожуванням. Але насправді це не так. Наприклад, свіжі опеньки або печериці можна заморозити сирими. Для цього просто добре промийте гриби. Обсушити, обріжте зайве. Великі гриби поріжте на частини, а дрібні залиште цілими. Обсушити, розкладіть по пакетах і сміливо заморожувати.

Після розморожування такі гриби годяться і в суп і для смаження.

Свіжі грузді теж можна заморожувати, попередньо промивши іпорезав дрібними шматочками. Головне – це щоб не траплялися червиві гриби. Але як раз червиві і можна вибраковать при нарізці. Зате яке задоволення від тарілочки свіжої груздянкі в середині зими!

Але найчастіше, звичайно, гриби перед заморожуванням обсмажують на невеликій кількості рослинного масла. Смажити попередньо підготовлені гриби треба близько 20 хвилин, до тих пір, поки випарується вся зайва волога. Потім остудити і тільки потім розкласти по пакетах або контейнерах і заморозити.

речі, гриби можна смажити і в духовці. Для цього способу навіть не потрібно додавання масла. Добре промиті гриби укладіть в глибоке деко і млоїте в духовці, періодично помішуючи до тих пір поки не випарується вся рідина. Таким чином, гриби виходять приготованими як би «у власному соку» і зберігають свій смак і аромат навіть після заморозки.

І на закінчення декілька слів про сумішах. У домашніх умовах ви можете заготовити асорті з заморожених овочів. Ті ж самі папрікаш, рататуй і скласти суміші за своїм смаком. Приготуйте заздалегідь овочі які ви будете використовувати для сумішей. Ті які потребують тепловій обробці – відваріть, опустивши в киплячу воду, потім обов’язково відкиньте на друшляк і остудіть. Ті, які, в обробці не потребують, як наприклад салатний перець або броколі – промийте та висушіть. Змішайте добре остиглі овочі у відповідній для цього за розміром посуді і розділивши на порції розкладіть по пакетах для заморозки.

Варто витратити з користю небагато часу – і тоді взимку у вас завжди в морозилці буде частинка річного гарного настрою, смачний і свіжий запас ягід, овочів і фруктів і величезне поле для кулінарних експериментів.

Також знайшли:

  • заморозити назиму салат

_0.31MB/0.00472 sec