Home » Поради » Зерно пшениці. Пророщування зерен пшениці. Корисні властивості і застосування

Зерно пшениці. Пророщування зерен пшениці. Корисні властивості і застосування Зерно пшениці З цими товарами купують також:

Про високої поживної цінності і великої користі для організму людини пророщеного зерна пшениці люди знали з найдавніших часів. Ще в медичних трактах Гіппократа і записах давньоіндійських цілителів згадується про різноманітних лікувальних і загальнозміцнюючих властивостях паростків пророслої пшениці. У Стародавньому Єгипті пророщену пшеницю, що символізує життєдайну енергію сонця, завжди вважали одним з кращих засобів для збереження на довгі роки молодості, краси, фізичної та сексуальної сили.

Про корисні властивості зерен пророщеної пшениці було також c давніх пір відомо і в Київській Русі. Для зміцнення імунітету, а також з метою профілактики авітамінозу в зимово-весняний період наші предки вживали в їжу різноманітні каші, киселі, супи, приготовані на основі пророщеної пшениці. Із зерен пророслої пшениці готувалися в ту пору і традиційні російські страви – різдвяне «сочиво» і святкова або поминальна «кутя».

В 50-х роках XX століття завдяки результатам деяких наукових біохімічних досліджень пророщена пшениця міцно зміцнила свої позиції у світовій дієтології. Включення в щоденний раціон паростків пшениці, що отримало широке поширення в багатьох країнах, стало головною основою більшості систем «правильного», «здорового» харчування.

У наш же час, в XXI столітті, пророщена пшениця і раніше користується великою популярністю у прихильників здорового способу життя і знаходить широке застосування у складі рецептів різних кулінарних страв ( cм. розділ «Кулінарні рецепти з пророщеної пшениці») .

Продукт «Зерно пшениці» зроблений з екологічно чистої і якісної сировини, вирощеної без застосування будь-яких шкідливих для здоров’я людини хімікатів. Цей натуральний продукт ми рекомендуємо використовувати в домашніх умовах, як для отримання пророщеної пшениці, так і в якості основи для приготування всіляких лікувальних або загальнозміцнюючих відварів.

Хімічний склад пророщеного зерна пшениці

У процесі пророщування в зерні пшениці активізуються особливі ферменти – ензими. З їх допомогою поживні речовини пшеничного зерна розщеплюються, утворюючи в оптимальному співвідношенні нові, найбільш ефективно і легко засвоювані людським організмом, з’єднання (амінокислоти, найпростіші цукру, жирні кислоти). Причому встановлено, що пророщене зерно пшениці, що має проросток в 1-2 мм, найбільш цінне за своїм амінокислотним, вітамінним і мінеральним складом порівняно із звичайним непророщенним пшеничним зерном.

При пророщування кількість вітамінів Е і групи B в зерні пшениці збільшується в кілька разів. Вітамін Е . володіє потужними імуностимулюючі і омолоджуючу властивостями, надає благотворний вплив і на роботу органів статевої сфери. Вітаміни групи B . необхідні для злагодженої роботи нервової системи, серця, м’язів і мозку, нормалізують процес кровотворення, роботу щитовидної залози, сприяють зниженню рівня холестерину, а також покращують стан шкіри, нігтів і волосся.

Крім того, в хімічному складі пророщеної пшениці (на відміну від непророслими) вже присутня цінний природний імуномодулятор – вітамін С . блокуючий негативний вплив речовин, що перешкоджають засвоєнню організмом заліза, цинку, магнію, кальцію.

Докладніше дізнатися про особливості хімічного складу і корисних властивостях вітамінів і мінеральних речовин цільного, непророщенним зерна пшениці вам допоможуть розділи нашого сайту «Пшениця» і «Манка по-старорусски».

Корисні властивості пророщеної пшениці

Паростки пророслої пшениці, які сконцентрували в собі силу і енергію розвивається рослинного організму, є для людини цінним джерелом біологічно активних речовин, що володіють масою загальнозміцнюючих та лікувальних властивостей.

Вкрай корисною нерозчинної клітковиною («харчовими волокнами») особливо багаті пшеничні висівки, що представляють собою верхню оболонку пророслого пшеничного зерна. Потрапляючи в організм, така клітковина набухає у воді і активно стимулює випорожнення кишечника, запобігаючи розвитку в ньому небажаних застійних явищ. Крім того, проходячи по травному тракту, клітковина зерен пшениці «всмоктує» в себе всілякі шлаки, токсини, канцерогени, радіонукліди, які разом з нею у складі калових мас швидко і ефективно виводяться з організму. Таким чином, регулярне вживання пророщеної пшениці, багатої харчовими волокнами, в поєднанні в достатньою кількістю споживаної води, особливо корисно людям, страждаючим запорами і необхідно для профілактики такого страшного захворювання, як рак товстої і прямої кишки.

Розчинна ж клітковина (пектини) . якій також досить багато в зернах пророщеної пшениці, сприяє підтримці нормального балансу «корисною» кишкової мікрофлори, а також активно вбирає в себе і виводить з організму токсини, «поганий» холестерин і жовчні кислоти, що містяться в шлунково-кишковому тракті. Завдяки даним властивостям введення в раціон харчування пророщеної пшениці досить корисно для профілактики і лікування дисбактеріозу, атеросклерозу, жовчнокам’яної хвороби.

Крім того, клітковина, яка потрапляє з зернами пророщеної пшениці, в організм людини, сповільнює засвоєння вуглеводів і жирів. При цьому знижується вироблення гормону інсуліну, що сприяє відкладенню жиру. Саме у зв’язку з цим регулярне вживання в їжу пророщеної пшениці можна вважати дієвим засобом для профілактики цукрового діабету і можна рекомендувати людям, які бажають позбутися зайвої ваги. Однак, треба пам’ятати, що сама по собі пшениця – досить калорійний продукт, і тому при введенні в раціон харчування пророслих зерен цієї злакової культури слід знизити загальну кількість споживаного хліба та випічки.

Регулярне вживання в їжу пророщеної пшениці також нормалізує обмін речовин, покращує роботу серцево-судинної, кістково-хрящової, нервової системи та статевої системи, нормалізує функцію щитовидної залози. Пророщена пшениця відмінно зміцнює імунітет, сприяє зниженню ризику виникнення онкологічних захворювань, перешкоджає авітамінозу, анемії і передчасного старіння, і допомагає організму людини швидко впоратися з різними інфекціями і простудними захворюваннями.

Спосіб застосування продукту «Зерно пшениці»

Пророщені зерна пшениці, багаті вітамінами і мінералами, можуть скласти гідну конкуренцію настільки корисним овочам і фруктам (особливо в зимово-весняний період).

Пророщену пшеницю краще всього їсти на сніданок (на ніч така їжа занадто важка для травної системи). Пророслі зерна пшениці можна вживати як в цілому вигляді (ретельно і довго пережовуючи), так і в подрібненому (для цього пшеничні зерна можна пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері). Добова норма споживання пророщеної пшениці – 50-100 м.

В цілому вигляді зерна пророщеної пшениці можна додавати в різні салати, супи, другі страви. Подрібнену пророслу пшеницю можна використовувати для приготування корисної каші і випічки смачного дієтичного хліба. Подрібнені пророщені пшеничні зерна, змішані з медом, чорносливом, курагою та родзинками, – ще й відмінний загальнозміцнюючий, відновлює сили засіб для тих, хто переніс недавно важке захворювання (в цьому випадку таку суміш краще вживати по 50 г 1 -2 рази на день).

солодове борошно (дрібно розмелені в кавомолці зерна пророслої пшениці) можна використовувати як добавки до різних приправ, кремів соусів, млинці тесту. Змішавши таку муку з закип’яченим молоком або водою, можна отримати поживний вітамінний кисіль. Висушені паростки пшениці можна додавати в різні пасти на основі сиру, сиру, майонезу, м’яса. Але слід пам’ятати, що найбільш корисні для нашого організму саме свежепророщенние зерна пшениці (а не сушені пшеничні проростки).

Пророщені зерна пшениці також особливо корисно використовувати у складі різних косметичних масок по догляду за шкірою обличчя та рук.

З розділів нашого сайту «Пророщення пшениці» і «Кулінарні рецепти з пророщеної пшениці» ви дізнаєтеся, як правильно проростити пшеницю в домашніх умовах, а потім приготувати з неї різноманітні дієтичні страви.

На основі продукті «Зерно пшениці» можна приготувати і різні загальнозміцнюючі і лікувальні відвари. Наприклад, відвар з пророслих зерен пшениці з медом добре допомагає при застудному кашлі, туберкульозі та інших захворюваннях органів дихання. Настій із зерен пророщеної пшениці – відмінна профілактика проти грипу, простудних захворювань, а також захворювань, пов’язаних з порушенням обміну речовин. Відвари і настої з пророщеної пшениці – не лише добра основа для супів та квасу, а й цінний косметичний засіб (їх застосовують для пом’якшення шкіри рук та обличчя).

Спосіб приготування настою з пророщених зерен пшениці: 1 ст. ложку пророслої пшениці залити 1 склянкою окропу, настояти 2 години, потім прокип’ятити 10-15 хвилин і процідити.

Спосіб приготування відвару з пророслої пшениці: взяти пророщену пшеницю і воду в співвідношенні 1:10, змішати, прокип’ятити 5 хвилин. Після закінчення доби процідити і приймати 2 рази на день після їжі по 0,5-1 склянці. Такий відвар особливо корисний своїм жовчогінну дію.

Протипоказання до вживання пророщеної пшениці:

загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (в т. ч. виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки), діарея, алергія на глютен. Пророслу пшеницю також не рекомендується вживати дітям до 12 років і людям, які нещодавно перенесли операцію.

Курс профілактичного харчування з включенням в раціон пророщеної пшениці рекомендується проводити не частіше 1 разу на рік (такий курс найкраще проводити наприкінці зими або на початку весни, оптимальна тривалість його – 1,5 -2 місяці). < / strong>

Також знайшли:

  • пророщена пшениця рецепт
  • пророщування пшениці
  • пророщена пшениця відгуки
  • як проростити пшеницю для споживання
  • пророщування зерна
  • де купити пшеницю для пророщування
  • проросла пшениця відгуки
  • де и як можна використати корисну силу води
  • де можна в м Луцьку купити проросшу пшеницю
  • купити пшеницю для пророщування