Home » Поради » Зерна пшениці: калорійність, корисні властивості, шкода, користь

Зерна пшениці: калорійність, корисні властивості, шкода, користь

Зерна пшениці: калорійність, корисні властивості, шкода, користь Зерна пшениці

Чим так корисні зерна пшениці? Які вітаміни містяться в них і наскільки вони калорійні? При яких захворюваннях вживають її? Наскільки корисні і шкідливі пророщені зерна пшениці?

Пшениця відноситься до роду трав’янистих рослин родини злакових і є однією з найперших культур, освоєних людиною.

Пшениця

ще в Біблії згадувалася як важливу і полезнейшее з усіх хлібних рослин. А Стародавня Палестина в Старому Завіті згадувалася як «земля пшениці».

Вона завжди високо цінувалася в Давній Греції та спортсмени під час Олімпіад харчувалися тільки ячмінним і пшеничним хлібом, названим Гомером «хлібом для чоловіків».

Для слов’ян зерна цих злаків завжди були символом багатства і благополуччя. І це неспроста. Адже на відміну ото жита і вівса, пшеницю важко зберегти в посуху і морози. Задовольнялися гарними врожаями не щороку, тому пшеничне борошно придбала велику цінність і з’являлася на столах простих людей тільки по святах.

Склад: вітаміни, мікроелементи і калорійність

Вчені завжди цікавилися хімічним складом найважливішого хлібного злаку. В результаті численних досліджень зерен пшениці стало відомо, що в його складі знаходиться близько 50-70% крохмалю і інших вуглеводів, залежно від сорту.

Пшениця містить рослинні жири, мінерали (кальцій, калій, фосфор, магній тощо), вітаміни (В6 «читайте, – ще в яких продуктах міститься вітамін В6», В2, В1. РР, С і Е ).

Дослідження також показали, що саме в момент проростання зерен пшениці концентрація антибіотиків та стимуляторів росту зростає в кілька разів: наприклад, в момент проростання зерен вміст вітаміну В2 збільшується в 10 разів. Таке дивне властивість пророщених зерен пояснює цілющі властивості цих зерен на організм людини.

В пророщенном зерні вже частково зруйновані речовини, які блокують засвоєння кальцію, цинку, магнію та інших мінеральних елементів. У таких зернах міститься багато клітковини і цукру, які легко засвоюються організмом.

Калорійність зерен м’якої пшениці на 100 г продукту становить 305 ккал:

    Білки – 11,8 г

Жири – 2,2 г Вуглеводи – 59,5 г
Корисні властивості пшениці

Корисні властивості пшениці, користь

У цих зернах, як уже згадувалося раніше, міститься клітковина, яка є потужним стимулятором моторики кишечника. Вживання пшеничних висівок запобігає перетворення вуглеводів на жири і тим самим нормалізується вага людини.

Пектини, що містяться в цьому злакових, зменшують гнильні процеси, абсорбуючи шкідливі речовини, і загоюють слизову оболонку кишечника.

Калій і солі магнію в пшениці активізують вуглеводний обмін, беруть участь у формуванні кісткової тканини і нормалізують роботу серцево-судинної системи.

Через багатьох корисних властивостей її рекомендують вживати для відновлення сил, а також для відновлення лактації у післяпологовий період (юшка з смаженої борошна або рідка халва).

Пшеницю застосовують при простих і кривавих проносах (за допомогою відвару м’якушки пшеничного хліба).

Вона також сприяє підвищенню статевої потенції, лікуванню деяких форм безпліддя у жінок і чоловіків (свіжий сік незрілої пшениці або її зародків по півсклянки за 20 хвилин до їжі, 2-3 рази на день).

Ця рослина благотворно впливає на легені, зменшуючи кашель і біль у грудях (відвар висівок з медом або відвар зерен з м’ятою).

Вживання пшеничного крохмалю з мигдальним маслом в теплому вигляді або відвару проростків пшениці позитивно позначається при лікуванні сильного кашлю та інших запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Зародок пшениці: у ньому містяться багато біологічно цінних речовин – вітаміни групи В, протеїни, вітамін Е, калій, цинк, фосфор, залізо і лінолева кислота.

Пророщена пшениця: регулярно вживаючи пророщену можна поліпшити стан свого здоров’я.

Як проростити зерна пшениці в домі?

Для цього промийте зерна, покладіть їх на блюдечко і додайте туди трохи води, після чого накрийте зерна вологою марлею. Приблизно через добу зерна проростуть і тоді їх можна вживати в їжу. Використовуйте тільки харчові зерна пшениці, але не посівні, тому як їх можуть попередньо обробляти особливими отруйними речовинами.

Як зберегти пророслі зерна пшениці? Покладіть паростки в суху посуд і тримайте в холодильнику. Час зберігання – 2-3 діб. Пророщені паростки краще буде вживати на сніданок.

Відео: як пророщувати Користь пророщеної пшениці:

    У зернах знаходиться величезна кількість білка, який витрачається на будівництво клітин.

У зв’язку з тим, що оболонка зерен не видалена, їх паростки – це джерело рослинної клітковини, що нормалізує шлунково-кишкові процеси і допомагає ефективно боротися з запорами. Вітамін Е в пророщених зернах бореться з вільними радикалами і клітини стають захищеними від їх згубної дії. Пророщені зерна пшениці багаті мікроелементом цинком. Він просто необхідний для рекуперації клітин, а у чоловіків його недолік може привести до безпліддя. Відео: користь пророщеної пшениці Шкода і протипоказання

Пророщена пшениця корисна не всім. Вона може завдати шкоди людям, які мають алергію на глютен і страждають виразкою шлунка в період загострення, а також захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Загрузка...

Пророщена також не рекомендується до вживання дітям до 12 років і людям в післяопераційний період, вона може завдати шкоди.

Також знайшли:

  • вітаміни у зародку пшениці
  • калорійність зернових культур
  • калорійність пшениці і чи можна її вживати в їжу
  • пшениця варена користь
  • пшениця користь