Home » Поради » Зберігання овочів, зберігання овочів взимку | ЗЕЛЕНИЙ БЛОГ

Зберігання овочів, зберігання овочів взимку | ЗЕЛЕНИЙ БЛОГ Зберігання овочів

Закінчилася городня жнива, на дворі жовтень-зазимник. Урожай весь зібраний, малий він чи великий, але подбати про його збереження треба.

Зберігання овочів в обладнаному для цих цілей погребі спрощує цю задачу, але часто вирощений урожай доводиться відвозити в місто, як бути тоді, чи можливо організувати правильні умови зберігання овочів в квартирі. Давайте розглянемо обидва випадки.

Зберігання овочів у льосі

Приміщення, де зберігатимуться овочі, тобто овочесховища, погреби та підпілля повинні бути прохолодними, чистими, добре вентильованими і не мати сторонніх запахів. Все літо ці приміщення необхідно було, якомога частіше провітрювати і просушувати. Перед закладанням овочів дерев’яні настили, полиці і стійки треба промити гарячою водою з 1-2%-ної кальцинованої содою і потім покрити 10%-ним розчином вапна.

Овочі та фрукти надійно збережуться тільки в тих сховищах, де тривалий час підтримується температура повітря не нижче 1-2 ? C і не вище 5-6 ? С. Для регулювання температури необхідно наявність правильно влаштованої припливно-витяжної вентиляції, яка відбувається природним шляхом за рахунок теплового напору.

Сила теплового напору залежить від різниці температур внутрішнього і зовнішнього повітря і висоти повітряного стовпа між місцем припливу холодного повітря і витяжки теплого. Ефективність від природної вентиляції буде дп1татньою, якщо верхній кінець витяжної труби буде на 1,5-2 м вище припливного отвору, тому нижній кінець витяжної труби треба встановити на рівні стельового перекриття, а припливне кінець – на рівні підлоги.

Щоб повітря, що надходить самопливом через припливний канал, зміг «омити» всі овочі, закладені на зберігання, припливні і витяжні труби повинні бути максимально віддалені один від одного.

Отже, в сховище чисто і сухо, вентиляція функціонує справно, настав час розібратися, які умови зберігання необхідно створити конкретно для кожної групи овочів.

Зберігання картоплі

Викопаний картоплю не можна відразу ж закладати на зберігання, спочатку його треба перебрати, розсортувати, відокремити дрібні, пошкоджені бульби, відокремити насіннєву картоплю і кормовий.

Але залишати надовго викопаний картопля на світлі не слід, щоб не допустити накопичення в ньому солонина – отруйної речовини, що викликає отруєння у людей і тварин.

Здорові бульби до заморозків слід потримати в прохолодному і темному місці, це треба робити з двох причин, щоб перед закладкою в сховище вони обсохли і охолонули і, щоб вибраковать заражені фітофторою бульби. Справа в тому, що разу після збирання складно визначити хворі бульби, по закінченні ж часу фітофтора проявиться досить чітко, і розпізнати її не важко. А розпізнати її треба обов’язково, це допоможе уникнути зараження здорового картоплі.

Продовольча картопля, розібраний по сортам, треба зберігати окремо від насіннєвого і кормового.

Само зберігання картоплі можна організувати таким чином:

    навалом на розкладеної соломі, прикривши зверху будь-яким покривним матеріалом, можна соломою або землею; в ящиках з отворами, поставлених на піддони, задні стінки ящиків не повинні стикатися зі стінами льоху; в засіках, ізольованих від контакту з підлогою і зі стінами, ширина їх близько метра, насипати картоплю в засіки краще висотою не більше одного метра.

Зберігання моркви

Перш ніж прибрати моркву в сховище її, як і картоплю треба охолодити на протязі 5-6 днів. Охолоджена, вона витрачає менше поживних речовин під час зберігання.

Чи треба мити моркву? Раніше я мила, потім перестала це робити, тільки добре просушую морква після збору. Мені зустрічалася інформація, що мита перед закладанням на зберігання моркву схильна до захворювань.

У погребі морква відмінно зберігається, будучи укладена рядами у вигляді усіченої піраміди на підлозі або стелажах і перешарованими злегка вологим великим піском. Оптимальну вологість піску можна визначити, якщо стиснути його в долоні, при цьому він не повинен розсипатися.

Можна укласти моркву в щільні ящики й інші ємності і присипати зверху піском. Зверніть увагу – пісок повинен бути тільки зверху, якщо морква вся буде пересипана піском, то обов’язково почнеться процес гниття нижніх шарів моркви через ущільнення піску.

Пісок перешкоджає випаровуванню вологи і сприяє накопиченню вуглекислого газу, що виділяється коренеплодами, який в свою чергу благотворно діє на збереження моркви, як би консервуючи її.

Ще моркву можна зберігати в лушпинні цибулі, попередньо окропивши її водним цибульним настоєм (200 г цибулі залити 10 л гарячої води і настояти 24 год).

Наступний спосіб – зберігання в зав’язаних мішках з під цукру, в них необхідно зробити 10-15 отворів, щоб зайвий вуглекислий газ зміг виходити. Мішки годі й зав’язувати і не робити отвори, заповнити коренеплодами і поставити вертикально, головне – не закрити випадково мішок, перекривши тим самим можливість виходу вуглекислого газу. Якщо це відбудеться, вміст кисню впаде, і моркву почне гнити.

Моркву можна залишити зимувати на грядці і навесні ласувати соковитими і свіжими коренеплодами. Такий спосіб можливий, якщо ви впевнені, що грядка з морквою до весни буде добре прикрита снігом.

Зберігання буряків

У погребі зазвичай буряк зберігають у засіках, влаштованих так само, як і для зберігання картоплі. Укладати коренеплоди треба корінням всередину, перешаровуються піском буряк немає необхідності, так як вона менш вимоглива до умов зберігання, ніж морква. У засіках буряк часто зберігають разом з картоплею, вона любить це сусідство.

Крім того, буряк можна скласти в звичайні овочеві ящики. Від захворювань під час зимового зберігання надійно охоронить такий простий прийом, як опудривание коренеплодів деревною золою.

Зберігання капусти

Досить докладно я описала умови зберігання капусти в попередній статті, але з нагоди дізналася ще про один спосіб, про який зараз розповім, це сушіння білокачанної капусти. Капусту треба нашаткувати тонкими смужками, опустити в киплячу воду на 1,5 хв, відкинути і дати стекти воді, потім розкласти на деках тонким шаром і, періодично перемішуючи, висушити при t? 60 ? C. Після закінчення сушіння капуста набуде темно-зелений колір з жовтим відтінком посередині.

Зберігання овочів у домашніх умовах

Для зберігання овочів в квартирі часто використовують морозильну камеру або морозильну секцію в холодильнику. При такому способі не можна допускати розморожування продуктів, крім того, слід знати, що температура при заморожуванні не повинна підніматися вище -18 ? C, тому що в противному випадку заморожені продукти втрачають свої смакові якості і значну частину вітамінів.

Для зберігання в квартирі картоплі треба вибрати саме прохолодне місце, неприпустима близькість батареї, картопля повинна перебувати в тарі, не пропускає світло, зверху на картоплю можна покласти буряк.

Зберегти невелика кількість моркви (до 10 кг) у картонній коробці допоможе хрін. Морква укладають в коробку, прокладаючи кореневищами хрону (на 20 шт моркви одне кореневище середніх розмірів). Хрін запобігає виникненню захворювань і сприяє тривалому зберіганню. Я іноді користуюся таким простим прийомом зберігання моркви, як сушіння (сушити краще моркву, натерту на крупній тертці). Висушену моркву зручно використовувати при приготуванні будь-яких страв, правда, вінегрет з такої морквини, звичайно, не зробиш.

Буряк при відсутності льоху можна зберігати в ящику, присипавши зверху піском і стежачи за тим, щоб пісок не пересихав.

Просушені головки часнику добре зберігаються в щільно зав’язаному тканинному мішку, який додатково треба покласти в поліетиленовий відкритий пакет. Цибулю і часник можна заплести в коси або скласти в старі капронові панчохи. Часник можна зберегти, вмочивши головку в рідкий парафін, можна скласти його в скляні банки і засипати зверху борошном, товщина шару 2-3 см. Очищений часник, складений у пляшки і залитий рослинним маслом, добре збережеться і додасть маслу приємний часниковий присмак.

Зберігати часник можна і в сушеному вигляді. Для цього очищені зубки треба розрізати на тонкі пластинки товщиною близько 1 мм, розкласти на папері і висушити будь-яким доступним способом. Висушений часник прекрасно кришиться навіть пальцями, а в кавомолці його нескладно перетворити на борошно, яку треба зберігати в темних скляних банках з щільно закритими кришками. Часникова борошно дуже довго, протягом декількох років не втрачає свій аромат і проста в користуванні.

Поділюся своїм досвідом. Я зберігаю озимий часник в холодильнику, він просто лежить на одній з полиць, і я впевнена в тому, що до нового врожаю у мене буде часник відмінної якості. Секрету тут немає ніякого, просто я саджу районований місцевий сорт, це головна умова збереження врожаю під час зимового зберігання, я писала про це в цій статті.

Свіжі помідори долежат до новорічних свят, якщо добре загорнути кожен зелений плід і плодоніжкою вгору укласти в ящики. Дно і верх ящиків повинні бути прикриті сіном і температура, де вони стоять повинна бути на рівні 10 ? C.

Свіжі огірки долежат до зими, якщо їх помити кип’яченою водою і, добре витерши, повністю обмазати яєчним білком. Свіжість зібраних огірків на якийсь час можна зберегти, якщо занурити їх хвостиками вниз на? в холодну воду, яку треба буде щодня змінювати.

Не забувайте періодично перевіряти свої запаси, щоб вчасно видалити захворілі або зіпсовані плоди.

Смію припустити, що більшість читачів Зеленого блогу – досвідчені садівники і городники, які мають чимало цікавих ідей і напрацювань. Володіючи безцінним досвідом, можливо, деякі з вас є успішними блогерами, створюють свої проекти в мережі, розробляють сайти, наповнюють їх контентом. Я хочу звернутися до вас [. ]

Також знайшли:

  • як зберігати овочі взимку
  • Зберігання очищеної картоплі моркви буряків грибів
  • як зберігати зимову капусту
  • зберігання очищениих овочів
  • зберігання очищених овочів
  • погрiб для зберiгання овочiв та картоплi
  • способи зберігання овочів очищенних
  • як зберігати чищену моркву
  • як зберигають обчищенну моркву