Home » Поради » Як зберігати часник взимку?

Як зберігати часник взимку? Як зберігати часник взимку

Часто господині цікавляться, як зберігати часник довше. Про користь цього овоча знають, напевно, всі, але от розповісти про те, як зберігати часник, на жаль, може не кожен. Через неправильне часу прибирання часнику та його підготовки до зберігання, ми можемо втратити велику кількість врожаю. Зберігання часнику цілком під силу кожному, а уникнути помилок при зберіганні допоможе сьогоднішня стаття, в якій також розкрию деякі секрети зберігання часнику в домашніх умовах.

Але, як кажуть, про все по порядку…

Насамперед, слід знати, що по ботанічним особливостями розрізняють два види часнику:

    яровий (або нестрелкующийся), який в народі називають річним; озимий (буває стрелкующийся і нестрелкующийся), в народі називають зимовим.

Види часнику відрізняються термінами посадки та збирання, стійкістю до заморозків, врожайністю і лежкістю, тобто здатністю до зберігання.

Терміни та час прибирання часнику

Придатність врожаю до тривалого зберігання безпосередньо залежить від термінів проведення прибирання, які встановлюються з урахуванням вегетаційного періоду даної культури.

Ознаками, за якими визначають час прибирання ярового часнику, є пожовтіння листя і початок вилягання бадилля. Зразкові терміни збирання ярого часнику – це друга половина серпня.

Ознаками дозрівання озимого часнику є пожовтіння нижніх листків і розтріскування обгортки у суцвіть. При цьому луски, що покривають цибулину, тоншають і стають сухими. Зразкові терміни збирання озимого часнику – це кінець липня.

Щоб визначити дозрів часник чи ні, треба подивитися на стан криючих лусок. Якщо вони тонкі та міцні, пора приступати до прибирання.

Найбільш вдалий час для прибирання – теплі і сухі дні.

Збирання часнику слід проводити вчасно і оперативно. Запізнення із збиранням призводить до погіршення якості продукції, а саме:

    криючі луски розтріскуються; цибулини розпадаються на зубки; на дінці утворюються нові корені і цибулини вкорінюються.

Такі цибулини дуже швидко псуються і не підлягають тривалому зберіганню.

Прибирання часнику на зберігання

Забирають часник наступним чином: за допомогою лопати або вил цибулини підкопуються, збирають і розкладають для просушування. При збиранні необхідно берегти цибулини і коріння від пошкоджень і ударів. Грунт із поверхні цибулин і з коріння акуратно видаляють руками.

У суху погоду часник сушать прямо на ділянці протягом 3-5 діб. При настанні дощів – в добре провітрюваному приміщенні (у дворі, на горищі або веранді).

Можна сушити часник вдень на сонці, а на ніч заносити в тепле приміщення.

Сушать часник, як і цибуля, разом з листям. При цьому поживні речовини, що утворилися в зелених частинах рослини в результаті фотосинтезу, надходять з листя в цибулину. Такий прийом покращує масу і якість цибулин.

Після ретельного просушування у цибулин обрізають коріння, залишаючи 2-3 мм, і стебло, залишаючи шийку завдовжки до 10 см. Потім цибулини сортують і закладають у сховище з відповідними умовами.

Правильна прибирання забезпечить вам відмінне зберігання часнику взимку.

Способи зберігання часнику

Залежно від температурного режиму і рівня вологості розрізняють два головних способи зберігання:

    теплий спосіб – припускає зберігання цибулин при температурі +16 … +20 ° С і вологості 50 – 70% і підходить для зберігання ярого часнику; холодний спосіб – припускає зберігання часнику при температурі +2 … +4 ° С і вологості 70-80% і використовується тільки для зберігання озимого часнику.

Необхідно пам’ятати, що зберігання ярого часнику відрізняється від зберігання озимого часнику. Зимовий часник – продукт дуже примхливий і непридатний до тривалого зберігання. Він легко уражається різними хворобами і висихає в результаті втрати вологи. Це пояснюється тим, що цибулини озимого часнику мають менше криючих лусок. Через погану лежкости посадку озимого часнику виробляють восени.

Зберігання часнику в домашніх умовах

Як зберігати часник, щоб втрати були мінімальними? Є наступні традиційні способи для зберігання часнику:

Старий перевірений спосіб – плетіння кіс і вінків. У підсохлого часнику залишають цибулину і помилковий стебло, а листя видаляють. Косу починають знизу, послідовно вплітаючи нові цибулини до 15 штук. Для додання міцності в косу вплітають шпагат. Щоб косу можна було повісити, на її кінці роблять петлю. Такий спосіб дозволяє зберегти часник до нового врожаю. Цибулини укладають в неглибокі ящики, корзини, картонні коробки, капронові панчохи або полотняні мішки і поміщають в сухе і прохолодне місце на зимове зберігання. Час від часу часник перебирають, видаляючи зіпсовані цибулини.

А знаєте, де зберігати часник, щоб він і дихав і залишався сухим? Для цього підійдуть ось такі оригінальні кошика. До речі, ці кошики також будуть дуже гарні для зберігання ріпчастої цибулі.

Тим, хто любить експериментувати, пропоную незвичайні способи зберігання часнику, які часто дають несподівано хороші результати.

Неочищені, просушені цибулини складають у скляні банки, які попередньо стерилізують, і закривають звичайними капроновими кришками. При цьому можна пересипати цибулини борошном. У неглибокі дерев’яні, забезпечені невеликими отворами ящики поміщають цибулини часнику в один шар і засипають шаром крупної солі. Так, чергуючи шари, заповнюють ящик до самого верху. Замість солі можна використовувати сухий опил. Часник прекрасно зберігається в полотняних мішках. При зниженій вологості повітря часник додатково пересипають цибулинням. А при підвищеній вологості мішок попередньо обробляють насиченим розчином кухонної солі. Сіль не тільки вбирає вологу з повітря, але і захищає цибулини від шкідників і хвороб.

Труднощі, що виникають при зберіганні часнику

Проблема № 1: висихання цибулин

При зберіганні часник поступово висихає. Відбувається це в результаті процесу випаровування вологи, запобігти який можна за допомогою парафініровання. Для цього необхідно розтопити свічку і опустити головки в теплий парафін. Застигаючи, парафін утворює на поверхні цибулини шар, що перешкоджає випаровуванню вологи. А вуглекислий газ, що накопичується в цибулині в результаті дихання стебла, викликає загибель мікроорганізмів і захищає від хвороб.

Проблема № 2: освіта цвілі

При зберіганні на цибулинах може з’явитися зелена цвіль або чорна плесневідная гниль. Ці грибкові захворювання вражають, передусім, пошкоджені, а також підморожені цибулини. Розвитку хвороб сприяють підвищена температура і висока вологість повітря в місці зберігання. Вирішення проблеми: після збирання сушіть часник на сонці. Висушений таким способом часник стійкий до захворювань, оскільки прямі сонячні промені викликають загибель бактерій, грибів і цвілі.

Проблема № 3: проростання цибулин

Щоб запобігти проростанню часнику перед закладанням на зберігання донця цибулин злегка обпалюють над газовою плитою. Цей прийом дозволяє збільшити тривалість зберігання.

Також знайшли:

  • як зберігати часник
  • як зберегти часник
  • зберігання часнику
  • як зберігати часник на зиму
  • як зберігати часник в домашніх умовах
  • як правильно зберігати часник
  • як зберігати часник взимку
  • часник зберігання
  • як зберігати часник зимою
  • як зберигати часник

_0.29MB/0.00447 sec