Home » Поради » Як зберегти гарбуз взимку | Блог про смачну і здорову їжу

Як зберегти гарбуз взимку | Блог про смачну і здорову їжу Блог про смачну і здорову їжу

Головна » Статті » Як зберегти гарбуз взимку

Як зберегти гарбуз взимку

Додано 18 січня 2012

Багато хто з нас вже абсолютно забули про такий овоч, як гарбуз. Цілком даремно. Адже гарбуз містить в собі багато заліза і рідкого вітаміну Т, який допомагає перетравлюватися жирної їжі і сприяє зниженню ваги, а гарбузове насіння нормалізують тиск. Якщо ви знаєте про корисні властивості цього овоча і часто вживаєте його в їжу, то вам буде цікаво знати, як зберегти гарбуз взимку .

Як зберегти гарбуз взимку

Гарбуз вельми невибаглива і не вимагає якихось сложновиполнімих умов зберігання. Їй цілком буде досить, якщо ви розмістите її в прохолодному і темному приміщенні. Ідеальна температура повітря для зберігання гарбуза коливається в межах від +5 до +10 градусів Цельсія. У таких умовах гарбуз легко можна зберегти у відмінному стані протягом декількох місяців.

Вибирайте для довготривалого зберігання тільки ті екземпляри, які не мають пошкоджень, вже досить достигли і обов’язково з наявністю плодоніжки. Такі овочі зберігаються найдовше і практично не псуються.

Якщо ви щасливий власник льоху або хоча б гаража, то зберегти гарбуз протягом всієї зими вам буде дуже просто. Найкраще, якщо температура в погребі буде 1-4 градуси. Розкладіть плоди на полицях таким чином, щоб плодоніжка виявилася зверху, причому плоди не повинні стикатися один з одним, інакше гарбуз може загнити. Оптимальним варіантом буде відстань між плодами хоча б 4-6 см. Час від часу оглядайте гарбуз для того, щоб у разі загнивання тут же видалити уражену плід.

Зберігання гарбуза в квартирі

За відсутності льоху, гарбуз можна зберігати в квартирі . Якщо у вас є засклена лоджія, то зберігайте плоди на ній, але при цьому їх обов’язково потрібно накрити небудь щільною тканиною або клейонкою для того, щоб на них не потрапляло сонячне світло. При дуже низькій температурі на лоджії, гарбуз бажано гарненько утеплити, накривши зверху хоча б теплим покривалом для того, щоб вона не поморозити і не зіпсувалася. Розміщувати гарбуз на лоджії потрібно таким же чином, як і в погребі – на відстані декількох сантиметрів один від одного, плодоніжкою вгору. Є деякі сорти гарбуза, які можуть зберігатися протягом всієї зими навіть при кімнатній температурі.

Гарбуз також можна просто заморозити . Це дуже зручно, так як таким чином вона довго зберігається, і завжди доступна для приготування страв – досить лише дістати її з морозилки і розморозити. Для того щоб заморозити гарбуз, поріжте її на дрібні шматочки, складіть в будь-яку ємність із пластику і приберіть в морозильну камеру.

Довгий час можна зберігати засолену гарбуз.

Для засолювання на 5 кг гарбуза слід взяти 1,5 кг солі. Солити її треба в заздалегідь простерилізованих банках. Візьміть плоди гарбуза, ретельно промийте їх у холодній проточній воді, очистіть від шкірки, видаліть насіння і наріжте на невеликі скибочки. Потім акуратно складіть скибочки в банки і залийте холодним сольовим розчином таким чином, щоб гарбуз повністю покрилася водою. Зверху також присипте сіллю. Потім щільно закрийте банки кришками і приберіть в темне місце. Приготовану таким чином гарбуз можна зберігати при кімнатній температурі всю зиму.

Якщо ви хочете навіть у холодну пору року насолоджуватися свіжим гарбузовим соком або гарбузової запіканкою, то вам необхідно знати, як зберегти гарбуз взимку для того, щоб завжди мати під рукою цей смачний корисний овоч.