Home » Поради » Як визначати підробку меду? – Бджільництво в покупках – Магазин для бджолярів Бджоляр КOM

Як визначати підробку меду? – Бджільництво в покупках – Магазин для бджолярів Бджоляр КOM Як визначати підробку меду?

Купуючи ваговий мед в умовах ринку або у бджолярів, необхідно керуватися наступними ознаками: приємний специфічний медовий аромат і смак, тобто букет, відповідний певному сорту натурального меду; колір повинен відповідати цьому сорту натурального меду. Якщо він занадто білий – повинен викликати підозру, що не цукровий чи це мед? Якщо колір темно-бурий, можна думати про падевом меді. Якщо ж колір темний, а мед з ослабленим ароматом і присмаком карамелі, значить, розплавлений мед. Консистенція зрілого меду повинна бути густою, але не занадто. При температурі 20 ° С і вище мед повинен навертатися (намотуватися) на ложку, як стрічка, складками (нитками), перериваються в певний момент. Якщо мед рідкий, значить, незрілий, містить багато води, швидко закисне і, звичайно, такий мед навертатися на ложку не буде, він буде стікати з неї, а якщо мед рідкий взимку, то це означає, що він прогрітий.

Треба дивитися, чи не має мед ознак бродіння – активного спінювання і газовиділення на поверхні або в об’ємі меду. Про бродінні буде також свідчити специфічний кислуватий запах і спиртовий підгорілий присмак такого меду.

Бажано у всіх випадках запитати у продавця, де і коли зібрано мед, з яких медоносів? При покупці великих кількостей меду необхідно придбати спочатку 100-200 г для укладення лабораторії ветсанекспертизи. Обов’язково і детальне ознайомлення з етикеткою, наклеєною на тарі та дає право на про4аж меду. На ній має бути вказаний стандарт, сорт, ботанічний вид меду, час і місце його збору, найменування та адресу постачальника. У продавців, які приїхали здалеку, мед купувати не слід, оскільки документи на нього бувають нерідко простроченими і з виправленнями. Потрібно переглядати і контрольний талон якості, що видається продавцю лабораторією ветсанекспертизи після перевірки якості приватного меду. Необхідно також мати на увазі, що при купівлі меду на пасіках, розташованих уздовж дорожніх трас з інтенсивним автомобільним рухом, в ньому може бути підвищена кількість сполук свинцю та інших речовин, що потрапляють на квіти і рослини з вихлопних газів автомобілів. З нектаром і пилком свинець надалі потрапляє в мед, що небезпечно для здоров’я. Згубно діють на мед і висока температура повітря, прямі сонячні промені, які його денатурують.

За вагою – в попередньо зважену пляшку налити 1 л води і відзначити рівень води міткою. Воду вилити, пляшку висушити, а потім наповнити її медом без бульбашок повітря. Пляшку з медом зважити і визначити вагу 1 л меду (мінус вага пляшки) при 15 ° С. 1л меду повинен важити БІЛЬШ 1400

За в’язкості – зачерпнути мед столовою ложкою і швидко повернути її навколо осі. Зрілий мед з нормальною вологістю при цьому буде навертаються на ложку, а не стікати з неї. Незрілий мед стікатиме, як би швидко не оберталася ложка. Цей метод можна застосовувати при температурі 20 ° С.

Механічні домішки – 50 г меду розчинити в 50 мл дистильованої води, нагріти до 50 ° С, потім розчин вилити в циліндр зі світлого скла місткістю 100 мл, механічні домішки, залежно від їх питомої ваги, будуть плавати в розчині або ж знаходитися на дні або поверхні.

Тест на зрілість – Візьміть у руки ніж або паличку і виберіть самий густий мед на прилавку. Цей мед і буде самий зрілий (якщо мова йде про свіжо відкачати меді). Отже, якщо мед рідкий і не утримується на ножі, він незрілий, в літній період це особливо помітно, тому що з настанням холодів він починає загусати. Стікати з ножа мед повинен рівною цівкою, що не розриваючись на краплі. При цьому на поверхні повинна утворитися гірка. Остання крапля натурального меду (тут вже без неї не обійтися) підтягнеться і спружинила назад до ножа. Густий по консистенції мед має велику питому вагу, володіє високою в’язкістю і тече повільно.

В’язкість меду залежить від температури, так, при температурі 30 ° С його в’язкість майже в чотири рази менше, ніж при 20 ° С. В’язкість також залежить від вологості. Тому слід запам’ятати, що зрілого меду безпосередньо пов’язана з в’язкістю і вологістю. Незрілий мед виходить, коли в гонитві за «урожаєм» бджолярі іноді відкачують наприск (мед з підвищеною вологістю – мед без воскової печатки), і це має сумні наслідки для покупця. Мед з вологістю більше 21% в теплі зберігатися не буде, в ньому почнуться процеси бродіння. Купуйте тільки густий мед! Якщо мед в надрах банки прозорий і проглядається дно – запам’ятайте, перед вами грітий мед! Справжній мед менш прозорий. Візьміть ніж і підчепити мед з поверхні банки. Грітий мед виглядає дуже спокусливо, він абсолютно чистий і прозорий, ніяких пилкових зерен, зважених часток, крапля такого меду виглядає як відполірований коштовний камінь.

Способи фальсифікації численні і різноманітні: це і грубі, легко виявляються підробки (механічні домішки борошна, крейди та інших замінників), і витончені, які неспеціалісту дуже важко виявити (наприклад, підгодівля бджіл цукровим сиропом).

Ще більше інформації про мед:

_0.29MB/0.00243 sec