Home » Поради » Як вибрати справжній шоколад? – Про здорове харчування

Як вибрати справжній шоколад? – Про здорове харчування Як вибрати справжній шоколад?

Шоколад не тільки дуже смачний, але і корисний. Він знижує рівень холестерину, знижує кров’яний тиск, сприяє підвищенню загального тонусу організму, а також є антиоксидантом. Таке благотворний вплив на організм надає тільки натуральний шоколад, а продукція, пропонована покупцям у магазинах під назвою «шоколад» таким можна назвати далеко не завжди.

У справжній шоколадці повинні бути присутніми терте какао і какао-масло. І чим більше в шоколаді вміст какао, тим ці ласощі корисніше. Так само до складу якісного шоколаду повинен входити лецитин, трохи цукру і ванілін. Коньяк, що міститься в якості ароматизатора, маскує невисока якість продукту.

Іноді виробники в цілях економії в плитки замість тертого какао додають какао-порошок, який є, по суті, відходом переробки какао-бобів, так як він виходить вже після віджимання какао-масла. Є й інший варіант заміни продуктів: замість какао-масла у виріб додається кондитерський жир (гідрожір), який, як вважають деякі вчені, сприяє підвищенню рівня холестерину в крові. Гідрожір в Австрії, Данії та Швейцарії заборонені до застосування.

У складі справжнього шоколаду з жирів може бути присутнім тільки какао-масло. Горьким може називатися тільки той шоколад, в якому вміст какао не менше 55%. Справжній гіркий шоколад не може коштувати дешево. Здешевлюють продукт замінники натурального какао. Якщо в складі продукту вказано вміст какао-порошку більше 4% або рослинний жир, то це солодка плитка, а не шоколад. Виробник може у складі вказати не «какао-порошок», а «какао-велла».

Відкривши упаковку, можна дослідним шляхом перевірити справжній це шоколад чи ні. Білий наліт на поверхні плитки говорить про те, що це якісний продукт. «Сивіє» тільки натуральний шоколад. Відбувається це через різкі перепади температури. Якщо плитку, що знаходиться кілька годин у холодильнику, потримати біля плити, то на її поверхні повинен з’явитися білий наліт. Температура плавлення какао-масла становить +32 градуси, а гідрожір – +40, Тому справжній шоколад легко тане і не тільки в роті, а й в руках. Шматочок цієї шоколадки, покладений в каструлю, що стоїть на плиті, вже хвилини через три повинна перетворитися на тягучу масу однорідної консистенції.

Якщо в плитці міститься тільки какао-масло без рослинних жирів, то її шматочок повинен потонути в молоці. Часточка плаває на поверхні, значить, до складу цих ласощів був доданий дешевий какао-порошок. Правда варто врахувати, що будь-який пористий шоколад буде триматися на поверхні молока і не потоне.

Також знайшли:

  • як відмити какао