Home » Поради » Як вибрати фритюрницю? Характеристики фритюрниць

Як вибрати фритюрницю? Характеристики фритюрниць Як вибрати фритюрницю? Характеристики фритюрниць

Фритюрниця дозволяє готувати велику кількість страв у киплячій олії. У ній можна посмажити картоплю, рибу, гриби, м’ясо і ще велика кількість різних продуктів. Розрізняють фритюрниці з фільтром від запахів і з фільтром масла. Дана стаття допоможе відповісти на питання – як вибрати фритюрницю . Також у статті наведені характеристики різних типів фритюрниць .

Як вибрати фритюрницю?

Фритюрниця Vitek VT-1535

Фритюрниця з фільтром від запахів позбавляється від запаху за допомогою спеціального фільтра. Рекомендується використання багаторазового карбонового фільтра, так як при підвищеній температурі карбон поглинає практично всі запахи і плюс до цього його можна без проблем промити під водою, коли він забруднитися. Одноразові вугільні фільтри, хоча і уловлюють досить ефективно більшість запахів, доведеться періодично міняти.

Фритюрниці з фільтром масла дозволяє відфільтровувати масло в автоматичному режимі. Відбувається процес фільтрації наступним чином – після охолодження масла, воно надходить в фільтрує ємність через фільтр (як правило, фільтр виготовляється з фільтрувального паперу), який знаходиться в тій же ємності, де і відбувається процес смаження. Такий спосіб фільтрації, дозволяє продовжити термін, протягом якого можна використовувати масло, так як в результаті видаляються як великі, так і мікроскопічні згорілі частинки.

Характеристики фритюрниць

Дуже важливим при виборі фритюрниці є обсяг використовуваної чаші. Чим більше буде чаша, тим більше продуктів ви зможете одночасно в неї помістити, але при цьому зросте і займане таким пристроєм вільне кухонний простір. Крім того від обсягу чаші буде прямо залежати той обсяг масла, який вам доведеться в неї заливати. Наприклад, мініатюрні моделі, розраховані на 2-3 порції, зажадають для своєї роботи менше літра олії, в той час як повнорозмірним моделям потрібно не менше 2 літрів масла. При виборі фритюрниці не варто забувати, що місткість залежить не тільки від обсягу використовуваної чаші, а й від розміру сітчастої металевої корзини, яка власне і вставляється в чашу з маслом. Великим плюсом буде, якщо чаша буде вийматися з пристрою, так як в іншому випадку вам доведеться для миття чаші опускати в раковину прилад цілком. Важливо відзначити, що потужність пристрою і його місткість тісно взаємопов’язані. Чим більше масла здатна вмістити фритюрниця, тим потужніше повинен бути пристрій, так як від потужності безпосередньо залежить швидкість готування.

Система зливу масла

Виробники рекомендують після кожного процесу готування зливати остуджене масло і зберігати його окремо. Від того яким чином реалізований процес зливу масла, багато в чому залежить ступінь зручності при користуванні фритюрницею. У деяких моделях слив масла реалізований за допомогою спеціальної системи зливу, коли від користувача потрібно лише підставити контейнер для масла в відведене для цього місце. В інших менш вдалих моделях доведеться або витягувати чашу з маслом, або нахиляти сам пристрій, щоб перелити масло через борт.

Додаткові параметри

Дуже важливо до придбання фритюрниці розібратися з тим, як надалі ви будете здійснювати її чистку і миття. Вкрай незручними в обслуговуванні є нерозбірні конструкції, де для миття потрібно все пристрій цілком поміщати в раковину. Тому краще вибрати фритюрницю зі знімною чашею. Також, щоб фритюрницю було легше мити слід звернути увагу на матеріал, з якого виготовлена, або яким покрита поверхня чаші. Найлегше буде митися чаша з антипригарним покриттям. Не варто забувати, що перш ніж приступити до миття чаші, спочатку з неї необхідно злити все масло. Тому важливо, щоб фритюрниця була обладнана системою по зливу масла. Деякі моделі фритюрниць для більшої зручності оснащені системами PreClean, або HudroClean, що припускає, що для миття чаші вам знадобитися, лише залити в неї воду і додати в неї миючий засіб. Подальше миття в таких пристроях буде проходити в автоматичному режимі. Не рекомендується вибирати світлі моделі фритюрниць, оскільки в процесі експлуатації вони будуть дуже швидко бруднитися і їх складніше буде відмити. Фритюрниці бувають з відкритим і із закритим нагрівальним елементом. Фритюрниці з відкритим нагрівальним елементом швидше нагрівають масло, але чистити такі пристрої дещо складніше. Пристрої з закритим нагрівальним елементом простіше миються, але на нагрівання масла у них йде трошки більше часу.

Кілька порад з експлуатації:

– відпрацьоване масло не рекомендується зливати в раковину або туалет, тому що остигле масло, маючи густу консистенцію здатне забити труби. Для утилізації відпрацьованого масла, його можна перелити в пластикову пляшку і викинути разом з побутовим сміттям.

– якщо ви вирішили приготувати рибу, то після для того щоб приготувати наприклад картоплю, вам доведеться поміняти масло, тому що в противному випадку нове блюдо буде з запахом риби.

І так що ж саме основне при виборі фритюрниці? Самим основним є об’єм чаші і зручність подальшої мийки пристрою. Також не треба забувати про таку важливу характеристику як наявність фільтра для масла і запаху. Буває дуже зручно, коли на кришці фритюрниці є оглядове вікно. Воно дозволяє контролювати процес смаження.

Статтю підготував Молеванний Василь.