Home » Поради » Як швидше зварити овочі | Будинок на Клео | Kleo. ru

Як швидше зварити овочі | Будинок на Клео | Kleo. ru Як швидше зварити овочі

Чи часто ви стикалися з такою ситуацією, коли гості вже буквально на порозі або потрібно мерщій погодувати сім’ю, а на стіл подати нічого? У такому випадку важливо максимально скоротити час приготування їжі. Практично жодна страва не обходиться без овочів, тому, що б ви не зібралися готувати, важливо знати спосіб зварити їх якомога швидше.

Звичайно, можна закликати на допомогу важку артилерію – скороварки, мультиварки, мікрохвильові печі. Але якщо жоден з цих варіантів не підходить і доводиться обходитися тільки каструлькою з водою? Тоді вам на допомогу прийдуть наші поради.

Картопля

Картопля є одним з найпопулярніших овочевих гарнірів. Для готовність його не потрібно варити годинами, але все ж є кілька способів, які допоможуть прискорити процес приготування.

Зверніть увагу!

Щоб при варінні картопля не втрачала вітаміни, опускайте її в уже киплячу воду. Або ж закип’ятіть необхідну кількість води в чайнику і залийте нею картоплю в каструлі.

Варити картоплю на сильному вогні не рекомендується: бульби всередині можуть залишитися сирими.

1. Поставте каструлю на сильний вогонь і дочекайтеся закипання рідини. Після того як вода закипіла, посоліть блюдо за смаком, додайте в нього кілька столових ложок вершкового масла і зменшіть вогонь. Жири утворюють на поверхні води захисну плівку, і картоплю під таким «ковпаком» вариться в два рази швидше.

2. Можна істотно зменшити час варіння картоплі, якщо розрізати її на кілька частин. Причому чим дрібніше шматочки, тим менше часу буде потрібно при варінні.

Буряк

Отварная буряк дуже смачна і корисна, але господині не люблять возитися з нею, оскільки процес її приготування розтягується надовго. Але є кілька способів швидко зварити буряк, надавши їй необхідну м’якість всього за тридцять-сорок хвилин замість звичайних декількох годин варіння.

Зверніть увагу!

Добре промийте буряк під проточною холодною водою і потріть забруднені місця щіткою. Ні в якому разі не видаляйте хвостики і оченята, не знімайте шкірку. Якщо порушити цілісність коренеплоду, з нього витече сік і він вийде білястим і водянистим.

Щоб буряк зберегла свій красивий яскравий колір, після закипання додайте до неї половину чайної ложки оцту, одну чайну ложку цукру, або трохи лимонного соку.

не соліть буряк на початку варіння, оскільки сіль зробить овоч твердим і ще більше збільшить час приготування.

Під час варіння вода в каструлі повинна бути налита сантиметрів на п’ять вище коренеплодів.

1. Залийте буряк холодною водою і поставте на вогонь. Коли вода закипить, відразу влийте трохи холодної води, щоб кипіння припинилося. Знову доведіть до кипіння і ще раз додайте холодної води. Зробіть так ще кілька разів, поки буряк не звариться.

2. Коренеплоди залийте звичайною холодною водою, доведіть швидко до кипіння на великому вогні. Коли вода гарненько закипить, зменшіть вогонь до середнього, варіть ще півгодини. Після цього окріп злийте, а каструлю з буряком поставте під холодну проточну воду на 10 хвилин. Закрийте кран і залиште постояти ще п’ять хвилин. Якщо буряк ще не буде готова, поварите ще хвилин десять і знову підставте під холодну воду. В результаті температурного перепаду буряк швидко доходить до готовності і легко чиститься.

3. Процес варіння буряків прискорюється, якщо в киплячу воду налити ложку рослинної олії.

Кукурудза в качанах

Смачна варена кукурудза, від якої виходить пар, – це просто смакота! На жаль, сильно зменшити час приготування не вийде, але можна вибрати такі качани, які не потрібно занадто довго варити.

Зверніть увагу!

Для варіння кукурудзи найкраще підходить глибока і широка ємність з кришкою і товстими стінками.

Воду солити не варто, від цього кукурудза тільки стане твердіше. Початок можна обтерти сіллю вже перед їжею.

1. Час приготування кукурудзи залежатиме від її зрілості: чим старше і твердіше качан, тим довше. Молода кукурудза відрізняється світлим відтінком, а у старої забарвлення яскраво-жовтий.

2. Час приготування залежить і від сорту кукурудзи. Кормова, вирощена для тварин, вариться від одного до трьох годин, а харчову, призначену для вживання людьми, можна зварити за півгодини. Харчову кукурудзу можна купити в супермаркеті, а на ринку швидше за все продадуть кормової сорт.

3. У каструлю наливаємо холодну воду і поміщаємо в неї кукурудзу. Вона повинна вільно розташовуватися в посуді, вода повинна покривати її на пару сантиметрів. Якщо качани занадто великі і не поміщаються в каструлю, то їх можна розрізати на дві частини. Щоб кукурудза була ніжною і максимально зберегла всі поживні речовини, її потрібно варити на повільному вогні під щільно закритою кришкою.

Бобові

Квасоля, горох, як і всі бобові, варяться довго і виснажливо. При їх приготуванні передбачено обов’язкове багатогодинне замочування. Але що робити, якщо часу на це зовсім немає? На щастя, існують способи прискорення варіння бобових.

Зверніть увагу!

Не варто накривати кришкою квасоля під час варіння, інакше вона потемніє. Води в каструлі повинно бути рівно в два рази більше, ніж самої квасолі, тоді боби будуть вільно розміщені в посуді і їм буде легше проваритися.

Ні в якому разі не можна солити бобові на початку готування, інакше вони тверднуть і будуть довго варитися. Краще додати сіль в кінці приготування.

Квасоля обов’язково потрібно доварювати до кінця: непроварені зерна містять токсини, здатні викликати отруєння.

Час приготування залежить від кольору бобів: кольорова вариться менше, ніж біла.

1. У процесі варіння у міру википання доливайте по склянці холодної води. Від перепаду температур квасоля вариться швидше.

2. Залийте бобові холодною водою і поставте на великий вогонь. Після закипання вилийте відвар і знову налийте холодну воду. Якщо повторити цю процедуру ще пару раз, час відварювання скоротиться в два рази і займе близько 30-40 хвилин.

3. На початку закипання квасолі або гороху у відвар покладіть соду на кінчику ножа. Важливо не переборщити з її кількістю, інакше зерна полопають і розваряться. Наприкінці варіння не зайве нейтралізувати дію соди лимонним соком, щоб не зіпсувати шлунок.

4. Щоб бобові були еластичними, додайте при варінні дві-три ложки рослинної олії.

_0.31MB/0.00393 sec