Home » Поради » Як приготувати сир будинку

Як приготувати сир будинку Як приготувати сир будинку

Для дитини можна приготувати сир будинку. На 1 літр молока треба взяти 1 столову ложку молочно-кислої закваски. Молочно-кислу закваску можна купити на молочній кухні або взяти замість неї 1 – 1,5 столових ложки сметани. На молочній кухні закваска дуже ніжна, а й зі сметани теж виходить хороший сир. Закваску влити в молоко, розмішати, накрити марлею і залишити до ранку при кімнатній температурі.

Наступного дня молоко перетвориться в кисляк, яку треба вилити в каструльку, поставити на повільний вогонь і довести до кипіння.

У міру нагрівання кислого молока, пластівці сиру почнуть відділятися від сироватки. Їх можна зібрати ложкою з отворами і викласти на друшлаг, застелений марлею в 1 – 2 шари. Молоко до сильного кипіння доводити не потрібно, інакше сир стане занадто крутим, а пластівці дуже маленькими.

Відкинути на друшляк весь сир, дати постояти кілька хвилин, щоб остаточно стекла сироватка.

Вихід сиру при приготуванні в домашніх умовах – приблизно 20% від обсягу молока; тобто, для приготування 200 г сиру, треба взяти 1 літр молока.

Іноді при приготуванні кальцинованого сиру радять скористатися хлористим кальцієм – його 20% розчин купують в аптеці в ампулах. На 1 л молока беруть 10 мл CaCl2. Звичайно, такий сир може бути і більш корисний, але, на мій смак, злегка гірчить.

Сир, приготований в домашніх умовах, можна давати навіть немовлятам.