Home » Поради » Як приготувати домашні чіпси – смачно і корисно!

Як приготувати домашні чіпси – смачно і корисно!

Як приготувати домашні чіпси – смачно і корисно! Як приготувати картопляні чіпси у фритюрниці?

Щасливі власниці такого кухонної техніки як фритюрниця, можуть приготувати чіпси в ній. Часу це займе менше, оскільки в киплячій олії скибочки готуються набагато швидше. Але такий картопля буде більш жирним (і смачним), тому небажано часто ласувати блюдом

такого способу приготування.

Якщо у вас є мультиварка, то ви можете приготувати чіпси в домашніх умовах в ній. У продажу є спеціальні сіточки для смаження у фритюрі, вони ідеально підійдуть для цієї страви.

Техніка виготовлення чіпсів також проста. Наливаємо масло у фритюрницю (або ж використовуєте то масло, на якому готували раніше), розігріваємо олію до киплячого стану, кладемо трохи підготовлених скибочок в спеціальну сітку і опускаємо. Смажимо до золотистого кольору.

Готові чіпси виймаємо і викладаємо на паперовий рушник, щоб скло зайве масло.

Відмітна особливість домашніх чіпсів у фритюрниці – скибочки повинні бути дуже тонкі, один-півтора міліметра, інакше ви отримаєте звичайну картоплю фрі.

Як приготувати чіпси на сковороді?

Якщо ви не володієте фритюрницею, то можна скористатися глибокої сковородою або казаном. Наливаємо туди масло. Не треба лити всю пляшку, досить 100-150 мілілітрів. Розігріваємо олію й обсмажуємо скибочки картоплі. Чи не навалювався цілу гору, чіпси не повинні злипнутися. Обсмажуємо до картоплю до золотистого кольору і відразу виймаємо, інакше буде гіркуватий присмак. Викладаємо на паперовий рушник, щоб зайве масло вбралося.

Звичайно, приготування чіпсів в домашніх умовах – справа нудне і довгий. Смажити треба по трохи, стежити, щоб скибочки НЕ злиплися, сушити від жиру. Щоб приготувати достатню кількість, потрібно багато часу. Але зате в домашніх чіпсах набагато менше канцерогенів, відсутня глутамат натрію, продукти натуральні і тому вони більш безпечні.

Цибулеві чіпси в домашніх умовах або цибульні кільця?

Чудова закуска до пива – цибульні кільця. Ці чіпси також можна приготувати самостійно. І нехай процес трохи складніше, але результат вартий цього.

Цибулеві чіпси в домашніх умовах – це кільця цибулі, обсмажені в клярі. Готуються вони в такий спосіб. Для клярі потрібно два яйця, борошно, сіль, перець. Слідкуйте, щоб кляр вийшов рідким, борошна потрібно сипати небагато. Можна додати мінеральної води, щоб тісто вийшло побільше. Любіть поострее – додайте червоного перчика.

Ріжемо цибулю кружечками. Бажано брати великі цибулини, щоб колечка були красиві. Товщина майбутніх чіпсів три-п’ять міліметрів. Кожен кружечок треба розібрати на колечка. Якщо цибуля попався дуже пекучий, ошпарьте його підсоленим окропом. Тепер кожне колечко умочуємо в кляр, за допомогою виделки, і кладемо на сковорідку, на якій попередньо розігріваємо олію. Смажимо з двох сторін до золотистого кольору. Знову нагадування, що готувати чіпси на сковороді треба по трохи, щоб не злиплися. Готові колечка викладаємо на паперовий рушник для того, щоб прибрати зайве масло.

Для цибулевих чіпсів можна приготувати нескладний соус. Для цього кілька солоних огірочків ріжемо якомога дрібніше. Додаємо кріп, дрібно нашатковану цибулю, перець, і банку сметани. Все перемішуємо. Готово, можна насолоджуватися.

Як приготувати сирні чіпси?

Для любителів чіпсів зі смаком сиру, можна приготувати сирні чіпси. Треба взяти в рівних кількостях чеддер і пармезан, додати спеції за смаком і змішати все в чашці. Деко покрити папером для випічки або фольгою, і викладати суміш невеликими порціями на відстані один від одного. Потім кожну купку акуратно придавити, щоб вийшли коржі 3-5 міліметрів завтовшки. Випікати протягом 10 хвилин при 250-300 градусах. Готові чіпси не треба нічим накривати, інакше вони відволожаться.

Також сирні чіпси в домашніх умовах можна урізноманітнити начинками. До тертому сиру можна додати дрібно нарізані ковбасу, гриби, креветки, кріп і т. д. Випікати також.

Як приготувати чіпси з лаваша?

Взяти лист готового тонкого лаваша і нарізати на порційні шматочки за допомогою ножиць. Скласти все в чашку і додати одну-дві столові ложки рослинної олії. Щоб чіпси мали приємний смак, додаємо спеції: паприку, каррі, подрібнені в борошно гриби, дрібно порізану зелень, часник, це кому що подобається. Розмішати, як слід вийшла суміш, щоб листочки лаваша просочилися, як слід маслом і розкласти все на деко, покрите харчовою фольгою. Поставити в слабо нагріту духовку, оскільки чіпси з лаваша висушуються, а не випікаються, інакше вони просто підгорять.

Як приготувати морквяні й бурякові чіпси

Для любителів здорового харчування можна спробувати приготувати овочеві чіпси. Морква, буряк, кабачки, баклажани ріжемо тонкими кружальцями, розкладаємо на деко, покрите фольгою або пергаментом, трохи змащуємо майбутні чіпси маслом і сушимо в духовці. Сіль і спеції можна не додавати. Температура духовки приблизно 135-150 градусів. Сушити домашні чіпси необхідно по 10-20 хвилин з кожного боку.

Як приготувати м’ясні чіпси

Якщо є овочеві чіпси для вегетаріанців, то є і м’ясні чіпси для «хижаків». Робляться вони теж досить просто. Беремо шматок м’яса і кладемо його в морозилку хвилин на 10-15, щоб було простіше різати. Дістаємо і нарізаємо тоненькими скибочками приблизно в два міліметри, розмірів в два складених пальця. Потім їх бажано відбити, щоб зробити ще тонше. Чим напівфабрикат для домашніх чіпсів тонше, тим краще.

Робимо маринад для м’яса. Для цього змішуємо чотири розчавлених часникових зубчики, п’ять столових ложок коричневого цукру, три столові ложки соєвого соусу, дві столові ложки оцту, сік одного лайма, дрібно нарізану петрушку і спеції за смаком. Заливаємо маринадом м’ясо і ставимо в холодильник на чотири-шість годин.

Готувати м’ясні чіпси в домашніх умовах треба повільно, духовку ставимо на мінімальний жар – сто градусів. Деко застилає пергаментом або харчовою фольгою і розкладаємо шматочки м’яса. Ставимо в духовку. М’ясо має добре пропектися, щоб з нього повністю пішла вся волога. На це піде приблизно хвилин сорок.

Як приготувати бананові чіпси

Чіпси можуть бути не тільки солоними, а й солодкими. Побалуйте себе і своїх діточок банановими домашніми чіпсами, готувати їх просто, а виходить дуже смачно і незвично.

Смажені бананові чіпси. Для них беремо великі злегка недостиглі банани. Чистимо і ріжемо їх тоненькими смужками уздовж. У казані або глибокій сковорідці розігріваємо олію і смажимо банани по три-п’ять хвилин до золотистої скоринки. Виймаємо, кладемо на паперову серветку, щоб стік зайвий жир, і посипаємо чіпси в домашніх умовах цукровою пудрою з корицею.

Бананові чіпси в духовці. Очищені банани нарізаємо тонкими смужками, змащуємо медом, укладаємо на лист, застелений харчовою фольгою. Злегка скроплюємо чіпси лимонним соком і ставимо сушитися в духовку на самий мінімальний, приблизно п’ятдесят-шістдесят градусів. Сушитися скибочкам треба приблизно дві години. Такі домашні чіпси чудово підходять для легкого перекусу і корисні абсолютно всім.

Як приготувати ананасові чіпси

У Росії складно знайти по-справжньому стиглі і солодкі ананаси. В основному попадаються кислі. Викидати їх шкода, а є складно, тому можна перетворити їх на легке і смачне ласощі – чіпси в духовці. Для цього ріжемо ананас тоненькими скибочками. Змащуємо кожен шматочок медом з обох сторін. Викладаємо на деко, покрите харчовою фольгою. Випікаються ананасові чіпси при температурі сто десять градусів, поки не стануть хрусткими.

Фруктові чіпси

В чіпси можна перетворити і наші вітчизняні фрукти, такі як яблука та груші. Ріжемо тоненькими часточками, викладаємо на застелений фольгою деко і висушуємо в духовці. Ніяких додаткових хитрувань.

Є інший, поле енергоємний спосіб приготування фруктових чіпсів в домашніх умовах. Варимо солодкий сироп з 500 грамів води і 500 грамів цукру. Ріжемо будь-які фрукти на тоненькі скибочки і варимо в сиропі три-п’ять хвилин. Потім дістаємо і сушимо чіпси в духовці три-шість годин. Це більш довгий спосіб, але готові фруктові скибочки виходять ламкі і хрусткі.

Для більш швидкого приготування висушених фруктових та овочевих домашніх чіпсів можна використовувати дегідратори. Це дуже зручно. Дегідратори мають кілька піддонів, нагрівальний елемент та вентилятор. По суті, це дуже зручна сушарка. Можна завантажити туди нарізані фрукти і піти займатися своїми справами, не переживаючи за кінцевий результат.

Взагалі, фруктові та овочеві чіпси в домашніх умовах не тільки смачна і корисна закуска. Це відмінний спосіб збереження врожаю на зиму. Їх чудово можна використовувати для приготування супів і компотів.

Домашні чіпси проти яскравих упаковок

Способів приготувати чіпси будинку дуже багато. Але як би ми не намагалися, все одно смак буде відрізнятися від тих, що можна купити в магазині. Причина відома всім – це глутамат натрію. З ним будь-яка, навіть сама неприваблива і несмачна їжа стає такою привабливою, що хочеться її їсти знову і знову. Саме цей інгредієнт змушує нас купувати і купувати чіпси, практично це наркотична залежність. Особливо їй схильні діти. Хоч раз спробувавши хрусткі скибочки смаженої картоплі з яким-небудь смаком, дитина буде просити ще. Але саме дітям категорично не можна їсти цей продукт, занадто багато в ньому міститься канцерогенів, насичених (важких і марних) жирів і порожніх вуглеводів. Адже не дарма ж дієтологи віднесли чіпси до розряду заборонених продуктів для дітей. Та й не завжди вдається дотримуватися правильної технології приготування. Як результат – чіпси можуть смажитися в старому маслі, що тільки додає шкідливі хімічні сполуки.

Не завжди чіпси виробляють із натуральної картоплі. Часто це картопляна або кукурудзяна мука. Тому вигляд готового продукту такий «однаковий», скибочки практично ідентичні один одному.

Тому чіпси в домашніх умовах – найкраща заміна магазинному ласощів. Нехай навіть підсмажені у фритюрниці або на сковороді, але своїми руками без сторонніх домішок. Легкі перекуски чіпсами, приготованими в домашніх умовах, корисні. Особливо якщо це фруктові або овочеві скибочки. Їх добре давати дітям для перекусів в школі. Можна оформити в красиву упаковку, тоді дитина буде хрустіти скибочками домашніх чіпсів із задоволенням.

Правильний смак до гарних продуктам формується з дитинства. Переучувати свої вже сформовані смакові звички дуже складно. У цьому відношенні дітям легше, вони ще не зіпсовані хімічними підсилювачами смаку. Правильні звички в їжі потрібно виховувати з самого дитинства, щоб потім не віднімати у плаче дитини таке шкідливе і привабливе ласощі. Тому саме проста домашня їжа – найкраще рішення цієї проблеми. Не відразу, але позбудеться смак глутамату, а здорова натуральна їжа буде оцінена. І різноманітні домашні чіпси будуть на наших столах постійним стравою.

Також знайшли:

  • картопляні чіпси вдома
  • чіпси в духовці
  • домашні чіпси в фритюрниці
  • чіпси з цебулі
  • Як зробити чіпси зі звичайної картоплі
  • як зробити чіпси на сковороді
  • як приготувати морквяні чіпси