Home » Поради » Як правильно заварювати чай. Правила заварювання чаю. Як заварювати чорний, зелений, білий і червоний чай (каркаде)

Як правильно заварювати чай. Правила заварювання чаю. Як заварювати чорний, зелений, білий і червоний чай (каркаде)

Як правильно заварювати чай. Правила заварювання чаю. Як заварювати чорний, зелений, білий і червоний чай (каркаде) Як правильно заварювати чай. Правила заварювання чаю. Як заварювати чорний, зелений, білий і червоний чай (каркаде) Як правильно заварювати чай. Правила заварювання чаю

Як правильно заварювати чай? Цим питанням задаються багато починаючих любителі справжнього

чаю. Способів приготування чаю багато. Все залежить від того, який саме чай Ви збираєтеся заварювати – чорний, зелений, білий або ж червоний чай (каркаде).

Як заварювати чорний чай

Мова піде про звичайний чорному чаї: грузинською, краснодарському, цейлонському, індійському. Для заварки краще всього використовувати м’яку очищену воду. Зараз це неважко, так як в продажу з’явилося багато різних очищувачів води. Та й у магазинах широкий вибір питної води. Закип’ятіть воду в емальованому чайнику. Не чекайте, коли кип’яток змусить кришку «танцювати». Достатньо, щоб вода тільки-тільки закипіла. Поки вода кипить, засипте потрібну кількість чаю в розігрітий і обполоснути окропом фарфоровий, фаянсовий, а ще краще керамічний чайник. У багатьох сім’ях заварюють чай в спеціальному чайнику, а потім, наливаючи в чашки, розбавляють заварку окропом. Чи треба так робити? Фахівці рекомендують заварювати чай відразу у великій чайнику і з нього ж наливати в чашки.

Скільки потрібно сухого чаю?

Максимальна норма – 1 чайна ложка на чашку окропу.

Скільки часу заварювати чай?

Приблизно 5-7 хвилин, щільно накривши чайник кришкою і прикривши зверху серветкою, яка пропускає пар, але затримує ефірні масла, що додають чаю аромат.

Оцінити смак чаю можна, якщо повільно і неквапливо, насолоджуючись кожним ковтком, пити його з фаянсових або фарфорових чашок протягом 15 хвилин після заварювання. Пам’ятайте: свіжий чай подібний до бальзаму.

Як правильно заварювати зелений чай

    Для приготування чаю краще всього підходить жива джерельна вода з малим вмістом мінеральних солей. Перед заваркою всю чайну посуд слід обполоснути окропом. Після того як посуд прогрілася, можна приступати до заварювання чаю. Кількість чаю для заварки визначається індивідуально, в середньому для зеленого чаю – одна чайна ложка на 150 – 200 мл. води. Чай заварюється неперекіпевшей водою, постигла до температури 80? – 85? С. Перший раз зелений чай наполягають 1,5 – 2 хвилини і повністю зливають в чахай, або “море чаю”, звідки вже розливають по чашках. Так досягається однакова фортеця настою у всіх чашках. Важливо, щоб заварений чай повністю розливався по чашках, а не залишався в чайнику, інакше він буде гіркуватим на смак. При наступних заварка час заварювання поступово збільшується на 15 – 20 секунд. Залежно від сорту зелений чай може витримувати від трьох до п’яти заварок, кожен раз дивують Вас новими відтінками смаку і аромату.

Як заварювати каркаде

8-10 чайних ложок на один літр води кип’ятити протягом 3 – 5 хвилин. При цьому вода забарвлюється в яскраво-червоний колір і набуває характерного витончений солодкувато-кислуватий смак. У чай каркаде рекомендується додавати цукор. Більш того, розм’яклі у воді пелюстки гибискуса також не втрачають свого оригінального кисло-солодкого смаку, і тому їх можна вживати в їжу як чудову вітамінну добавку, яка завдяки високому вмісту вітаміну С захищає організм від вірусних інфекцій. Холодний чай готується так само: cоцветія гібіскуса кладуть у холодну воду і доводять до кипіння, потім додають цукор; подають дуже холодним або навіть з льодом.

Як заварювати білий чай

Заварювати білий чай треба обов’язково м’якою і не дуже гарячою водою (50-70С). Так як він має особливу концентрацію ефірних масел, що додають йому вишуканий аромат, то заварювання надто гарячою водою вб’є ці чудові запахи. Час заварювання гранично короткий, звичайно не більше 5 хвилин. Білий чай заварюється в гайвань або чайнику 3-4 хвилини при температурі 85C °. Можна заварювати 3-4 рази.

Після заварювання білий чай має блідий жовтий або зелено-жовтий колір, і тонкий квітковий, злегка “трав’яний” аромат. Цей аромат значно слабкіше, ніж у інших чаїв. Для того, щоб насолодитися ним, зазвичай беруть чашку в руки і підносять її до обличчя перед тим, як зробити ковток. Замість незбираного, домінуючого аромату інших видів чаю, білий чай має набагато більш тонким і тривалим пахощами. Подібним чином, заварка білого чаю не має характерного відтінку, вона може бути пофарбована в жовтуваті, зеленуваті або червонуваті тони. Коли ви п’єте білий чай, він здається майже позбавленим смаку, як ніби ви п’єте гарячу воду з дещо більш м’яким і тонким присмаком, ніж зазвичай. Однак через деякий час на небі з’являється незвичайне відчуття; ви відчуваєте м’яку, приємну солодкість, яка поступово спускається вниз по горлу. Якщо ви після цього зробите ковток теплої води, то зрозумієте, що цей елітний китайський чай не позбавлений смаку, а досить солодкий і зі своїм особливим ароматом. Після білого чаю залишається відчуття солодкувато-гіркого присмаку. У Китаї це називається «аромат, що зберігся між зубами».

Загрузка...

Цілющий чай. Корисні і лікувальні властивості чаю. Як правильно заварювати, зберігати, подавати чай. Рецепти трав’яних та ягідних чаїв

Також знайшли:

  • в чому запарювати чай
  • як і скільки разів можна заварювати білий чай