Home » Поради » Як правильно вибрати продукти корисні для здоров’я? – Азбука здоров’я

Як правильно вибрати продукти корисні для здоров’я? – Азбука здоров’я Як правильно вибрати продукти корисні для здоров’я?

Які фактори впливають на здоров’я людини? У першу чергу це вода, яку ми п’ємо, повітря, яким дихаємо, і їжа, яку ми щодня вживаємо.

Останнім часом все частіше реклама нав’язує нам хибні уявлення про здорову їжу. Для того щоб самостійно приймати рішення і не йти на поводу у виробників, необхідні певні знання, які ви зможете почерпнути в цій статті.

^ Чотири основних фактори

Отже, приходячи на ринок або в супермаркет, на що слід звертати увагу в першу чергу?

Інформація про продукти харчування повинна бути мовою тієї країни, в якій вони реалізовуються. Отримати відомості про реальні властивості продукту можна тільки вивчивши інформацію про склад продукту, яка найчастіше друкується дрібним шрифтом. На яскраві написи, такі як «Без ГМО», «без консервантів», «натуральний» і пр. не варто звертати уваги. На деяких продуктах вказується термін придатності і термін зберігання після розтину. Поставивши продукт в холодильник, намагайтеся не забувати про це. На етикетці має бути вказано назву продукту, найменування виробника, кількість білків, жирів, вуглеводів і калорійність продукту. ^ Харчова цінність

Навіть якщо перед вами не стоїть мета схуднути, завжди необхідно вибирати тільки найякісніші продукти харчування. Завдяки цьому ви завжди будете мати чудову фізичну форму і відмінне здоров’я протягом багатьох років.

Основний критерій продуктів – це їх поживна цінність. Чим вище поживна цінність, тим більше вміст білка, корисних жирів, мінералів, харчових волокон і пр. До таких продуктів відносяться: цільні злаки, фрукти та овочі, нежирне м’ясо і т. д. Низька поживна цінність у цукру, солодких мучних виробів, морозива та ін

Їжа також буває низькокалорійна і висококалорійна. Кількість калорій визначається на 100 гр. продукту. Перевагу слід віддавати низькокалорійної їжі. Однак якщо у вашому житті не останнє місце займають фізичні та розумові навантаження, то висококалорійна їжа вам необхідна, проте слід віддати перевагу якісним і корисним калоріях.

^ Міфи про продукти

Про продуктах існує безліч міфів. Давайте ознайомимося з найпоширенішим з них. Багато хто помилково вважають йогурти дієтичним продуктом корисним для організму, проте вивчивши їх склад, ми бачимо, що в них дуже мало білка і високий вміст вуглеводів. Не варто забувати і про ароматизаторах, консерванти та барвники.

Звертайте також увагу на жири і вуглеводи, що містяться в продукті. Для організму корисні складні вуглеводи і ненасичені жири. Пагубні для нашого з вами здоров’я насичені і трансгенні жири.

^ Склад

Пам’ятайте, маркетологи підуть на все, щоб привернути вашу увагу до продукту і реалізувати його. Обов’язково вивчіть інформацію, вказану виробником. Ми всі знаємо, що практично всі продукти, які ми бачимо на прилавках, містять харчові добавки. Їх вміст позначається спеціальним кодом, перед яким стоїть буква «Е». Код, що починається на 1 – означає наявність барвників, 2 – консервантів, 3 – антиокислювачів, 4 – стабілізаторів, 5 – емульгаторів, 6 – підсилювачів смаку і запаху. Буква «Е» означає Європа. Чотиризначний індекс свідчить про зміст підсолоджувачів. Якщо ви дотримуєтеся здорового харчування, то вміст у вашому раціоні оброблених продуктів має бути мінімальним.

^ Корисна інформація

1. Як загусник в кетчупи та майонези додається модифікований крохмаль.

2. Регулярно вживаючи продукти, содержащіеE 621 (підсилювач смаку), виробляється харчова залежність.

3. Вибираючи продукти, зверніть увагу на їх забарвлення. Неприродні, яскраві кольори можуть свідчити про наявність барвників.

4. Любителям копченостей також слід бути вкрай обережними, тому що замість копчення часто використовують коптильні розчини містять феноли, які є високотоксичними хімічними речовинами.

^ Термін придатності

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, не забувайте дивитися на термін придатності продукту. Часто магазини йдуть на всілякі хитрощі, з метою збути прострочений товар. Прийшовши до супермаркету, ми, найчастіше, беремо продукти, які лежать на краю вітрини, тому туди поміщають товар, термін придатності якого незабаром закінчується. Намагайтеся не купувати продукти з тривалим терміном зберігання.

^ Додаткова інформація

Якщо на товарі є знак ГОСТ – значить, продукт відповідає державному стандарту. Якщо ж на упаковці значиться ТУ – то виробник зняв з себе всю відповідальність за вміст.

^ Як правильно вибрати фрукти та овочі?

Ми з вами давно знаємо, що тепличні фрукти та овочі разюче відрізняються від грунтових, і як би люди не намагалися відтворити в теплицях природний мікроклімат, умови зростання таких рослин залишають бажати кращого. Однак виробники подібної продукції не впадають у відчай і використовують безліч перевірених методів для того, щоб додати своїм плодам товарний вигляд.

Перший засіб – це азотні добрива, такі як нітрати і нітрити, які крім того що покращують зовнішній вигляд овочів і фруктів, ще й збільшують врожайність. Однак привабливий зовнішній вигляд таких продуктів обумовлений переважно великим вмістом води, до того ж надлишок добрив може згубно позначитися на здоров’ї.

Як же розпізнати тепличні фрукти та овочі?

    Такі продукти завжди мають ідеальну форму. Розміри тепличних фруктів і овочів значно перевищують грунтові аналоги. Мають ненасичений, прісний смак. У них практично відсутній запах. Так як цитрусові накопичують нітрати в шкірці, її товщина говорить про не якісний продукту.

Овочі та фрукти, які тривалий час знаходяться в сховищах, не тільки втрачають всі свої корисні властивості, але обробляються речовинами, які сприяють запобіганню передчасного псування. Щоб не отруїтися подібними продуктами слід ретельно зчищати поверхневий шар. Це стосується моркви, буряка і картоплі. Яблука та груші слід добре мити під проточною водою. Якщо ви помітите на овочах або фруктах невеликі крапочки, купувати такий товар категорично заборонено. Це можуть бути сліди від ін’єкцій консервуючими засобами, які уповільнюють процес розкладання.

Тепер, коли ви знаєте відмінності тепличних плодів від грунтових, давайте розберемося, як же правильно вибирати фрукти та овочі.

^ Фрукти

1. Цитрусові. Плоди повинні бути ідеальною яйцеподібної форми з тонкою шкіркою.

2. Банани. Стиглість банана прямо пропорційна його жовтизни. Якщо шкірка банана почорніла, то зі спокійною душею залишайте такий плід на прилавку.

3. Сливи. Купувати їх потрібно твердими, а от вживати в їжу після того, як шкірка стане продавлюватися під пальцями.

4. Кавуни. Ця ягода має бути симетрична, і без яких або пошкоджень. Чим яскравіше колір кавуна, тим він солодший. Можете з розумним виглядом побарабанить по ньому пальцями, проте краще всього попросити допомоги у продавця.

5. Груші вибираються за аналогією з бананами.

6. Ананас. Слід вибирати плід зі здоровою листям і ананасним запахом.

7. Яблука. Рада надзвичайно простий: купуйте плоди, які виглядають природно. А от гарні яблука на початку весни залиште продавцям на пам’ять. Шкірку з парафіном перед вживанням в їжу краще зрізати.

8. Диня. Основний показник при виборі дині – це аромат. Також варто звернути увагу на колір і м’якість.

^ Овочі

1. Огірки. Яскраво-зелений колір, твердість і тонка шкірка говорить про їх свіжості. А ось якщо у шкірки темно-зелений колір, то, швидше за все, його обробляли невідомими хімікатами.

2. Помідори. Ці плоди повинні бути без пошкоджень і яскраво червоного кольору. Хороші помідори мають характерний помідорний аромат. У зимовий час томати краще не купувати, так як всі вони вирощені в теплиці.

3. Капуста. Листя не повинні відшаровуватися, а зріз кореня якомога ближче до листя.

4. Морква. Коренеплоди повинні бути твердими і гладкими, а колір помаранчевий. Стовщена в діаметрі морква, швидше за все, буде мати жорстку серцевину неприємну на смак.

5. Буряк. Вона повинна бути твердою, темно-бордового або червоного кольору.

6. Редис. Плоди повинні бути рівномірно забарвленими, без яких або плям.

^ Як правильно вибрати м’ясо?

М’ясо відноситься до швидкопсувних продуктів, і при несприятливих умовах воно може стати благодатним грунтом для розмноження мікробів і бактерій.

Для початку його слід понюхати. Кислуватий або гнильний запах говорить про те, що купувати його небезпечно. Якщо запах у м’яса свіжий і приємний, то можна сміливо переходити до його детального огляду.

Зовнішній вигляд продукту:

• Зріз повинен мати однаковий колір по всій довжині.

• Яловичина має насичено червоний колір.

• Телятина на кілька тонів світліше яловичини.

• Свинина має блідо рожевий колір.

Жир на м’ясі повинен бути або білого, або кремового кольору і мати щільну консистенцію.

Текстура

М’ясо має бути пружним і щільним. Проведіть невеликий експеримент: при натисканні пальцем на м’ясо, ямка повинна тут же випрямитися. Якщо цього не сталося – м’ясо неякісне. Несвіже м’ясо має тверду скоринку або слиз. Якщо провести серветкою по зрізу, на ній не повинно залишитися ніяких слідів, це говорить про те, що продукт свіжий. Субпродукти вибирають тим же способом що і м’ясо.

Якщо ви придбали свіже м’ясо, то постарайтеся його приготувати якомога швидше. Зберігати в холодильнику м’ясо можна не більше трьох днів, а заморожений продукт швидко втрачає свої корисні властивості.

^ Як правильно вибрати рибу?

Недостатньо просто вміти добре приготувати страви з риби, дуже важливо зуміти вибрати якісний продукт.

1. Завжди намагайтеся придбати свіжу рибу, а для цього купуйте її живою.

2. Якщо живу рибу роздобути вам не вдалося, то зверніть увагу на її зябра. Їх колір повинен бути яскраво червоним. Якщо зябра, почорнілі або посірілі і мають неприємний запах, то залиште таку риб продавцю.

3. Принюхайтесь. Свіжа риба пахне морем, а не рибою, як багато хто помилково вважає.

4. Очі у риби мають бути прозорими і ясними. Якщо вони каламутні або висохли, значить, риба лежить на прилавку довше, ніж їй належить.

5. Огляньте луску. Якщо риба свіжа, то і луска у неї буде чиста і блискуча. Морська риба не повинна мати на лусці слиз, а от для прісноводної це не показник.

6. Пружність. Після натискання на тушку, на ній не повинно залишитися жодного сліду, якщо ямка збереглася, брати таку рибу не варто.

7. Якщо принісши тушку риби додому і, приступивши до її обробленні, ви помітили, що кістки легко відстають від м’яса, значить, ви все ж помилилися.

Кілька порад, як убезпечити себе від неякісних продуктів

    Намагайтеся вибирати тільки свіжі та необроблені продукти. Якщо ж ви позбавлені такої можливості, то придбайте продукти, на яких вказано зрозумілий вам склад. Наприклад: у складі консервованого тунця повинна міститися тільки риба, сіль і перець. Рибу і м’ясо краще купувати охолодженими, а не замороженими. Уникайте напівфабрикатів і готових страв. Купуйте м’ясо не нарізкою, а цілими шматками, так простіше перевірити його свіжість. За можливість, набуваючи сир, просіть відрізати шматок від великої головки. Не варто купувати фасовані скибочки, які розкладають на прилавках. І найголовніше, не соромтеся понюхати і помацати купується продукт.

І, безумовно, візьміть за правило, краще приготувати піцу, салат, випічку або соус самостійно, ніж купувати готові страви в магазині. У цьому випадку, прекрасне самопочуття і відмінне здоров’я вам гарантовано. Ми сподіваємося, що наші поради допоможуть вам вибирати тільки найкращі продукти для своєї родини.

Також знайшли:

  • За чим вибирають продукти
  • основні китерії в оюиранні їжі
  • як правильно вибирати продукти

_0.32MB/0.00347 sec