Home » Поради » Як правильно сушити м’яту? – Жіночий журнал LadySpecial. ru: спеціально для жінок

Як правильно сушити м’яту? – Жіночий журнал LadySpecial. ru: спеціально для жінок

Як правильно сушити м’яту? – Жіночий журнал LadySpecial. ru: спеціально для жінок Як правильно сушити м’яту?

Кулінарія . 16 листопада 2013. Переглядів: 1607

Будь пряні рослини, в число яких входить і м’ята, хочеться зберегти так, щоб їх можна було використовувати і в зимовий період. Як правило, для цих цілей вибирають сушку.

Сама

по собі сушка представляє собою припинення біохімічних процесів, що відбуваються в клітинах рослин. Цей спосіб заготівлі хороший тому, що перешкоджає розвитку в сировині цвілі і різних мікроорганізмів. Однак під дією клітинних ферментів в процесі сушіння смакові і ароматичні властивості рослин можуть значно знизитися. Щоб цього уникнути, пряні трави, такі як м’ята, потрібно сушити правильно.

Як сушити м’яту: підготовка та збір сировини

Заготовляють м’яту через унікальних властивостей цієї рослини. Вона є не тільки прекрасною пряністю, яку можна додавати в чай??або їжу, але й ліками від багатьох захворювань.

Правильна сушка м’яти не може бути здійснена без належного збору за всіма правилами. Справа в тому, що концентрація ароматичних і пр. корисних речовин в рослині відрізняється в різні пори року і в різні періоди його існування.

Якщо ви хочете засушити стебла, то найсприятливішим часом для цього буде період повного цвітіння. Якщо ж Вам потрібно заготовити листя, то збирайте ці частини рослини до початку цвітіння. Однак необхідно дочекатися, поки на стеблах м’яти почнуть зав’язуватися суцвіття. Головне, не збирати для сушіння листя з молодою м’яти. Вони не збережуть при сушінні аромату, не принесуть великої користі, а також сильно усохнуть.

Збір м’яти потрібно здійснювати тільки в суху погоду . інакше вона може побуреть після сушки.

Як правильно сушити м’яту вдома?

Так само як і при зборі, при сушінні м’яти потрібно дотримуватися кілька правил . Цю рослину можна без праці заготовити в домашніх умовах .

    Як тільки Ви зрізали стебла рослини, приберіть їх з сонячного світла. Сонце робить на м’яту несприятливу дію. Як правило, це призводить до того, що цілюща трава втрачає свої ефірні масла, а, відповідно, втрачає і користь. Для просушування стебла зібраної м’яти слід об’єднати в рідкісні пучки. Кожен з сформованих пучків потрібно перев’язати і помістити в підвішеному стані в критому приміщенні, яке буде належним чином провітрюватися. Для цього добре підійдуть балкон, горище або веранда. Такий спосіб сушіння дозволить не допустити дебати рослини і буде сприяти гарному просихання. Якщо Ви захотіли заготовити листя м’яти окремо від стебел, сушіть їх в затемненому місці. Листя слід розташувати на папері або шматочці. Звичайно, слід врахувати, що папір або тканину, на якій сушиться сировину, повинна бути чистою. Під час заготівлі листя м’яти необхідно зрідка перевертати. Крім сонця, м’яту при сушінні необхідно берегти і від вогкості. В іншому випадку, Ваша майбутня ароматна приправа і природні ліки згниє.

Готовність продукту можна перевірити таким чином: візьміть сушену м’яту в руки. Якщо листочки чи стебла раскрошатся при незначному розтиранні їх у пальцях – пряність готова.

Як сушити м’яту на зиму?

Щоб зберегти висушену м’яту протягом зими . рекомендується її розмолоти. Отриманий продукт помістіть в баночку для зберігання. Посудина повинен мати щільно прилеглу кришку. Однак рослину можна зберігати і в цілому вигляді. Для цього підготуйте мішечки з тонкого льону і помістіть туди висушену м’яту.

Багато пробують сушити м’яту в домашніх умовах за допомогою електросшілкі або духовки. В принципі такий спосіб можна розглядати, як прийнятний. Безумовно, таким чином Ви швидше досягнете результату. Але завжди потрібно пам’ятати про те, що така сушка практично не зберігає аромат м’яти. Тому все-таки краще використовувати природні шляхи заготовки цілющої рослини на зиму.

Вживання м’яти допомагає при печії і метеоризмі. Для цього з рослини потрібно приготувати лікувальний чай. Якщо в такий настій додати трохи меду, вийти відмінний засіб, що допомагає при стенокардії. Також можна приймати ванни з додаванням відвару з м’яти. Така процедура може виявитися корисною при виникненні шкірних запалень. Чи варто говорити про те, що напої на основі м’яти мають приголомшливий смак, а засоби для зовнішнього застосування радують свіжим і тонким ароматом.

Заготовити м’яту на зиму досить просто. Необхідно дотримуватися деяких правил збору та сушіння рослини. Зберігати пряну траву рекомендують у щільно закритих ємностях або мішечках з натуральної тканини. Крім чудових смакових якостей, м’ята має цілющі властивості. які роблять її незамінною в багатьох рецептах народної медицини та фітотерапії.

Також знайшли:

  • як правильно сушити мяту
  • як сушити мяту
  • Мята збір
  • правила збирання мяти
  • чи можна мити мяту перед сушінням
  • як сушити мяту на чай