Home » Поради » Як правильно сервірувати стіл? | Корисні поради

Як правильно сервірувати стіл? | Корисні поради Правила сервіровки столу.

Продовжуємо готується до майбутніх свят. І сьогодні ми постараємося розкрити тему правильної сервіровки столу. Я думаю, багатьом ця стаття буде корисною, адже, мабуть, це далеко не секрет що, ми (не всі звичайно, але багато) маємо про ці правила дуже туманне уявлення.

Базові принципи правильної сервіровки.

Коли накривають на стіл, прилади слід розкладати від тарілки, і починати потрібно з приладів, призначених для основного блюда.

    Матеріал тарілки сервіровки цілком може бути іншим (можливо наявність срібною або ж золотий обробки), але тут головне, щоб вона обов’язково гармоніювала за кольором. При виборі келихів потрібно виходити з того, який вид вина віддадуть перевагу Ваші гості. Зазвичай, на стіл виставляють келихи для двох сортів вин: білого і червоного, а також ставлять і келих, призначений для води. Його слід поставити ближче до Вашому гостю. Біле вино слід наливати на 2/3-ті ємності келиха, а червоним, келих наповнюють не більш за обсягом, ніж на третину. На стіл серветку потрібно покласти тільки з тканини! Покласти серветку потрібно ліворуч від тарілки, поряд з вилкою. Або ж, якщо на столі місця зовсім небагато, покладіть серветку прямо на тарілку. Неправильно буде, якщо Ви викладете прилади прямо на серветку! Слід запам’ятати правила розташування приладів на столі: зліва кладуть вилки і серветку, а праворуч потрібно покласти – ложку і ніж. Зліва від вилки, потрібно буде поставити окрему тарілочку для хліба. Солонку, а також перечницю потрібно поставити між двох гостей.

Оформляємо столу для фуршету.

Для фуршету буде ідеально, якщо стіл не стоїть біля стіни. Якщо ж у Вас так зробити не виходить, необхідно забезпечити вільний доступ до столу для всіх гостей.

    Столові прибори та серветки слід розмістити в кінці столу. Це робиться з метою, щоб гості спочатку наповнили тарілки, а потім вже могли взяти серветку. А ось тарілки на столі для фуршету навпаки, слід поставити на початку стола. Можна просто скласти їх акуратно гіркою. Або ж розмістити їх вже на іншому, спеціальному додатковому столику. Для серветок слід використовувати спеціальний тримач, якщо його немає, то просто складіть їх акуратненько в стопку. Вино на фуршеті, а також інший алкоголь слід завжди, перш ніж поставити на стіл, відкрити. Напої в яких алкоголь не міститься, ставлять у карафах на стіл або ж розливають у келихи.

Правила чайного етикету.

Коли Ви подаєте гостям десерт, потрібно прибрати всі келихи для вина (винятком тут тільки може бути вино десертне), тарілки з рештою хлібом, а також перець і сіль.

    Заварити чай слід у присутності гостей. Як правило, десертний стіл відрізняється спокійними, пастельними квітами. Також його слід фарбувати фруктами, різними ягодами і красивими квітами. Для чайного столу підходять тільки білі серветки і обов’язково тканинні. Гарною прикрасою для серветки буде кільце або ж інший варіант для прикраси серветок – це використання штучних квітів з ніжкою з дроту. Завдяки такій ніжці, Ви можете обернути ці квіти навколо серветок. Для того щоб чай не залишався теплим і не охолов, Ви можете використовувати підставку для підігріву, а також запалити плаваючі свічки. Варення при чаюванні, джем або ж мед ставлять в розетці або в маленькій вазі зліва.

Обід, що проводиться в неформальній обстановці.

Деяку посуд, так необхідну при більш суворої сервіровці столу, можна не використовувати в неформальній обстановці. Так, наприклад, персональна тарілка для хліба в цьому випадку буде зайвою. Сміливо можна буде обійтися і без підстановлювальний тарілки, ложки для десерту і келиха призначеного для води.

    Вино в такій обстановці цілком можна пити і з келиха без ніжки. Також у цьому випадку реально обійтися всього лише однією виделкою (більше і не потрібно). Скатертина в цьому випадку стелити теж зовсім необов’язково. Її цілком може замінити підстановлювальний серветка, фактура і колір якої можуть бути абсолютно будь-якими. Тут Ви володієте повною свободою при виборі предметів сервіровки.

Але все ж і при цьому є свої правила сервірування столу:

ніж слід покласти так, щоб його лезо “дивилося” в сторону тарілки; серветку ж кладуть від вилки зліва або просто на тарілку. Кільце залишилися від серветки.

Коли Ви виймаєте серветку з її кільця і??кладете її на коліна, кільце слід відкласти в сторону, зліва від тарілки – таким чином, щоб Ви його не зачепили рукою.

    Після закінчення їжі, слід покласти використану серветку на кільце, або ж, якщо у Вас тарілку забрали, покладіть серветку на її місце.

Не потрібно докладати зусилля і намагатися запхати серветку назад в кільце, весь цей процес буде виглядати досить безглуздо, адже ці кільця призначені спеціально для прикраси серветок на святковому столі.

Ще кілька корисних порад по сервіровці святкового столу Ви дізнаєтеся, подивившись ось це відео.

PS Стаття була корисною Вам? Поділіться, будь ласка, їй з Вашими друзями в соціальних мережах. Понажимайте трохи на кнопочки, які розташовані трохи нижче.

Також знайшли:

  • в який сервирують стил
  • как ствити серветку
  • чайний стіл
  • що правильно ставити на стіл для гостей
  • Як у красити фруктами тарілку
  • які квіти підходять до чайного столу
  • Який алкоголь ставлять на фуршетні столи