Home » Поради » Як правильно пити Шампанське

Як правильно пити Шампанське Як правильно пити Шампанське

Шампанське можна пити як аперитив. У цьому випадку до нього рекомендується подавати легкі закуски, наприклад сухе несолодке печиво, щоб ніжні шлунки не страждали від його кислоти.

Високоякісне шампанське прекрасно супроводжує всю вечерю. Сервіровка блюд з шампанським більш універсальна, ніж з винами, які вимагають різної температури подачі й по-різному поєднуються з стравами.

Подача шампанського Келихи Келихи повинні відповідати двом основним вимогам: підтримувати престиж шампанського дозволяти оцінити всі достоїнства цього вина.

Форма келиха впливає на вивільнення пухирців газу в шампанському . його “гру”. Піна живіше утвориться в келихах з більш загостреним низом. До того ж в абсолютно чистому й гладкому келиху пухирці утворюються погано, тому деякі виробники вирізають на дні своїх келихів маленьку зірочку.

Миючі засоби також можуть негативно позначатися на вспіненні. Тому, якщо шампанське не піниться, перш ніж говорити про його погану якість, гляньте на келих.

Для подачі шампанського найбільше підходять вузькі фужери довгастої форми. А в келихах у вигляді чаші вино розтікається, піна не тримається, і букет швидко розсіюється.

Температура подачі

Шампанське . що подають клієнтові, повинне бути охолоджене до +6 – +9 ° С. Треба пам’ятати, що в процесі вживання воно встигне нагрітися до +8 – +13 ° С.

Відерце з льодом для шампанського потрібно наполовину наповнити водою, що допоможе швидше охолодити напій до бажаної температури. Це також допоможе Вам заощадити лід, що звичайно потрібний барам і ресторанам у великій кількості. Для охолодження шампанського в цебрі до температури +7 ° С необхідно близько однієї години, якщо до цього воно мало температуру +20 ° С.

Не забувайте додавати воду в відерце з льодом! Якщо у відерці немає води, то шампанське або переохолоджується, або прохолоджується недостатньо, тому що лід перебуває в контакті не з усією поверхнею пляшки.

Якщо просто ставити занадто багато пляшок на купку льоду, як іноді буває в барах і ресторанах, то це зовсім марна для охолодження процедура.

Якщо вам потрібно швидко охолодити пляшку шампанського . ви можете додати в цебро жменю солі і стакан газованої води. Використовуйте цей трюк тільки в разі крайньої необхідності.

Відкорковування пляшки

Таке високоякісне вино . як шампанське . має бути подана красиво. У наші дні не прийнято галасливо відкривати пляшки шампанського в ресторанах та інших громадських закладах. Справжні поціновувачі схиляються до тихого відкорковування пляшок, що видають звук останнього подиху. Тільки так можна зберегти пухирці газу, над якими стільки трудилися винороби.

Беруть пляшку, чи не нахиляючи її, тримаючи за корпус і підтримуючи дно більшим пальцем. Не можна братися за горлечко, тому що вино в цьому місці швидко нагрівається.

Потім потрібно один або два рази обережно перевернути пляшку для того, щоб перемішати охолоджену частину напою у її основі з неохолодженою в її шийці.

Потім пляшку показують клієнтові.

Пляшку ставлять на столик сервіровки.

Звільняють пробку від покриває її фольги і дротяної вуздечки.

Перевіряють, чи щільно пробка прилягає до пляшки (особливо це стосується пробок, що мають форму циліндричного штифта).

Необхідно тримати пляшку за корпус, нахиливши її на 30 – 45 градусів, щоб уникнути виходу піни.

Але в той же час потрібно бути обережним і не направляти пляшку убік присутніх.

Повернути пляшку й безшумно вийняти пробку.

Протерти шийку серветкою.

Необхідно понюхати пробку, щоб розпізнати сторонні неприємні запахи.

Налити одну третину келиха відвідувачеві, що замовляв шампанське . щоб він міг переконатися, що якість і температура напою йому подобається. Тому, хто пробує шампанське . дістається вміст горлечка, тому важливо перевертати пляшку.

Зовсім необов’язково використовувати серветку при подачі шампанського . Якщо все ж таки Ви нею користуєтеся, вона в жодному разі не повинна закривати етикетку на пляшці.

Шампанське наливають по стінці келиха з тим, щоб поліпшити утворення піни й разом з тим не дати їй “утекти”.

Якщо необхідно наповнити кілька фужерів, то це варто робити послідовно за годинниковою стрілкою з правого боку від клієнта, в першу чергу обслуговуючи жінок, наливаючи потроху шампанське в усі келихи, у два-три прийоми, щоб піна зникла до наступної порції. Таким чином, ми зберігаємо всю повноту смаку і виграємо час.

Келих наповнюють лише до половини або на дві третини й доливають його в міру необхідності. Порожній келих виглядає сумно, а занадто повному не дістає елегантності. До того ж такий повний келих може перегрітися, тому що щирий цінитель ніколи не буде пити його залпом. (Це також відноситься і до інших вин. Існує правило, яке говорить про те, що наповнювати келих червоним вином треба лише наполовину, а білим – на дві третини.)

Якщо під час вечері пропонується кілька видів шампанського . не треба забувати міняти келихи.

І, нарешті, коли пляшка порожня, ніколи не ставте її у відерце шийкою вниз.

В якості підведення підсумків даної глави можна привести кілька принципових помилок, яких треба уникати: ніколи не ставте пляшку з шампанським у відерце, на якому зображена марка конкуруючої фірми; не забувайте додавати воду в відерце з льодом; , не ховайте етикетку, загортаючи пляшку як немовля (ця практика обслуговування існує в нічних закладах, де якість шампанського не завжди відповідає ціні), відвідувач повинен знати, що він п’є; нарешті, ніколи не ставте порожню пляшку у відерце шийкою вниз.

Ви будете знати абсолютно все про шампанському після того, як Вам буде відома вага його повної пляшки – 1 кілограм 650 грамів і те, що така пляшка може витримати тиск в 6 атмосфер.

Також знайшли:

  • Які стакани підходять для шампанського
  • що робити після великої кількості шампанського
  • яка вага пляшка шампанського