Home » Поради » Як посмажити насіння &nbsp

Як посмажити насіння   Як посмажити насіння

Сьогодні завжди є можливість просто зайти в магазин і купити смажене насіння у фірмовій упаковці, однак жоден завод не зможе посмажити насіння так, як це можна зробити вдома. Адже домашні насіння смажаться в любов’ю. Так любила говорити моя бабуся, яка і розповіла мені свого часу, як можна підсмажити насіння будинку.

Отже, інструкція. Посмажити насіння нескладно. Вам знадобляться: насіння (зрозуміло, в сирому вигляді), сковорідка, сіль (можна обійтися і без неї, все залежить від вашого бажання), джерело тепла.

Перше. Безумовно, у вас вийдуть смачні смажене насіння тільки якщо вони спочатку були хорошої якості. При покупці сирих насіннячок вибирайте виключно середні за розміром і «пузаті», вони будуть солодкими і маслянистими. Купили? Тоді почнемо!

Друге. Перш за все, необхідно добре розігріти сковорідку. Краще, якщо у вас газова плита, тому що вона більш зручна, коли необхідно змінювати температуру смаження.

Третє. Висипте насіння на розігріту сковорідку, при цьому вогонь повинен бути досить сильним. Пам’ятайте, що якщо ви відразу висипаючи багато насіння, це зробить важким їх подальше перемішування, тому постарайтеся не перестаратися. Крім цього, протягом всього процесу перемішування насіння, з пательні потрібно прибирати «сміття», який нерідко можна виявити в сирих насінні: зіпсовані насіння, ядра, залишки квітки соняшника.

Четверте. На четвертому етапі на сковорідку з розігріт8ми насінням потрібно налити воду. Якщо ви хочете в результаті отримати солоні насіння, то воду необхідно підсолити за смаком. Об’єм води – приблизно 100 мл. У результаті насіння гарненько пропарити, трохи роздуються, а потім їх набагато простіше буде клацати.

П’яте. Через деякий час, коли рідина повністю випарується, насіння на сковорідці стануть поклацувати. Якщо це відбувається, можете бути впевнені, що все йде правильно і насіннячка почали присмажуватися. Тепер помішувати насіння необхідно частіше, зменшивши вогонь.

Шосте. Минуло близько 15 хвилин, і скоро наші домашні смажене насіння будуть готові. Щоб визначити, чи готові насіння, не варто пробувати їх на смак, зверніть увагу на їх колір. Якщо насінини добре присмажився, її зернятко набуває кремовий відтінок. Цей варіант – найкраще, насінини як би говорить вам: «я готова, клацай мене швидше!»

Сьоме. Останній крок. Тепер вимкніть плиту і перекладіть смажене насіння з сковорідки в підходящу посуд. Не залишайте їх на сковороді: вона повільно остигає, і насіннячка встигнуть пересмажиться. Приємного клацання!

А ось такий авторський рецепт смаження насіння ми знайшли на просторах Інтернету: секрет смаження насіння в домашніх умовах полягає в той, що їх потрібно сіяти в «щілинному ситі». Купувати можна різні сирі насіння. Раніше були хороші, такі собі чорні блискучі дутиша, опуклі, як би розпирають зсередини. Такі насіння найкраще. Трохи досвіду і можна легко навчитися визначати «наповненість ядра» насіння при покупці. Смажити насіння потрібно прямо перед вживанням в їжу, максимум на один-два дні. Незважаючи на те, що насіння і без того будуть товстенькі, їх все одно треба сіяти в ситі, щоб залишилися тільки самі надуті, а значить – найсмачніші.

Сито можна зробити, наприклад, з кришки картонної коробки від цукерок. Потрібно зробити в ситі отвори такого розміру, щоб у ньому застрявали тільки товсті насіння. За допомогою голити виріжте дірку прямокутної форми в коробці. На дірі наклейте смужки з цього ж картону. Їх необхідно попередньо вирізати ножицями шириною приблизно 5-6 мм. Ширину щілин між смужками визначте по самій «пузатою» насінні, рухаючи смужки прямо на клею, змінюючи ширину простору між ними.

Засипте приблизно 100 г насіння в сито, потрясіть. Ті насіння, які застрягнуть, висипте окремо у зворотний бік сита. Саме вони є найбільшими.

Відібрані таким чином насіння найкраще смажити на чавунній сковороді на невеликому вогні, постійно перемішуючи. Чи не насипайте відразу багато насіння – товстий шар не зможе прожаритися рівномірно. Насіння знизу будуть підгорати, а зверху залишаться сирими, як би інтенсивно ви їх не примушували.

Коли насіння почнуть потріскувати, смажте їх ще протягом 5-6 секунд, після чого відразу ж висипте у велику фаянсовий посудину. А її відразу – в прохолодне місце, найкраще в холодильник. Там вони будуть дуже голосно тріщати, не лякайтеся. Зате потім їх дуже легко буде лузати.

Дуже важливо те, скільки потрібно смажити насіння. Ви швидко зрозумієте це, якщо будете досить часто смажити одне і те ж кількість насіння одного і того ж сорту на одній і тій же сковорідці. Поки смажите, спробуйте їх кілька разів. На вигляд готовність досить легко визначити: бочок насіння повинен бути трохи коричневим, але не горілим.

6 коментарів

vito63 14 квітня 2011 16:36

_0.28MB/0.00260 sec