Home » Поради » Яйця – Визначення якості та умови зберігання

Яйця – Визначення якості та умови зберігання Як купувати і зберігати свіжі та якісні яйця

Відомо, що яйця всіх видів птахів їстівні. Покупцеві доступніше за все – курячі та перепелині, рідше у продажу можна зустріти страусині. Качині, гусячі і багато інших яйця краще не купувати – сильно схильні до зараження сальмонелою, тому вони не настільки популярні.

Чому яйця різного кольору і які вибирати?

Напевно кожен задавався питанням: яке краще і корисніше, біле або коричневе яйце? Все дуже просто. Окрасою шкаралупи в чому залежить від породи птиці. Наприклад, біла кура знесе біле яйце, а золотиста – коричневе. А кількість поживних речовин ніяк не залежить від кольору.

Білі кури вважаються більш яйценосний, тому на птахофабриках їх використовують частіше. Через це білі яйця асоціюються з фабричним виробництвом і вважаються менш натуральними, хоча це не так. Однак коричневі яйця все ж відрізняються від білих. У коричневих – шкаралупа міцніша, ніж у білих, тому і зберігаються вони трохи краще. Якщо це принципово, вибирайте яйця коричневого забарвлення.

Визначення якості яєць

При дотриманні всіх правил на виробництві фабричні яйця повинні бути поживними і безпечними. Зрозуміло, повністю довіряти виробникові не можна. Завжди потрібно перевіряти якість самому.

У звичайному супермаркеті ви не знайдете домашні сільські яйця, тому орієнтуйтеся на фабричні. Кожне яйце має бути промарковано, бути чистим і без слідів бруду. А тепер докладно розберемося по пунктах як правильно вибирати.

Зовнішній вигляд: без дефектів і бруду

Щоб правильно визначити якість яйця, рекомендується взяти його в руки. Воно має бути чистим, без шорсткості, і цілим, що не тріснутим. Тверда матова поверхня буде говорити про свіжість. Якщо є можливість, піднесіть його до сонця або до лампи. Ви не повинні побачити ніяких потемнінь і кров’яних згустків.

Розмір має значення: визначаємо за маркуванням

Багато чого залежить від віку курки. Чим старше курка, тим більше яйце. Тому меншу яйце вважається більш корисним, тому що воно було відкладено більш молодий курочкою. Якщо є вибір, вибирайте яйця меншого розміру, звичайно, до розумної межі. Крім того, дрібне яйце в порівнянні з великим зберігається довше.

речі кажучи, треба враховувати той факт, що коричневі яйця візуально видаються більшими, ніж білі. Рада вивчити маркування, на якій повинна вказуватися категорія. Віднесення до тієї чи іншої категорії залежить тільки від ваги. Чим вище категорія, тим менше повинно бути яйце.

Наприклад, маркування С-1 означає, що яйце столове та першої категорії. У столових (буква С) термін зберігання 25 днів. У дієтичних (Д) – до 7 днів. Категорії можуть бути наступними: У (вища – від 75 г), О (добірна – 65-74,9 г), 1 кат. (55-64,9 г), 2 кат. (45-54,9 г), 3 кат. (35-44,9 г). Наведені цифри стосуються тільки курячих яєць, у інших же видів цифри відрізняються.

Оптимальним варіантом вважається покупка яєць першої категорії – середнього розміру. Вони мають збалансований склад і не містять надлишок води, який може бути присутнім в крупніших яйцях (вища і добірна категорії).

За нюху

Окрім як провести огляд яйця зовні і всередині, для повноцінної перевірки якості яйця необхідно його понюхати. Якісне яйце ніколи не буде мати неприємний запах, а в протухлих – запах сірководню (розкладається білок і з’являється сморід).

По звуку

При трясці гарне яйце не видасть ніякого звуку. Гарненько струсіть яйце. Якщо почуєте хлюпання, то це означатиме, що білок став водянистим (усередині утворилася порожнеча) і продукт вже далеко не свіжий.

Свіже яйце тоне у воді

У домашніх умовах кожен покупець може зробити простий тест на свіжість. Помістіть яйце в ємність з водою. Плавучість буде ознакою несвіжості. Свіже яйце обов’язково потоне, навіть якщо воду підсолити.

Чим менш свіже яйце, тим краще у нього плавучість. Воно не відразу спливає, а через деякий час. Якщо воно плаває на поверхні – то це явним ознака несвіжості.

Чим менш свіже яйце, тим краще у нього плавучість. Чи не воно відразу спливає, а через деякий час. Якщо плаває на поверхні – то це явна ознака несвіжості.

Щоб переконатися в свіжості напевно, можете ще взяти один метод на озброєння. Візьміть яйце, розбийте його і уважно розгляньте як воно буде розтікатися. Корисно вивчити і сам білок з жовтком. Про це трохи нижче.

За розтіканню після розбиття

Розбите свіже яйце має опуклий жовток, а якщо воно розтікається, як показано на малюнку, то це явна ознака несвіжості.

Якість можна перевірити по білку і жовтку. Білок повинен бути світлим, прозорим і густим, без цяток. Жовток – яскравим, з насиченим кольором. Блідість жовтка буде говорити, що курка мала неповноцінне харчування або була хвора. Але все ж не варто покладатися тільки на ці показники, тому що недобросовісні виробники можуть штучно створювати привабливу забарвлення білка та жовтка.

Якщо зустрінете яйце з двома жовтками, не хвилюйтеся. Такий продукт не відрізняється за ступенем корисності чи шкідливості.

За датою

Ніколи не забувайте перевіряти дату виготовлення і термін придатності. Дату краще дивитися не на упаковці, а на самому яйці. Ця дата сортування – найбільш близька до дати, коли птах знесла яйце. Звертайте увагу також на умови зберігання в тому місці, де ви купуєте цей продукт.

Строки та умови зберігання

При дотриманні всіх умов яйця гарантовано зберігаються протягом 25 днів. Також у продажу можна зустріти дієтичні яйця, у яких термін зберігання не більше 7 днів і маркуються вони буквою «Д».

Температура зберігання яєць повинна бути в межах 1-5 градусів Цельсія. При нижчій температурі вони безповоротно зіпсуються. Ну і не забувайте, чим вище температура, тим менше термін зберігання.

Найкраще місце зберігання – холодильник. Чи не найкраще місце в холодильнику (за показником температури) – дверці, хоча саме тут виробники передбачають спеціальні осередки для яєць. Теоретично в холодильнику яйця можуть протриматися до 90 днів, але краще не експериментувати і не ризикувати здоров’ям.

Кладіть яйця вниз гострим кінцем (через тупий кінець воно «дихає») або, що ще краще, час від часу перевертайте його. Ну і не забувайте особливо ретельно обробляти місце зберігання в холодильнику, коли ви його миєте.

І ще одна корисна порада, який може знадобитися, якщо необхідна схоронність на тривалий період. Кожне яйце змастіть рослинною олією і оберніть фольгою – це допоможе значно збільшити термін зберігання.

Мийте яйця тільки перед самим використанням, тому що після миття видаляється природний захисний шар, що відіб’ється на терміні зберігання. В принципі замінити цей шар успішно може рослинне масло, якщо, звичайно, не шкода його витратити для цієї мети.

Зберігати жовток довго не вийде – максимум 2 дні. Щоб добитися цього терміну, необхідно його помістити в ємність з підсоленою водою.

Перепелині і страусині яйця зберігаються краще, ніж курячі.

В якій упаковці купувати?

Яйця – дуже крихкий продукт харчування і тому упаковка грає важливу функцію при їх зберіганні і транспортуванні.

Паперова тара вважається кращим варіантом. Пластикова тара поступається паперовій, хоча має два серйозних переваги: ??крізь пластик можна розглянути продукт і в ньому не розвиваються бактерії так швидко, як в папері. Крім того, купуючи яйця в паперовій упаковці, ви допомагаєте природі, тому що папір – екологічно нешкідливий матеріал.

Також знайшли:

  • висновок про якість яєць
  • чому курачи яйци мають неприемний запах
  • якість яє

_0.31MB/0.00267 sec