Home » Поради » Яйця курячі – корисні властивості, застосування і приготування – калорійність, в чому користь і шкода продукту яйця курячі, скільки варити – Леді@Mail. Ru

Яйця курячі – корисні властивості, застосування і приготування – калорійність, в чому користь і шкода продукту яйця курячі, скільки варити – Леді@Mail. Ru Яйця курячі

Курячі яйця мають довгасту форму, тупі на одному і загострені на іншому кінці. Всередині знаходиться жовток, навколо якого розташований рідкий прозорий білок. На тупому кінці яйця розташовується порожнина, заповнена повітрям. Забарвлення шкаралупи залежить від породи курей, але, як правило, на смаку це ніяк не відбивається. Вага курячого яйця може перевищувати 75 м. У кулінарних рецептах вага одного яйця зазвичай приймають за 40 г.

Поширення

Домашні кури розлучаються практично у всіх країнах земної кулі і є регулярним, безперебійним постачальником яєць для всіх світових кухонь. У промислових цілях харчове яйце отримують від штучно вирощуваних птахів.

У продаж продукт надходить у контейнерах, що забезпечують збереження і цілісність продукту. На шкаралупі відзначають особливим знаком приналежність яйця до тієї чи іншої категорії: що стоїть першим маркувальна буква «Д» (Дієтичне) говорить про те, що термін реалізації та вживання такого яйця 7 днів, «С» (Столове) – 25 днів; наступний знак – категорія яйця залежно від ваги: ??

3 – 35-44,9 г;

2 – 45-54,9 г;

1 – 55-64,9 г;

0 (добірне яйце) – 65-74,9 г;

В (вища категорія) – від 75 р.

Сирими курячі яйця можна їсти тільки при повній впевненості в їх свіжості і здоров’я курки. Щоб уникнути сальмонельозу необхідно піддавати яйця обов’язковій термічній обробці. Шкаралупу попередньо рекомендується відмити в теплій воді.

Свіжість яйця визначається його поведінкою в склянці з солоною водою: спливла або «зависле» посередині яйце може вважатися свіжим, що залишився на дні яйце вважається несвіжим.

Курячі яйця варять некруто 2-3 хвилини; круто – 8-9 хвилин; «В мішечок» – 5-6 хвилин. Щоб уникнути сірого обідка навколо жовтка, яйця можна переварювати, і готові яйця слід швидко охолодити в ємності з холодною водою.

Яйця мають дуже широку сферу застосування. Варені яйця можуть бути інгредієнтом для салату і начинки для пиріжків. Яєчня і омлет можуть стати живильним сніданком або елементом екзотичних страв. Яйця-пашот (розбиті, вилиті і втрутився в бульйон) роблять суп «кошлатим» і насиченим. Без яєць не обходиться здобна випічка, котлети, грінки. локшина.

У рідкому вигляді курячі яйця можуть брати участь в приготуванні коктейлів, наприклад Гололь-моголь. В результаті змішування збитого яйця з цукром виходить суфле або безе.

Яйця солять або маринують. У багатьох азіатських країнах існує делікатес під назвою «тисячолітнє яйце» – витримане кілька тижнів у спеціальному складі. Таке яйце має в’язкий зелений жовток і коричневий білок.

До складу курячого яйця входить вода, азотовмісні речовини – в основному білки, а також жири, вуглеводи і мінерали.

Цікавий факт

Двужелтковие яйця – зовсім не ознака хвороби птиці. Це спеціально виведений продукт, збагачений селеном і йодом.

Скільки варити курячі яйця

При варінні яйця слід опускати в холодну воду. Для того щоб вийшли яйця всмятку, варити їх потрібно 3-5 хвилин, в мішечок – 5-10 хвилин, круто – 10-15 хвилин. Щоб легше було очистити шкаралупу, щойно зварені яйця потрібно відразу ж занурити в холодну воду.

Калорійність курячих яєць 157 ккал.

Харчова цінність курячих яєць: білки – 12,7 г, жири – 11,5 г, вуглеводи – 0,7 г

Також знайшли:

  • зелений жовток у курячих яйцях
  • калорійність рідкого яйця
  • скільки минут варить куряче яйце сире
  • Чому при варінні яйця жовток зеленіє

_0.73MB/0.03115 sec