Home » Поради » Яйце куряче – калорійність, користь, шкода

Яйце куряче – калорійність, користь, шкода Яйце куряче

Вже протягом багатьох тисяч років курячі яйця входять до раціону людини . Проте, суперечки між лікарями та дієтологами з приводу користі і шкоди курячих яєць не припиняються й донині.

Опис

Куряче яйце являє собою продукт харчування асиметрично-овальної форми, зверху покритий шкаралупою, під якою всередині знаходиться білок і жовток. Отримують цей продукт від різних порід домашніх курей внаслідок їх репродуктивної здатності.

Розводити курей люди почали близько 10 тисяч років тому, імовірно в Південно-Східній Азії та Китаї. Спочатку одомашнені були джунглевої кури, що належать до сімейства фазанові, які і зараз можна зустріти на території цих країн.

В даний час крім фермерських господарств, виробництвом курячих яєць займаються птахоферми з усього світу . Згідно перевагам, у ряді країн воліють розводити породи курей, що несуть білі та світло-жовті яйця (в Америці та Росії їх вважають більш якісними), або коричневі (у Великобританії). Насправді ж смакові і поживні властивості білих і коричневих яєць однакові і єдине їх відмінність полягає в тому, що коричнева шкаралупа трохи міцніше і товщі, тому вони більш придатні для транспортування.

На колір жовтка впливає корм, яким живиться курка. Чим більше в кормі каротиноїдів (натурального пігменту червоного і жовтого кольору), тим насиченішим буде колір жовтка. Каротиноїди містяться в люцерні, кукурудзі та інших рослинах, якими традиційно годують курей. Саме тому домашні курячі яйця частіше мають більш насичений за кольором жовток. Але світлий жовток ще не говорить про погану якість яйця, а тільки про те, що в кормі, яким харчувалася курка, містилося мало каротиноїдів.

Під час надходження яєць у продаж їх маркують залежно від категорії і допустимого терміну зберігання. Маркування, правда, присутній виключно на продуктах з птахофабрик, а домашні курячі яйця, які продають на ринку, вільні від усіх класифікацій . Цей продукт покупець купує на свій страх і ризик. Складається маркування з букв і цифр, в яких ховається інформація про вагу і вік продукту. Так, наприклад, буква «Д» говорить про те, що яйце дієтичне, а буква «С» – що яйце столове. Буква «В» має на увазі, що яйце вищої категорії і важить понад 75 г, «О» – добірні яйця з вагою 65-75 г, цифра «1» стоїть на яйцях першої категорії з вагою 55-65 г, «2» – другий категорії з вагою 45-55 г, «3» – на яйцях третьої категорії з вагою 35-45 р. Найбільш поширеними є столові яйця другої категорії, тобто «С2».

Застосування в кулінарії

Кулінарні можливості курячих яєць перевершують багато продуктів харчування. Їх запікають у духовці, варять круто або некруто, роблять омлети і яєчні, солять, маринують, додають в коктейлі, випічку, салати, грінки, котлети. У багатьох продуктах з тіста яйця є неодмінним інгредієнтом, без якого не вийде пишне і смачне кондитерський виріб.

Свіжість курячих яєць можна визначити кількома способами . У кулінарії використовують як свіжі яйця, так і 2-3-тижневий давності. За умови правильного зберігання (7-13 градусів) можна не побоюватися, що яйця втратять свої поживні властивості. Свіжі яйця відмінно підійдуть для приготування пашот і яєчні. Але якщо свіжі яйця зварити круто, вони погано чистяться, тому для приготування салатів та інших страв з вареними яйцями краще використовувати продукт, яких деякий час вже полежав у холодильнику. У соусах, омлетах, запіканках, тесті і інших стравах, де зовнішній вигляд не важливий, термін зберігання особливої??ролі не грає (природно, в межах розумного).

Склад і калорійність курячих яєць

В 100 г курячого яйця міститься 76,15 г води, 12,56 г білків, 9,51 г жирів, 2,5 г клітковини, 1,06 г золи, 0,72 г вуглеводів; вітаміни: ретинол (А), тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (РР або В3), холін (В4), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6), фолієва кислота (В9), ціанокобаламін (В12) , аскорбінова кислота (С), альфа-токоферол (Е), кальциферол (D), филлохинон (К); макроелементи: фосфор, натрій, магній, калій, кальцій; мікроелементи: фтор, цинк, селен, мідь, марганець, залізо.

Калорійність курячого яйця становить приблизно 143 ккал на 100 г продукту.

Користь курячих яєць

У яйці міститься більше ста корисних речовин, так що основна користь курячих яєць полягає в тому, що їх можна вживати як звичайної їжі або в цілях лікувального харчування. Яєчний білок є найціннішим і ефективним видом білка, який організмом використовується для «будівництва» м’язів. Навіть у молоці та яловичині немає стільки поживного ферменту, скільки в курячому яйці.

В яйці представлена??практично вся таблиця Менделєєва, крім того, воно практично повністю (на 97%) засвоюється організмом і не дає шлаків.

Також користь курячого яйця полягає в тому, що в його складі присутні поліненасичені жирні кислоти . які відіграють важливу роль для профілактики нервових і серцево-судинних захворювань, а також селен і каротин, які надають антиоксидантні властивості, поліпшують стан шкіри, що попереджають онкологічні захворювання, налагоджують роботу репродуктивної системи.

До складу курячих яєць входить ніацин, необхідний для утворення статевих гормонів і живлення мозку. А в жовтку міститься вітамін D, який сприяє засвоєнню кальцію організмом і зміцненню кісткової тканини. Леціін покращує пам’ять, корисний для печінки і підвищує розумові здібності. Лютеїн, що міститься в жовтку, допомагає уникнути проблем із зором, а холін сприяє профілактиці онкологічних захворювань.

Корисні не тільки самі яйця, але і яєчна шкаралупа, так як в її складі присутня велика кількість мікро-і макроелементів, перше місце серед яких займає кальцій.

Шкода курячих яєць

У складі курячих яєць присутні насичені жири, тому їх регулярне вживання призводить до підвищення в крові холестерину . А якщо захоплюватися поїданням сирих яєць, то існує ризик заразитися сальмонельозом.

Шкода курячі яйця можуть надати і на дітей, і стати причиною появи у них алергії, тому слід обмежувати їх кількість в раціоні.

Також знайшли:

  • в якому вигляді дають курачі яйця місячному цуцєняті
  • Домашнє куряче яйце калорійність
  • домашні яйця
  • курячи яйця польза или вред
  • чи продаються яйці без жовтка
  • що даэ курячий жовток
  • Яке яйце куряче більш корисне домашнє чи куплене
  • якщояйце несвіже використати для втпічки ризик

_0.29MB/0.00444 sec