Home » Поради » Сушка яблук в домашніх умовах » Сушка харчових продуктів

Сушка яблук в домашніх умовах » Сушка харчових продуктів

Сушка яблук в домашніх умовах » Сушка харчових продуктів Сушка яблук в домашніх умовах

Єдиний спосіб уникнути зимово-весняного авітамінозу – гарненько запастися фруктами і ягодами. Тільки в натуральних продуктах містяться вітаміни і поживні речовини в повному розмірі. Проблема, з якою стикаються любителі насолодитися яблуками або грушами в лютому,

полягає в малих термінах зберігання цих продуктів. Тут на допомогу приходить сушка.

Яблука на 90% складаються з води. Після сушіння її залишається 15-20%, що абсолютно не позначається на користь цих фруктів, адже випарюється тільки вода, але не поживні речовини. Сушені яблука можна зберігати довго, вони не займають багато місця, невибагливі в зберіганні, з них можна приготувати будь-яку страву, що готується зі свіжих плодів. Ще один плюс такої заготовки – сушка яблук в домашніх умовах – нескладний процес, який не потребує складного устаткування і спеціальних знань.

Підготовка до сушки яблук починається з сортування: найкраще взяти кислі і кисло-солодкі сорти (Антонівку або Коричне), з яких виходять найкращі сухофрукти. Плоди з дефектами, червиві екземпляри відкладіть в сторону. Відібрані яблука потрібно ретельно помити, щоб уникнути ризику отруїтися хімікатами, використовуваними в сільському господарстві.

Процес випарювання води йде швидше, якщо обрізати шкірку і вийняти серцевину. Робити це потрібно ножем з нержавіючої сталі, через те, що яблука легко окислюються, а серцевина віддаляється будь-якій зручній трубкою. Потім яблука ріжуть на кружки товщиною в 5 мм. Можна сушити яблука і не очищаючи їх. До речі, так ви збережете корисні речовини, що містяться в шкірці і серцевині, і силу-силенну часу, тому якщо естетичний вигляд для вас відіграє меншу роль, ніж користь, сміливо йдіть другим шляхом.

Яблука неймовірно багаті залізом, тому порізані часточки тут же починають темніти і набувають металевий присмак. Для того щоб сушені яблука залишалися світлими, часточки бланшують: опускають на кілька секунд у гарячу, але не киплячу воду. Деякі тримають їх в 1,5% розчині солі 2-3 хвилини. Потрібно врахувати, що при бланшіровке втрачається деяка частина цукрів і кислот.

Існує кілька способів сушіння яблук в домашніх умовах. Найпростіший – сушка на сонці. Часточки яблук розкладають рівним шаром на деку або будь-якій гладкій поверхні, будь то хоч стіл, а все інше робить сонце. Головне, щоб температура повітря була досить високою. Навряд чи сушка буде успішною в Архангельську в кінці жовтня. Північним регіонам більше підходять штучні способи сушіння яблук.

Для цього можна пристосувати духовку, російську піч або придбати спеціальний сушильна шафа. Такі способи набагато швидше сонячно-повітряного, але і тонкощів в них багато більше. Весь процес проходить в 3 фази: підв’ялювання при температурі 45-50 ° С, випарювання основної маси води при 70 ° С і кінцева фаза стерилізації при 80 ° С.

Якщо температура спочатку буде занадто високою, поверхня часточок покриється кіркою, що ускладнить випаровування рідини. Вода випаровується з яблук у великих кількостях. Посудіть самі: з 100 кілограмів яблук виходить 30-35 кг готового продукту. Тому необхідно час від часу провітрювати духова шафа, а на початкових етапах дверцята не можна закривати щільно. Вологість повітря в грубці взагалі повинна перевищувати вологість яблук тільки на останньому етапі сушки, щоб часточки не пригоріли. Тоді ж, можна знизити і температуру до 60-50 ° С.

При штучній сушці радять уникати металевих підносів, краще використовувати сито, грати або нанизати часточки на нитки, дріт.

У продажу є заводські сушильні шафи, але якщо у вас немає спеціальної сушарки, аналогічний прилад легко зробити своїми руками з підручних засобів: фанери, тонких дощок і покрівельного заліза. Оптимальна висота для сушарки – метр, ширина 70 см. Обов’язково потрібна дверцята: зверху сита з яблуками розмістити досить проблематично. По боках стінок шафи на відстані 15 см. прибиваються рейки, службовці полозами для сит. Вгорі імпровізованій конструкції знаходиться конусоподібна кришка з витяжкою і заслінкою, внизу кріпиться залізний лист із зазорами (5 см.) для припливу повітря і оберігання нижніх яблук від жару. З тією ж метою роблять прорізи в нижній частині стінок. Сита не повинні прилягати щільно до всіх стінок. Між одній зі стінок обов’язково повинен бути зазор в 10 см. і зазори ці слід чергувати. На задній стінці розташовуються термометри.

На плиту встановіть цеглини, а вже на них – сушилку. Не забувайте, що повітря всередині повинен циркулювати вільно. При дотриманні всіх правил, сушка яблук будинку займе всього 5-6 годин. Але не намагайтеся заощадити час, інакше з кухаря перетворитеся на углежогі.

Ви не пошкодуєте про витрачені силах. З сушених яблук легко приготувати компот із сухофруктів . пироги, літній салат. Ароматні часточки додадуть сил в разі хвороби, такий вітамінний концентрат допоможе уникнути авітамінозу, стресу, занепаду сил. Не дарма кажуть, що ті, хто сушить яблука восени, не хворіє взимку!

Загрузка...

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter . Будемо вдячні за допомогу.

Також знайшли:

  • сушка для яблук
  • Сушня