Home » Поради » Сушка яблук в домашніх умовах » Сушка харчових продуктів

Сушка яблук в домашніх умовах » Сушка харчових продуктів Сушка яблук в домашніх умовах

Єдиний спосіб уникнути зимово-весняного авітамінозу – гарненько запастися фруктами і ягодами. Тільки в натуральних продуктах містяться вітаміни і поживні речовини в повному розмірі. Проблема, з якою стикаються любителі насолодитися яблуками або грушами в лютому, полягає в малих термінах зберігання цих продуктів. Тут на допомогу приходить сушка.

Яблука на 90% складаються з води. Після сушіння її залишається 15-20%, що абсолютно не позначається на користь цих фруктів, адже випарюється тільки вода, але не поживні речовини. Сушені яблука можна зберігати довго, вони не займають багато місця, невибагливі в зберіганні, з них можна приготувати будь-яку страву, що готується зі свіжих плодів. Ще один плюс такої заготовки – сушка яблук в домашніх умовах – нескладний процес, який не потребує складного устаткування і спеціальних знань.

Підготовка до сушки яблук починається з сортування: найкраще взяти кислі і кисло-солодкі сорти (Антонівку або Коричне), з яких виходять найкращі сухофрукти. Плоди з дефектами, червиві екземпляри відкладіть в сторону. Відібрані яблука потрібно ретельно помити, щоб уникнути ризику отруїтися хімікатами, використовуваними в сільському господарстві.

Процес випарювання води йде швидше, якщо обрізати шкірку і вийняти серцевину. Робити це потрібно ножем з нержавіючої сталі, через те, що яблука легко окислюються, а серцевина віддаляється будь-якій зручній трубкою. Потім яблука ріжуть на кружки товщиною в 5 мм. Можна сушити яблука і не очищаючи їх. До речі, так ви збережете корисні речовини, що містяться в шкірці і серцевині, і силу-силенну часу, тому якщо естетичний вигляд для вас відіграє меншу роль, ніж користь, сміливо йдіть другим шляхом.

Яблука неймовірно багаті залізом, тому порізані часточки тут же починають темніти і набувають металевий присмак. Для того щоб сушені яблука залишалися світлими, часточки бланшують: опускають на кілька секунд у гарячу, але не киплячу воду. Деякі тримають їх в 1,5% розчині солі 2-3 хвилини. Потрібно врахувати, що при бланшіровке втрачається деяка частина цукрів і кислот.

Існує кілька способів сушіння яблук в домашніх умовах. Найпростіший – сушка на сонці. Часточки яблук розкладають рівним шаром на деку або будь-якій гладкій поверхні, будь то хоч стіл, а все інше робить сонце. Головне, щоб температура повітря була досить високою. Навряд чи сушка буде успішною в Архангельську в кінці жовтня. Північним регіонам більше підходять штучні способи сушіння яблук.

Для цього можна пристосувати духовку, російську піч або придбати спеціальний сушильна шафа. Такі способи набагато швидше сонячно-повітряного, але і тонкощів в них багато більше. Весь процес проходить в 3 фази: підв’ялювання при температурі 45-50 ° С, випарювання основної маси води при 70 ° С і кінцева фаза стерилізації при 80 ° С.

Якщо температура спочатку буде занадто високою, поверхня часточок покриється кіркою, що ускладнить випаровування рідини. Вода випаровується з яблук у великих кількостях. Посудіть самі: з 100 кілограмів яблук виходить 30-35 кг готового продукту. Тому необхідно час від часу провітрювати духова шафа, а на початкових етапах дверцята не можна закривати щільно. Вологість повітря в грубці взагалі повинна перевищувати вологість яблук тільки на останньому етапі сушки, щоб часточки не пригоріли. Тоді ж, можна знизити і температуру до 60-50 ° С.

При штучній сушці радять уникати металевих підносів, краще використовувати сито, грати або нанизати часточки на нитки, дріт.

У продажу є заводські сушильні шафи, але якщо у вас немає спеціальної сушарки, аналогічний прилад легко зробити своїми руками з підручних засобів: фанери, тонких дощок і покрівельного заліза. Оптимальна висота для сушарки – метр, ширина 70 см. Обов’язково потрібна дверцята: зверху сита з яблуками розмістити досить проблематично. По боках стінок шафи на відстані 15 см. прибиваються рейки, службовці полозами для сит. Вгорі імпровізованій конструкції знаходиться конусоподібна кришка з витяжкою і заслінкою, внизу кріпиться залізний лист із зазорами (5 см.) для припливу повітря і оберігання нижніх яблук від жару. З тією ж метою роблять прорізи в нижній частині стінок. Сита не повинні прилягати щільно до всіх стінок. Між одній зі стінок обов’язково повинен бути зазор в 10 см. і зазори ці слід чергувати. На задній стінці розташовуються термометри.

На плиту встановіть цеглини, а вже на них – сушилку. Не забувайте, що повітря всередині повинен циркулювати вільно. При дотриманні всіх правил, сушка яблук будинку займе всього 5-6 годин. Але не намагайтеся заощадити час, інакше з кухаря перетворитеся на углежогі.

Ви не пошкодуєте про витрачені силах. З сушених яблук легко приготувати компот із сухофруктів . пироги, літній салат. Ароматні часточки додадуть сил в разі хвороби, такий вітамінний концентрат допоможе уникнути авітамінозу, стресу, занепаду сил. Не дарма кажуть, що ті, хто сушить яблука восени, не хворіє взимку!

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter . Будемо вдячні за допомогу.

Також знайшли:

  • гроші на яблуках
  • з яких яблук робиться сушня
  • сушилка для яблук
  • сушка для сухофруктив на сонци
  • сушка для яблук
  • сушка для яблук своїми руками
  • сушка для ягід своїми руками
  • Сушня
  • сушня в домашніх умовах
  • сушня з яблук

_0.29MB/0.00269 sec