Home » Поради » Супермарафон Дмитрієв

Супермарафон Дмитрієв Олег Волков ділиться своїми знаменитими рецептами

приготування млинців, риби та грибів в умовах довгого походу

Q: Поділися своїм рецептом, як пекти млинці в похідних умовах?

Якого розміру-матеріалу твої сковороди?

Чому на них не пригоряють млинці?

З якої борошна краще пекти?

A: Рецепт простий. Сковорода з покриттям + дерев’яна тріска для знімання млинців, щоб не корябать робочу поверхню сковороди. Яке там покриття, я не пам’ятаю. Купував сковорідку в супермаркеті, сказали, що для грубки млинців підійде. Сковорода легка, намагаюся щоб дно залишалося рівним (не м’яти). Розмір, я думаю, не важливий. Головне, щоб вся поверхня дна прогрівалася більш менш однаково. Моя сковорода в діаметрі близько 25 см.

Муку брав будь-яку і млинцеву і звичайну, обидві нормально працювали. Додавав трішки олії соняшникової. Якщо додати більше, млинці стають жирні, горять і прилипають. Без масла теж нормально, виходять лавашікі.

Основне ноу-хау: шматочок сала. 100 грам вистачає на 2-3 походу. Цим шматком кожен раз змащую сковорідку перед виливанням на неї тіста і знімаю пріжаркі від попереднього млинця при їх виникненні.

Тісто не повинно бути рідким. Все інше досягається експериментальним шляхом.

Приємного апетиту.

Q: А ніби у тебе 2 сковорідки, одній з яких можна накрити іншу як кришкою?

Вони злегка різного діаметру? А ручка металева? Якої довжини?

Поділися ще: як смажити рибу на сковорідці на багатті, щоб не пригоріла?

A: Зазвичай в похід я беру дві сковороди. “Блинную” (рівну і гладку з тефлоновим покриттям) і “рибну”. “Рибна” сковорода трохи більшого діаметру, теж з тефлоновим покриттям. Але до такої міри пом’ята і стара, що зазвичай такі викидають. “Рибна” сковорода використовується зазвичай для смаження риби і грибів. При необхідності посмажити млинці швидше “рибна” сковорода теж використовується для приготування млинців з тієї ж самої технології, але до неї млинці іноді пригоряють.

Дві сковороди використовуються при смаженні риби і грибів. У цьому випадку на “рибну” сковороду наливається соняшникова олія, кладеться підсолена свіжа риба, додається трохи води (приблизно пів склянки). “Рибна” сковорода закривається зверху “Млинці” сковородою, як кришкою. Далі все це ставиться на багаття. При цьому риба не горить, а гаситься у власному соку. Так само смажаться і гриби. Під кришкою з “млинцевій” сковороди вони осідають і швидше смажаться.

При смаженні млинців на змащену салом сковороду наливаю тісто і нахиляючи сковороду даю тесту більш менш рівномірно розтектися по дну сковороди. Коли верхня поверхня млинця підсихає починаю дрібно трясти сковороду за ручку. Від тряски млинець починає “їздити” по сковороді. Тоді його можна підкидати і смажити із зворотного боку. Якщо млинець “їздити” по поверхні сковороди не хоче, значить сковорода була погано змазана салом і він частково прилип. Тоді пригорілий ділянку млинця відділяється тріскою від сковороди і його теж можна перевертати.

Якщо тісто рідке, млинець буде подліпать. При моєму способі приготування млинців, при приготуванні тіста для млинців, соняшникової олії в ньому має бути дуже мало або зовсім не треба його туди класти! Із збільшенням частки соняшникової олії в тесті збільшується ймовірність прилипання млинця до сковороди.

Ручки у сковорідок пластикові, звичайної довжини.