Home » Поради » Створюємо рідке мило. Покрокова інструкція. Рецепт рідкого мила. | Миловаріння майстер-класи

Створюємо рідке мило. Покрокова інструкція. Рецепт рідкого мила. | Миловаріння майстер-класи Створюємо рідке мило. Покрокова інструкція. Рецепт рідкого мила.
Давайте зробимо основу рідкого мила

достатньо вам того, що ви вмієте робити мило холодним способом? Ви в пошуках нових рішень – нових чудових творінь у вашій душовій? Рідке мило складніше у виробництві, вимагає більшого терпіння, і деяких змін в процесі виготовлення, але якщо ви будете послідовні, у вас не виникне проблем.

Головною відмінністю між кусковим і рідким милом є луг, використовувана для омилення масел. Будь-яке мило, тверде або рідке, починається з простої хімічної реакції між маслами і лугом. Для твердого мила – це гідроксид натрію, для рідкого – гідроксид калію.

Як ми вже писали, рідке мило трохи складніше у виготовленні, тому для початківців краще використовувати реальний, випробуваний рецепт. Тут ми розглянемо дуже простий, випробуваний рецепт з хорошим співвідношенням піноутворення і зволоження.

Для цього рецепта вам необхідно:

    470 гр. соняшникової олії 200 гр. кокосового масла 155 гр. гідроксиду калію 470 гр. дистильованої води для лугу 1130 гр. дистильованої води для розведення мильної пасти 57 гр. борної кислоти або 85 гр. бури для змішування з 280 гр. або 170 гр. води відповідно 85 гр. ароматизатора або ефірного масла. за бажанням барвник

Вам так само знадобляться:

    Основні інструменти для того, щоб змішати луг
    Медленноварка (crock pot) Термометр, ваги, вимірювальні чаші Стрижневою блендер ( Рекомендується ) толкушка для картопляного пюре та / або плоска взбивалка ( Требуется ) Запастися терпінням!

Приготовились?

Давайте почнемо!

Змішуємо водний розчин лугу і масла

Іншим істотною відмінністю рідкого мила, є те, що це мило гарячого процесу – замість того, щоб сподіватися на тепло, отримане внаслідок хімічної реакції, ми використовуємо пароварку, духовку або медленноварку. У даному рецепті можна використовувати і те інше, але ми воліємо медленноварку. Вона тримає все в одній ємності і дозволяє варити повільно і нагрівати рівномірно, і немає необхідності контролювати воду, як у пароварці.

Втім, пора починати!

Відміряйте масла і помістіть їх на дно Повільноварки. Необхідно щоб суміш досягла 70 градусів по всьому об’єму (плюс-мінус 7 градусів).

Поки масла нагріваються, змішайте розчин лугу, використовуючи стандартну процедуру. Якщо ви до цього ніколи не використовували гідроксид калію, Заспокойтесь. Він більш рухливий у воді, ніж гідроксид натрію. Може спостерігатися дивний звук кипіння або «стогонів» в результаті розчинення. Це нормально.

Коли розчин лугу повністю змішаний і став прозорий, повільно додайте його в олії. (Вам не потрібно чекати, поки вони охолонуть). Ще не включайте блендер, просто розмішуйте масло і луг разом.

Так само як у випадку з холодним процесом, починайте використовувати короткочасні включення блендера. Спочатку вам може здатися, що суміш розділяється. Продовжуйте змішувати.

Доводимо мило до стану «слід»

На даному етапі доведеться проявити ваше терпіння. Залежно від суміші масел, вам буде потрібно багато часу для досягнення сліду. Іноді цілих 30 хвилин. «Слід» для рідкого мила в значній мірі нагадує холодний процес – суміш схожа на пудинг з характерними слідами і буграми під час перемішування. Переконайтеся, що у вас є хороший твердий слід, перед тим як переходити до наступного етапу.

Готуємо пасту

Як тільки мило досягло сліду, вам знадобиться наступна порція терпіння. Ще раз добре перемішайте і приберіть блендер, накрийте кришкою каструлю і чекайте.

Перевірте мило через 15-20 хвилин. Якщо має місце розшарування, перемішайте і поверніть кришку на місце. Перевіряйте мило кожні 20-30 хвилин.

За 3-4 години поки мило готується, суміш постійно трансформується і проходить кілька різних стадій, змінюючи свою консистенцію. Не хвилюйтеся, якщо ви не помітили одну з них, іноді стадія дуже короткочасна, і ви можете її пропустити. Ось стадії, які зазвичай спостерігаються:

Густий соус

Заварний крем з маленькими бульбашками

водянисті пюре

Тверда іриска

грудкуватими / кремообразний вазелін

Напівпрозорий вазелін

Продовжуйте помішувати кожні 30 хвилин або близько того, проходячи кожну зі стадій. Буде дуже важко (і навіть практично неможливо) заважати під час стадії твердої іриски – робіть все, на що ви здатні. Толкушка для картопляного пюре допоможе розбити іриску. У той самий час, коли вам здасться, що це ніколи не скінчиться, суміш почне стає кремообразной і трансформуватися в стадію вазеліну, стаючи більш прозорою.

Тест на готовність

Як тільки ви досягли позначки в 3-4 години, і мило пом’якшало і стало прозорим, настав час перевірити, чи достатньо довго ми його варили. Візьміть 60 грамів окропу і додайте 30 грамів мильної пасти. Розмішайте мило, розбиваючи його і допомагаючи розчинитися. Як тільки воно розчинилося (кілька хвилин), перевірте, наскільки мило прозоро. Якщо воно тільки злегка мутнувато, це добре. До того ж з часом воно стане ще прозоріше. Але якщо розчинена суміш мила нагадує молоко або занадто мутна, значить ви недостатньо її варили або помилилися при зважуванні.

Розчиняємо пасту

Якщо тестована суміш залишається прозорою, можна продовжувати. Розчиняємо пасту, ще трохи терпіння. Візьміть 1130 грамів дистильованої води і принесіть до каструлі. Додайте воду до мильної пасті. Трохи перешкодьте ложкою або товкачем.

Вимикаємо медленноварку, накриваємо кришкою і чекаємо.

Десь через годину, ще раз перемішайте. До того часу мило пом’якшиться, проте все ще буде дуже грудкуватим і клейким. Відкладіть кришку і почекайте ще.

Я часто планую процес таким чином, щоб на даному етапі я міг піти спати і залишити все на ніч для розрідження. Але якщо ви хочете зайняти більш активну позицію, то розмішуйте і чекайте, розмішуйте і чекайте. Ви зможете розбити великі шматки пасти за допомогою толкушки, але ніщо не допоможе більшою мірою, ніж очікування.

Нейтралізуємо мило

Крім лугу і способу варіння, рідке мило відрізняється від твердого своїм складом. Якщо ви порахуєте пропорції, то зможете помітити, що в цьому способі використано занадто багато лугу. Дійсно, рецепти рідкого мила складені приблизно з 10%-им надлишком лугу. Це має гарантувати, що всі масла вступлять в хімічну реакцію. Зайва луг нейтралізується на даному етапі.

Після того, як мильна паста повністю розчинилася у воді, пора нейтралізувати мило і додати ароматизатори.

Доведіть суміш до приблизно 80 градусів.

В окремому контейнері змішайте нейтралізує розчин. Ви можете зробити або 20% розчин борної кислоти або 33% розчин бури. Для борної кислоти візьміть 230 грамів окропу і додайте 60 грамів борної кислоти. Для бури візьміть 90 грамів бури і 175 грамів киплячої води. Важливо дуже добре перемішати, і залишатися впевненим що суміш залишається досить гарячою. При охолодженні бура або борна кислота починає випадати в осад і така суміш не годиться для мила.

Для даного рецепту використовуємо 60 грамів нейтралізатора. Занадто багато нейтралізатора, особливо розчину борної кислоти, може викликати помутніння, тому додаємо нейтралізатор в мило поступово. Повільно влийте нейтралізатор в нагріте мило і добре розмішайте. Спочатку додайте половину розчину, тобто 30 грамів і нехай суміш трохи постоїть. Потім додамо половину залишився розчину, тобто 15 грамів. Потім, якщо мило не помутніло, вилийте залишки.

Додаємо ароматизатори або барвники

Після нейтралізації мила, поки воно ще гаряче, додаємо ароматизатори та барвники, якщо це необхідно.

Як правило, співвідношення ароматизатора в рідкому милі становить 2-3%. Для даної партії ми використовуємо 85 грамів ароматизатора.

Додайте ароматизатор і гарненько перемішайте. Аналогічно з барвником (не забудьте додати бурштиновий колір – колір мильної основи), додавайте в кілька прийомів і добре розмішують.

Залишаємо мило відпочивати

Дозвольте милу охолодитися і розлийте його у великі пляшки або фляги. Відкладіть ємності в прохолодне місце і дайте час на відпочинок. Під час цієї фази відпочинку повинні осісти на дно нерозчинні частки, і будь-які помутніння повинні зникнути. Необхідно ізолювати мило на 1 тиждень. Коли будете розливати мило в пакувальні пляшки або тюбики, будьте обережні, не збовтайте тверді частинки, інакше доведеться чекати, поки вони знову осядуть.

Наслаждаемся нашим рідким милом

Тепер ви увійшли в світ створення рідкого мила. Є багато рецептів і варіацій на тему рідкого і твердого мила. Різні масла у складі, і трохи відрізняються методи – все це дасть різний кінцевий продукт – від легкого рідкого мила для рук, до шампуню або гелю для душу. Шукайте, експериментуйте і насолоджуйтеся!

Також знайшли:

  • інструкція мила
  • ароматизатори для рідкого мила
  • варіння рідкого мила
  • калійна паста для миловарінн як приготувати
  • основа рідкого мила
  • основа ридкого мила