Home » Поради » Секрети смачної КОТЛЕТ | Сама по собі

секрети смачної КОТЛЕТ | Сама по собі секрети смачної КОТЛЕТ

Років десяток тому, коли зі статусу нареченої і божого створення я перейшла в ранг законної дружини і хранительки вогнища, то вирішила, що все, що я готую, має бути близько до ідеалу. Від манної каші до лосося в білому вині з трюфелями.

А вже приготування такої повсякденному важливості, як божественно смачні котлети – це взагалі мій прямий обов’язок.

Але чомусь я помічала, що у кожної господині вони виходять різні: то дуже жирні, то “гумові”, або з неприємним присмаком. і дуже-дуже рідко вдавалося спробувати соковиту, м’яку, ароматну котлетку, яка танула на мові, а рука сама тяглася за добавкою.

Здавалося б, що може бути банальніше котлет? Що такого неправильного можна зробити з фаршем? Але ж роблять ж, і отримують замість котлети підошву від черевика.

Моя прабабуся Смольний інститут закінчувала, їх там цьому вчили – правильно котлети готувати. Так от, вона на кожну товстеньку лепешечку з фаршу, поміщала шматочок льоду (зі спеціальної формочки-кубиками). З коржі формувала котлетку (тільки швидко) і смажила на сковорідці. Складала готові в сотейник і прибирала у щойно вимкнену духовку. А ще казала: щоб фарш був ніжним і соковитим, його потрібно “вибити”, а саме – брати, як тісто, і кидати об стіл, що є сил. А справжня котлета повинна на чоловічу долоню лягати, як влита. Ось і посперечайся! Це ж скільки часу потрібно було, щоб приготувати обід, та ще все це подати правильно: так-а-а, були часи!

Я, звичайно, Смольний інститут не закінчується, але мені вдалося роздобути чимало хитрощів і секретів, як приготувати “правильні” котлети – ароматні, соковиті, пишні.

І я із задоволенням поділюся з вами!

Фарш

Найчастіше котлети готують з суміші яловичини зі свининою. Більш ніжні виходять з додаванням курятини, а таке поєднання як свинина-курятина, це просто смакота. Мені, наприклад, найбільше симпатизують котлети з курячого фаршу, особливо з грибами.

Для звичайних домашніх котлет береться суміш 50 на 50 – півпорції яловичого, півпорції свинячого фаршу.

Якщо яловичий замінити курячим – вийдуть ще більш ніжні і веселенькі котлетки.

Найкраще купувати м’ясо самим, а потім робити фарш.

Білий хліб або булка беруться десь 1:3 від кількості фаршу, не менше. Замочується хліб у молоці на 15-20 хвилин. Якщо скоринка на булці занадто жорстка – її краще обрізати. Зетем, слив зайве молоко, збиваємо булку в блендері до однорідної маси (можна, в принципі, і розім’яти руками)

Яйця . У розім’яту і збиту в однорідну масу булку додаємо два-три жовтка. Білки додавати не раджу – саме вони роблять котлети жорсткими! Солимо, перчимо, додаємо за смаком зелень, залишаємо настоюватися.

Лук . Чистимо цибулину і шаткуємо дрібно-дрібно. Швиденько бланшируємо в розігрітій сковорідці і, остудивши, додаємо в суміш.

Тепер викладаємо фарш, і швидко і сильно вимішуємо двома руками. Кожна крапелька фаршу повинна пройти через пальці кілька разів. Деякі господині пропускають все ще раз через м’ясорубку, деякі з силою б’ють його об стіл, деякі після всіх процедур ставлять у холодильник. Готовий фарш не повинен бути сухим, скоріше навпаки, водянистим. Якщо він сухуватий – додайте трохи води (окропу) або молока.

Ще пара секретів:

1. Додати ложку-дві сметани. Це робиться теж для того, щоб фарш став м’якшим і соковитіше. Я пробувала – мені не сподобався легкий присмак сметани в м’ясі. До того ж, залишати такі котлетки на наступну добу я не ризикнула б.

2. Розвести фарш окропом. Все для тієї ж соковитості. Пародокс, але це допомагає! Не можу пояснити, чому так відбувається, але котлети від цієї екзекуції виходять дійсно соковитими!

3. Додати у фарш нетертую картоплину. Із задоволенням користуюся цим секретом, особливо, коли малювати білого хліба.

4. При смаженні вмочати котлети в кляр (суміш молока, яєць і борошна). Кляр не дає соку витекти.

Коли фарш готовий, нагріваємо сковорідку (найкраще з товстими стінками) і формуємо котлети. Щоб фарш не лип до рук, занурюємо їх періодично в воду.

Оптимальна температура для смаження – трохи менше максимуму.

Обсмажуємо з обох боків до хрусткої скориночки і складаємо в сковорідку (без жиру!). Можна видавити зверху пару зубчиків часнику, якщо хто любить. Закрити кришкою і поставити трохи подтушіться в розігріту духовку на маленький вогонь, хвилин на 15. Готово!

Сподіваюся, і Ваші котлетки вийшли такі ж м’які, соковиті і ароматні, як і котлети моєї прабабусі! Приємного апетиту!

Оригінальні рецепти котлет у нас на сайті:

Також знайшли:

  • оригінальні котлети
  • рідкий фарш на котлети
  • оригінальні сочні котлети
  • Ридкий фарш для катлет що робить?
  • Що добавити в котлети якщо вони рідкі?
  • що додати у квасолеви котлети щоб не були ридки
  • Що зробити якщо вийшов рідкий фарш
  • Як зліпити котлети коли рідкий фарш?
  • Якщо фарш рідкий

_0.3MB/0.05020 sec