Home » Поради » Риба в духовці. Рецепти риби запеченої в духовці. Як правильно приготувати рибу запечену в духовці. Як приготувати вдома рибу в духовці смачніше, ніж у ресторані – поради від кулінарів

Риба в духовці. Рецепти риби запеченої в духовці. Як правильно приготувати рибу запечену в духовці. Як приготувати вдома рибу в духовці смачніше, ніж у ресторані – поради від кулінарів

Риба в духовці. Рецепти риби запеченої в духовці. Як правильно приготувати рибу запечену в духовці. Як приготувати вдома рибу в духовці смачніше, ніж у ресторані – поради від кулінарів. Риба запечена в духовці – найкращі рецепти. Як правильно приготувати рибу в духовці.
Риба запечена в духовці – загальні принципи

Страви з риби широко вживають в дієтичному і лікувальному харчуванні, вони цінуються за високу харчову цінність, меншу калорійність у порівнянні з багатьма видами м’яса, наявність незамінних жирних кислот, зміст величезної кількості вітамінів, особливо групи B, і мікроелементів. Крім того риба легко засвоюється, має досить непогані смакові якості і благотворно впливає на нервову систему, завдяки комплексу вітамінів групи В.

Запечена риба в духовці є не тільки корисним харчовим стравою, а й надзвичайно смачним. До того ж риба готується достатньо швидко, що дозволяє заощадити час – в цьому полягає ще один плюс продукту. За вмістом білків і поживних речовин морські та річкові мешканці цілком можуть скласти конкуренцію кращим сортам м’яса. Наприклад, судак по харчової цінності перевершує курятину, а сазан – яловичину.

Процес запікання риби в духовці полягає в наступному: рибу або її складові укладають в посуд, змащену невеликою кількістю жиру, і поміщають в попередньо розігрітий до 230-280 градусів духовку. Особливо смачні в запеченому варіанті такі види риби як зубан, карась, короп, тріска, нототенія, палтус, макрурус, луфарь, мероу, сардина, морський язик, маслянка (маслFна риба), морський окунь, скумбрія.

Запікати продукт можна з овочами, особливо з картоплею, рисом, сиром, молоком, грибами, у фользі з використанням приправ, майонезу, сметани, борошна і т. д. Не рекомендується морську рибу запікати в сухарях, краще використовувати для цих цілей пшеничне борошно в поєднанні з картопляною з співвідношенні 4:1.

Риба в духовці – підготовка посуду

Щоб блюдо з риби вийшло поживним і смачним, насамперед, необхідно дотримуватися ряду кулінарних правил. Якість одержуваного страви безпосередньо залежить від правильного вибору посуду та кухонного інвентарю. Слід пам’ятати, що запікати рибу в духовці можна тільки в глиняній, чорної чавунної або емальованому посуді.

Інші металеві, алюмінієві сковороди використовувати не рекомендується, оскільки вони в процесі запікання додадуть рибі сірий колір, значно погіршать смак страви і будуть сприяти руйнуванню в ньому багатьох корисних речовин. Деко для запікання краще вибирати невеликого розміру.

Риба в духовці – підготовка продуктів

Якщо ви купуєте в магазині цільну неразделанную рибу в охолодженому вигляді, зверніть увагу на деякі моменти. По-перше, риба повинна бути свіжою: з гладкою блискучою лускою, рівномірно покритою слизом, черевце не повинно бути роздутим, очі свіжої риби прозорі, блискучі і пружні. По-друге, продукт перед покупкою треба понюхати: запах не повинен бути кислим і в ньому не повинні бути присутніми сторонні відтінки, крім риб’ячого.

Отже, рибу ви придбали. Прийшовши додому, очистіть її від луски (якщо вона є) від хвоста до голови, обполосніть і попатраєте. Виймати нутрощі слід акуратно. Видаляючи жовчний міхур, намагайтеся його не пошкодити. Якщо він все-таки лопне – нічого страшного. Досить ретельно промити рибу в холодній, обов’язково проточній воді, і вся гіркота вийде. Відрізати хвіст, голову, плавники чи ні – особиста справа кожного.

Далі промийте рибу, особливо зсередини, обмажте сіллю і дотримуйтесь згідно певним рецептом. До речі, запікати можна як цільну рибу, так і оброблену на частини, в такому випадку час на приготування страви значно зменшується.

Рецепт 1: Риба запечена у фользі в духовці

Фольга – відмінний винахід людства – захищає харчова сировина, як посуд, але не має негативних сторін. Фольга не окислюється, вона компактна, легка, зберігає корисні речовини в продукті, забезпечує неперевершений аромат рибного блюда без всякого додаткового втручання. Для даного рецепту доцільно буде використовувати м’ясо горбуші.

Інгредієнти . одна горбуша, один лимон, велика головка ріпчастої цибулі, морква – одна, 50 гр. слив. масла, будь-яка на вибір зелень для прикраси.

Спосіб приготування :

1. Рибу очистити, промити. Цибулю порізати півкільцями. Морква очищену натерти на тертці (бажано на крупній). Лимон, як і цибуля, нарізати полукольцевідного часточками.

2. Далі цибулю і моркву, посолити, поперчити, необхідно пережарити на рослинному маслі. Спочатку смажиться цибуля, потім додається моркву.

3. Рибу також слід обмазати сіллю і перцем зовні і зсередини, начинити її обсмаженими овочами, вкласти 2-3 часточки лимона і нарізане шматочками вершкове мало.

4. Якщо овочі залишилися, їх необхідно викласти в приготований лист фольги, а зверху укласти начинену рибу і пару часточок лимона (на рибу). Гарненько загорніть майбутнє блюдо у фольгу, добре запечатавши краю (якщо не вистачить одного листа, візьміть ще), викладіть на деко і запікайте протягом години при 180 градусної температури.

Готову рибу звільните акуратно від фольги, викладіть в довгасте велике блюдо і прикрасьте зеленню. Страва можна розрізати на порційні шматки і подавати до столу.

Рецепт 2: Риба з картоплею в духовці

Для даного рецепту беремо філе риби, яке запікаємо з картоплею в ніжному молочному соусі. Смачне і дуже корисна страва чудово підійде для сімейного обіду. За принципом рецепта картопля допускається замінювати іншими овочами (наприклад, кольоровою капустою) або запікати рибу в окремому вигляді.

Інгредієнти . філе середньо-жирної риби – 800 гр. 10 середніх картоплин, 2 головки цибулі, сметана десятипроцентній жирності – 250 гр. 300 мл молока, тертий сир – 100 гр. 2 ст. л. борошна вищого гатунку, кетчуп, сіль, перець за бажанням і смаком.

Спосіб приготування :

1. Відваріть картоплю, але він повинен залишатися трохи недовареним, остудіть. Лук натріть на середній тертці, злегка підсмажте на ростить. маслі, потім додайте в сковороду з цибулею борошно, все перемішати, потримати на плиті ще пару хвилин.

2. Потім доповнити цибулю з борошном сметаною і кетчупом (досить 2 стол. Ложки кетчупу) і згасити, перемішавши, ще 2 хвилини. Далі залити молоко, перемішати і знову прокип’ятити пару хвилин. Отриманий соус підсолити і поперчити.

3. Поріжте картоплю пластиками, змастіть деко олією, обкласти дно картоплею, а зверху покладіть шматочки риби. Залийте картоплю з рибою приготовленим соусом і приберіть в розігріту духовку (до 220 градусів). Запікайте 40 хв. без кришки. За десять хвилин до готовності посипте страву тертим сиром.

Готова риба зверху буде покрита красивою апетитною скоринкою, а всередині – просякнута молочним соусом. Приємного апетиту!

Рецепт 3: Риба з овочами в духовці

Риба – вельми корисний продукт, овочі також цінні. Вони ідеальним чином доповнюють і підсилюють корисні властивості один одного.

Інгредієнти . морська риба – 2 шт. білокачанна капуста – 1, 2 моркви, 2 головки цибулі, болгарський перець – 1 шт. помідор (томатна паста), гриби, спеції на ваш вибір (для риби), майонез, пів лимона, плавлений сир – 2, зелень.

Спосіб приготування :

1. Шаткуємо капусту, моркву, цибулю і перець; кладемо все в сковороду для обсмажування. Коли капуста буде м’якою, додаємо перекручений томат або пасту.

2. Ріжемо рибу на шматки, які просаливаемой, обмащуємо майонезом зі спеціями.

3. Змастіть деко жиром, викладіть шар з половини піджарки, після – рибу, скроплюємо її лимонним соком, і зверху викладаємо що залишилася піджарку. Робимо сіточку з майонезу і відправляємо в духовку до готовності. За 15 хвилин до готовності посипте майбутнє блюдо тертим сиром.

Риба в духовці – корисні поради

Щоб посуд під час запікання «незабур’янений» рибним запахом, застеляли деко листом фольги, так само перед початком готування її можна змастити оцтом або лимонним соком, після чого просто сполоснути у воді. Щоб усунути запах з рук, натріть їх лимонної кіркою або кавовою гущею.

Рибу в духовці, як правило, запікають у листі або сковороді. Посуд має бути заповнена повністю гарніром і рибою, інакше волога при запіканні буде швидко випаровуватися, і продукт вийде сухим.

Риба – швидкопсувний продукт, зберігати який необхідно правильно, окремо від інших інгредієнтів. Неправильний режим зберігання в значній мірі вплине на якість майбутніх рибних страв.

І остання порада: рибу найкраще запікати безпосередньо перед трапезою і негайно подавати на стіл. Остившая запечена риба в духовці з часом втрачає унікальні смакові якості.

Також знайшли:

  • риба запечена
  • риба запечена в духовці
  • запечена риба в духовці
  • риба запечена з картоплею
  • рецепт свіжої риби з картршкою у духовці
  • риба з овочами в духовці рецепт
  • риба печена відео