Home » Поради » Рецепт: Узбецький плов в мультиварці | з салом (без масла)

Рецепт: Узбецький плов в мультиварці | з салом (без масла) Рецепт: Узбецький плов в мультиварці – з салом (без масла)

Інгредієнти:

телятина – 500г;

сало – 150г;

цибуля ріпчаста – 4шт;

морква – 3шт;

рис – 320г;

приправи – за смаком

Спосіб приготування :

Довелось мені якось відпочивати на природі з сім’єю узбеків. Спостерігала за процесом приготування плову в казані. Результат вийшов дивовижно смачний! А потім мене ще вчили мистецтву є плов руками. Раніше я не уявляла, як можна їсти розсипчастий рис руками, а виявилося, що в цьому є маленька хитрість – вони беруть плов скраю казана, спочатку придавлюючи пальцями плов до казана формують “лепешечку” (рис злипається за рахунок жиру), а потім великим пальцем цю лепешечку відправляють в рот.

Відтоді стала готувати, як навчили корінні узбеки. З часом адаптувала рецепт під мультиварку – виходить нітрохи не гірше!

Отже, основна хитрість в тому, що в блюдо абсолютно не додається рослинне масло. Замість цього випарюється жир з сала. Сало ріжемо маленькими шматочками і витоплюємо його до підсмажений шкварок 10-15 хвилин в режимі “Випічка”. Вже в цей момент по квартирі почне розноситися смачний аромат, а в кухню почнуть заглядати цікаві особи в очікуванні чогось смачненького.

Після обсмаження зазвичай шкварки витягують і викидають, але мені більше подобається їх подрібнити до непоCітного розміру і повернути в мультиварку. Мерзле сало подрібнювати складніше, тому витягуємо витоплені шкварки з чаші мультиварки і за бажанням викидаємо або подрібнюємо їх.

М’ясо ріжемо невеликими шматочками і обсмажуємо в розтопленому салі – 15 хвилин у цьому ж режимі Випічка.

Далі ріжемо цибулю і трьом моркву. Щоб плов не вийшов сухим, цибулі та моркви повинно бути багато! І ще хочу поділитися способом нарізування цибулі без сліз. У мене настільки чутливі очі, що я плакати починаю ще, поки тільки відчищати цибулю від лушпиння. Мені рекомендували багато методів – тримати в роті ковток води, змочити ніж холодною водою. все це допомагає не на довго. Нещодавно дізналася спосіб 100% не плакати – коли сідаю різати, запалюю перед собою свічку і не плачу)) Свічка створює повітряний бар’єр, по інший бік якого запах цибулі не потрапляє. До того ж тепле повітря з запахом цибулі відразу піднімається вгору.

Поки ріжемо, м’ясо встигне згасити, додаємо в мультиварку порізану цибулю, обсмажуємо до прозорості лука.

Потім додаємо натерту на крупній тертці моркву і обсмажуємо все разом ще 10 хвилин раніше на режимі Випічка.

Після цього повертаю в мультиварку подрібнені шкварки сала.

Додаємо 1 мірний стаканчик гарячої води (160мл), сіль, перець, набір спецій для плову, в які обов’язково входить шафран, зіра, барбарис. Включаємо режим Гасіння на 30 хвилин.

Потім всипаємо 2 мірних стаканчика (320г) промитого рису (я беру пропарений). Доливаю ще 3 мірних склянки води (480мл). Включаємо режим “Плов” і чекаємо закінчення режиму.

Ну, от і плов готовий! Той самий – ароматний, узбецький, який можна їсти руками – за рецептом корінних узбеків.

Приємного апетиту!

Час приготування: PT01H30M 1 ч. 30 хв.