Home » Поради » Прибирання і зберігання гарбуза

Прибирання і зберігання гарбуза Овочі та фрукти

Гарбуз – цінний дієтичний продукт, справжня комора мінеральних речовин. Плоди містять багато кальцію, калію, фосфору, заліза, міді фтору та цинку.

Гарбуз – дуже смачний і корисний овоч, багатий на каротин та вітаміни. У його м’якушці є дуже багато вітаміну Д, особливо цінного для дитячого організму. Він підвищує життєздатність, і прискорює ріст дітей. Плоди гарбуза включають в раціон харчування людини при багатьох захворюваннях.

Тому на наших городах гарбуз набула широкого поширення. Вирощена, прибрана і добре збережена гарбуз може цілу зиму стояти на сторожі нашого з вами здоров’я.

Плоди гарбуза прибирають одноразово з 1 по 15 вересня, на відміну від інших овочів, після того як вони досягли зрілості. Бувають винятки: плоди пізньостиглих сортів, а також, якщо холодне літо гарбуз збирають в недостиглому стані. У процесі зберігання плоди гарбуза добре дозрівають. Збирання врожаю гарбуза слід проводити в ясний сухий день, до настання заморозків.

Урожайність гарбуза в середньому 3 – 4 кг з 1 кв. м.

Головними ознаками стиглості гарбуза є: всихання і опробковеніе плодоніжки, добре позначений малюнок кори і її затвердіння. Плоди збирають з плодоніжкою. При збиранні без плодоніжки в місці її відриву створюються умови для ураження хворобами, тому, зібрані без плодоніжок плоди треба використовувати в першу чергу, оскільки погіршується їх лежкість.

Зібрані або придбані плоди сортують великі до великих, малі до малих, плоди з пошкодженнями відкладають і використовують відразу ж. Для тривалого зберігання підходять щільні, цілі, без вм’ятин. Потім гарбуз злегка підсушують близько тижня на сонечку, якщо ви помітили на них подряпини – не лякайтеся, їх можна вилікувати за допомогою зеленки або пластиру, процес однаковий як і у випадку з нашими власними подряпинами.

Не варто допускати зниження температури до -2 градусів.

Якщо на вашому городі ростуть гігантські гарбузи, то є ймовірність, що вони можуть не дозріти до перших морозів, в цій ситуації половину плодів збирають, щоб вся енергія рослини була спрямована саме на них.

Як зберігати гарбуз взимку

Зберігання зрілої гарбуза можливо до двох місяців, відмінно зберігається великоплідна, у них шкірка щільна, а м’якоть містить багато сухих речовин.

Для тривалого зберігання треба відбирати плоди лежких сортів, що містять багато крохмалю. За час зберігання відбувається процес гідролізаціі крохмалю, в результаті чого кількість розчинних цукрів збільшується, і плоди стають солодший.

Зберігають плоди в сухих приміщеннях при температурі +8 – +10 град. С і відносній вологості 75 – 80%.

Обов’язкові умови під час зберігання гарбуза – захист від сонячних променів і вентиляція приміщень, де вона зберігається.

Їх зберігають на верандах, утеплених балконах, в гаражах, сараях, коморах, підвалах, овочесховищах. Плоди розміщують на стелажах в один ряд, плодоніжками вгору, так, щоб вони не торкалися одне одного.

Гарбуз добре зберігати на горищі в сіні або соломі.

Якщо хочете, то можете зберегти гарбуз і в міській квартирі, вона відмінно дозріє протягом двох місяців. А в прохолодних кімнатах до шести! Також необхідно знати, що цей плід втрачає свою вагу через втрату вологи, тому стежте за вологістю в приміщенні.

Періодично треба перевіряти знаходяться на зберіганні плоди і видалять псуються.

Автор – Любов Петрова

Як виростити, як зібрати хороший урожай тільки на сайті “Овочі та фрукти” ©

Також знайшли:

  • зберігання гарбуза

_0.3MB/0.00351 sec