Home » Поради » Підготовка насіння перцю перед посівом – важлива умова для отримання хороших сходів і відмінного врожаю

Підготовка насіння перцю перед посівом – важлива умова для отримання хороших сходів і відмінного врожаю

Підготовка насіння перцю перед посівом – важлива умова для отримання хороших сходів і відмінного врожаю

На упаковці з насінням мають бути присутні дані про виробника (торговий знак фірми, її повне найменування, повна адреса і телефон).

Перевагу віддавайте російським виробникам, що давно працюють на ринку. Упаковка повинна містити посилання на відповідність ГОСТу

.

Пакетик повинен бути добре закритий (краще герметично) і на ньому зазначений не вага, а кількість насіння. Також має бути опис сорту, рекомендації по догляду за рослинами. Якщо на упаковці вказано термін придатності, а не дата збору врожаю – краще такі насіння не купувати.

Але вибрати добре насіння – це півсправи. Потрібно вміти їх ще підготувати для посадки . Дослідження показують, що багато захворювань передається з насінням, а значить, щоб отримати дружні, здорові сходи необхідно прийняти ряд заходів для профілактики та нейтралізації можливих забелеваній.

Протруювання насіння перцю.

Протруюють насіння перцю в найпростіших дезінфікуючих розчинах: 10%-ном перекису водню або 0,1%-ном марганцевокислого калії темно-вишневого кольору. Час протруювання не менше 20 хв.

Прогрівати насіння перців солодкого і гострого не рекомендується через загрозу втрати схожості.

Загартовування насіння перцю.

Загартовування на стадії пробудження насінини – дуже важлива процедура не тільки для підвищення стійкості рослин до захворювань, але і для успішного подолання різкого коливання температури (вночі і вдень). Найпростіший і ефективний спосіб загартовування – це вплив на насіння контрастною температурою. Спочатку насіння необхідно замочити між двома шарами вологої матерії при кімнатній температурі (18-20 о С) на 15-20 годин, а потім на ніч (6-8 годин) помістити в холодильник під морозилку, де температура 0-2 градуси. Днем знову дістати і витримувати при кімнатній температурі. Загартування змінними температурами проводити протягом 5-7 діб. При цьому відбувається «природний відбір» – менш життєздатні при загартовування гинуть. Це дуже важливий профілактичний метод, особливо для теплолюбних культур, до яких відноситься перець .

Іншими словами це багатогодинне (до однієї доби) перемішування насіння у воді, збагаченої бульбашками повітря. При цьому насіння швидше набухають, віддаляються різні речовини, що затримують проростання. Зробити це просто – насіння кладуть у високий стакан або іншу ємність на дві третини заповнену водою. На дно опускають кінець трубки, другий кінець якої приєднують до акваріумному компресора. Він закачує повітря до самого дна, і насіння постійно перебувають у русі. В результаті цієї процедури зародки насіння насичуються повітрям (киснем), що підвищує їх схожість. Після насіння просушують.

Замочування насіння перцю.

Це самі відомий спосіб прискорення проростання насіння перцю . Кращого ефекту можна досягти, якщо в місце звичайної води використовувати талу або дощову. Заливати насіння необхідно на дві-три доби, але при цьому, вода повинна їх лише злегка покривати, оскільки насіння можуть задихнутися і загнити. Якщо в кімнаті сухо, то може відбутися випаровування рідини. Тому краще використовувати не блюдечко, а баночку, закриту кришкою. В якості рідини можна використовувати сік з листя алое або каланхое. Для цього листя рослини потрібно помістити в холодильник на добу – сік легко віджимається. У такої рідини насіння витримувати близько доби. В якості рідини для замочування можна використовувати розчин стимулятора росту. гумату натрію (0,005%-ний, колір розчину повинен нагадувати пиво або слабкий чай), епін-екстра або циркон (3-4 краплі на 100 мл води на 5-6 годин).

Можна замочувати на гідрогель, що представляє собою напівпрозорі кристали, які вбирають в себе багато води. Після цього вони перетворюються в рихлу масу, що нагадує желе. На цю субстанцію насипають насіння в один шар. При цьому насіння вбирають воду і повітря в оптимальному поєднанні, і не відбувається ні пересихання, ні загнивання. Але найголовніше, що через кілька днів з’являються паростки. Після цього насіння просушують до сипучого стану.

Черговість обробки така, як на сторінці: прогрівання і протруювання, загартовування, барботірованіе, а потім перед самим висіванням замочування.

Загрузка...

Після підготовки насіння їх висівають у відкритий грунт або в ємність на розсаду. Як вирощувати розсаду можна ознайомитися тут.

Також знайшли:

  • обробка насіння перцю перед посівом
  • загартовування насіння перцю
  • ЗамочитиНасіняПерцюВчому
  • обробка насіння перед посівом
  • у чому замочити сімена перед посівом
  • як обробить симена перцю перед посадкою
  • як правильно замочувати насіння перцю в стимуляторі росту