Home » Поради » Підготовка картоплі до посадки » “Газета садівник” – Мережеве видання

Підготовка картоплі до посадки » “Газета садівник” – Мережеве видання

Підготовка картоплі до посадки

Попередня підготовка бульб картоплі до посадки вважається одним з найвідповідальніших моментів у вирощуванні «другого хліба».

Із самих перших чисел квітня необхідно готувати картоплю до посадки. Починати треба з перебирання бульб. При цьому слід відібрати всі неповноцінні бульби – уражені сухий або мокрими гнилями, паршею та іншими хворобами, а також занадто дрібні (масою до 30 г) і потворні, а також бульби масою понад 90 г.

Якщо для посадки використовувати дуже дрібні бульби, то з них виросте мало стебел і врожай буде невеликий. Якщо садити занадто великий картопля, то надземна частина буде розвиватися швидше, ніж коріння. А коли запас харчування в бульбі закінчиться, коренева система не зможе забезпечувати харчуванням надземну частину. При цьому розвиток рослини призупиниться до тих пір, поки не підросте коренева система.

Потім повноцінні бульби треба розділити на три фракції: дрібні (масою 30-50 г), середні (масою 50-75 г) і великі (76-90 г).

Кращий посадковий матеріал – здорові бульби середніх розмірів. Великі бульби теж хороший посадочний матеріал, але значний їх витрата не завжди виправданий відповідним підвищенням врожаю. Для посадки можна використовувати і дрібні бульби, якщо ви їх відібрали восени від найурожайніших кущів.

Кожну фракцію треба висаджувати окремо, що забезпечує одночасні сходи, однакове за часом розвиток рослин та проведення своєчасного догляду за посадками. Посадка не розсортовані за величиною бульб призводить до строкатості сходів і сильно ускладнює подальший догляд за рослинами. Та й щільність посадки різних за величиною бульб теж повинна бути різною.

Існує багато прийомів підготовки картоплі до посадки. До них відносяться прогрівання і провяліваніе бульб, пророщування, озеленення, обробка ростовими речовинами і мінеральними добривами, що стимулюють надрізи, підготовка часточок бульб і т. д. Розглянемо всі ці прийоми по порядку.

Прогрівання бульб – найпростіший спосіб підготовки картоплі. Для цього бульби за 10-15 днів до посадки заносять в житлове приміщення, а потім їх тримають при більш низькій температурі 7 … 8 оС. При цьому у що знаходяться в теплі бульб прискорюється розвиток бруньок в результаті переміщення до очках пластичних речовин, а розсіяне світло призводить до деякого їх озеленення. У озеленених бульбах сповільнюється зростання гнильних бактерій, і гинуть хвороботворні гриби.

Пророщення бульб до утворення справжніх паростків – найпоширеніший прийом передпосадковій підготовки. Його проводять у світлому приміщенні з температурою 12 … 14 оС вдень, 6 … 8 оС вночі. Для цього відбирають бульби масою 80-90 г, розкладають їх тонким шаром і витримують 30-35 днів.

Пророщення дає кращі результати при змінному температурному режимі. Для цього перші 7 днів бульби витримують при температурі 20 … 22 оС, а наступні 4 тижні при температурі 7 … 8 оС. Висока температура в перший тиждень пророщування викликає пробудження великого числа нирок, а подальше сильне її зниження сприяє утворенню товстих і міцних паростків.

Через кожні 6-7 днів бульби обережно перевертають. При цьому грубо ворушити їх не можна, т. к. обламування вічок сильно знизить урожай. До кінця терміну на бульбах з’являться зелені паростки завдовжки 1-2 мм. Це означає, що картопля до посадки готовий. Щоб паросток був коротким і товстим, треба обов’язково знижувати температуру вночі.

Необхідна умова для успішного проростання бульб – вологий (в межах 90-95%) повітря в приміщенні. Для цього бульби періодично обприскують водою.

Пророщення в поліетиленових пакетах проводять в мішечках ємністю по 4-5 кг. Цей спосіб застосовують при дуже маленькому обсязі посадки бульб. Для дихання картоплі в мішках роблять отвори діаметром 1-1,5 см на відстані 10-15 см одне від іншого. У таких пакетах бульби утворюють зелені проростки, мало пошкоджується при посадці. Сходи з’являються на 6 ¬ 8 днів раніше, ніж у непророщенним картоплі.

Вологе пророщування для одержання ранніх бульб проводять в торфі, тирсі, моху, перегної. Для цього в невеликі ящики накладають насінні бульби, перемішуючи їх з невеликим шаром зволоженого грунту, ящики ставлять у приміщення з температурою повітря +16 … +18 оС. Вологість грунту при цьому підтримують на рівні 75-80% від повної вологоємності. Цей спосіб дозволяє одержувати посадковий матеріал не тільки з пророслими оченятами, але і з невеликими корінцями. А це дає можливість отримати свіжий картопля в ранні терміни.

Тепловий прогрів бульб – його проводять за 2-3 дні до посадки бульб. Він полягає в короткочасному впливі на бульби високої температури, що сприяє активізації ростових процесів. Такий прогрів проводять в ізольованому приміщенні, де температура протягом 8 год піднімається до 35 … 40 оС. Потім приміщення швидко провітрюється, щоб уникнути запарювання бульб.

А для профілактики хвороб бульби можна обробити розчином мідного купоросу (1 ч. л. на 3 л води). При цьому бульби можна не тільки обприскати, але і опустити в цей розчин на 1 хв. Потім їх треба підсушити, а через 5 днів обробити розчинами мінеральних добрив або стимуляторами росту.

Обробка бульб мінеральними добривами або мікроелементами дозволяє вирішити відразу два завдання – створити для бульб додаткове джерело поживних елементів і стимулювати хімічні процеси в клубне. Для цього у відрі води розчиняють по 1 ст. л. аміачної селітри і суперфорсфата і в день посадки на годину занурюють у нього бульби. Потім їх підсушують і висаджують. Можна обробити бульби і простим обприскуванням цим розчином з розрахунку один стакан розчину на 10 кг бульб.

Ефективно обприскування пророщувати бульб поживними розчинами. Для цього в 3 л води треба розвести 1 ч. л. Растворін або нітрофоски і через кожні 10 днів обприскувати цим розчином бульби. Між обробками бульби слід обприскати чистою водою.

Дуже корисно передпосадкове опудривание бульб картоплі деревною золою або внесення її в грунт під час посадки в кількості по 2 ст. л. під кожен бульба.

Обробка бульб ростовими речовинами (гетероауксин, і т. д.) прискорює пророщування вічок не тільки на верхівці, а й у нижній частині бульби. У таких рослин сходи більш дружні, кущі відрізняються підвищеним числом стебел. Цю обробку проводять за день до посадки бульб.

Різання бульб городники застосовують при дефіциті садивного матеріалу або в цілях прискореного розмноження дефіцитних сортів картоплі. У США і Канаді до 90% площ під картоплю висаджують частками бульб, тому що ця операція стимулює проростання нирок.

Бульби перед різкою необхідно піддати тепловому прогріванню або обробити стимуляторами росту, щоб прискорити процес проростання.

Середні бульби ріжуть зазвичай на дві частини вздовж бульби – від верхівки до тильної частини. Великі бульби ділять на 3-4 частини. При розподілі на три частини спочатку треба обрізати нижню частину бульби, що потім залишилася ріжуть на дві частини вздовж, тобто роблять Т-подібний розріз. При розподілі дуже великих бульб їх ріжуть на 4 частини в поперечному і поздовжньому напрямках.

При посадці частки бульб треба розсортувати на вершинні, бічні і нижні і садити роздільно. Цим ви досягнете рівномірності в розвитку рослин.

Різання бульб треба виробляти за 25-30 днів до їх посадки, т. к. захисний шар на зрізі утворюється протягом 3-4 днів, а потім бульби треба підготувати одним з описаних вище способів. В крайньому випадку, бульби можна розрізати за 5-7 днів до посадки, часточки розкласти тонким шаром зрізами вгору в теплому приміщенні.

Різка бульб напередодні посадки застосовується багатьма городниками, але цей прийом вимушений при несподіваному нестачі посівного матеріалу. У умовах дощової холодної погоди можливе загнивання таких часточок в грунті. Щоб його попередити, часточки можна обробити хімічними препаратами Максим, Теакто та ін

Розріз роблять тільки дезінфікувати ножем, після кожного розрізу опускаючи його в розчин марганцівки.

Для збільшення кількості пагонів, утворених бульбою, можна виробляти і стимулюючі надрізи, при яких бульба надрізається впоперек. При цьому залишається надрізаної не більше 1,5 см бульби. Цю операцію проводять у другій половині зими не пізніше, ніж за 2 місяці до посадки бульб. Але цей спосіб підготовки на відміну від попереднього вимагає вже певного досвіду.

Посадка непророщенним картоплі в нашій зоні значно знижує врожай. Такий бульба буде довго лежати в холодній грунті, що не проростаючи доти, поки земля не прогріється до температури 12 … 15 оС.

Д. Черняєва

Газета “САДОВОД” № 10, 2010р.

Також знайшли:

  • газета садівник

_0.29MB/0.00362 sec