Home » Поради » Перевіряємо свіжість курячих яєць. До речі, так!

Перевіряємо свіжість курячих яєць. До речі, так! Перевіряємо свіжість курячих яєць. +29 + 32 / – 3. 119 прочитали

Тут я наведу кілька способів визначення свіжості яєць. Розташовуватися вони будуть в хронологічному порядку – від походу в магазин до вживання.

Отже, Спосіб перший – найпростіший: встряхиваем яйце. Таким чином ми зможемо визначити «базіки», тобто негоже для споживання продукт. А ось точну дату народження яйця таким чином визначити не можна, а тому варто використовувати інші шляхи перевірки.

Спосіб другий – візуальний: підтвердженням свіжості продукту є його поверхню. Нещодавно знесені яйця мають матову поверхню, а старі – блискучу, з синюватим відливом. А тому, якщо нас не підведе зір, поверхня розповість нам всі секрети якості продукту.

Увага! Деякі сайти, наприклад, цей з домена ucoz пишуть прямо протилежну інформацію по цьому пункту. Не варто їм вірити, тому що наведений тут варіант підтверджений безпосередніми виробниками яєць.

Спосіб третій – «цікавий натураліст»: можна визначити свіжість яєць шляхом вимірювання температури. Однак, оскільки «яєчного термометра» ще не винайшли, вимірювати теплоту продукту можна мовою. Якщо прикласти до нього по черзі тупий і гострий кінці, то можна відчути, що у свіжого тупий кінець тепліше, ніж гострий. У старого яйця температура обох кінців однакова.

Спосіб четвертий – дієтичний: всі яйця поділяються на дієтичні і столові. Дієтичні яйця – ті, які були знесені не пізніше, 7 днів. Ті ж, які з’явилися на світ від 7 до 25 днів до моменту появи на прилавку – столові. Для маркування яєць використовується синя фарба. На дієтичних повинна міститися дата маркування, на столових ця інформація відсутня.

Ну ось, ми купили яйця і прийшли додому. Але не варто відразу розпалювати вогонь! Ми продовжуємо наші дослідження.

Спосіб п’ятий – науково-технічний: просвічувати яйця ультрафіолетовими променями. Свіжі яйця – яскраво-червоні, а чим більше вік, тим сильніше червоний колір тьмяніє і стає блідо-ліловим. Якщо ультрафіолету немає, то дивимося як є. На просвіт в несвіжому яйці можна побачити темні плями, а якщо яйце тухле, то воно не проглядається взагалі.

Спосіб шостий – занурення: свіжість яйця можна визначити, опустивши його в 8%-й розчин кухонної солі. Якщо воно лежить на дні посуду, то вік його – в межах 1-6 днів. Якщо з дном посуду воно утворює кут 45 ° (піднімається вгору тупий кінець), то яйцю близько 7-10 днів. Якщо ж стоїть на дні майже вертикально, то йому 11-12 днів. Якщо плаває в розчині – 13-17 днів. Тупий кінець висувається з води – яйцю більше 17 днів.

Спосіб сьомий – останній рубіж оборони: Ну ось ми і зварили яйце. Дотримуючись правил з цієї ради. чистимо яйце. Свіжі яйця чистяться набагато гірше.

Спосіб восьмий – вимірювальний: якщо залишилися сумніви, чи попередній спосіб не спрацював, то є і ще варіант. Повітряна камера, яка міститься в яйці може «розповісти» про його вік. Так, якщо продукт свіжий, камера досягає не більше одного сантиметра. Для дієтичних продуктів вона повинна досягати 4 мм, для столових – 7-9 мм. З віком, а отже з ссиханіі змісту яйця, камера збільшується. Цей спосіб можна реалізувати і до покупки в спеціалізованих магазинах, оснащених спеціальним приладом.

Спосіб дев’ятий – для тих, хто не хоче варити яйце: увагу! Перед тим, як його виконувати, прочитайте ось цю раду. Розбиваємо його на сковороді. Як правило, білок недавно знесеного продукту утворює високе кільце навколо жовтка і розтікається тільки на кінчиках. Однак цей спосіб не є однозначним. Іноді розливання білка обумовлено спеціальним раціоном харчування курей та їх віком. Якщо жовток розміщується близько до шкаралупі, а білок є розрідженим це вірна ознака «старості».

Ну от, якщо яйце успішно витримало всі ці випробування, його можна сміливо вживати в їжу.