Home » Поради » Печінка в сметані. Рецепти печінки в сметані. Як правильно готувати печінку в сметані – корисні поради. Секрети і рецепти приготування печінки в сметані від досвідчених кулінарів

Печінка в сметані. Рецепти печінки в сметані. Як правильно готувати печінку в сметані – корисні поради. Секрети і рецепти приготування печінки в сметані від досвідчених кулінарів. Печінка в сметані – найкращі рецепти. Як правильно і смачно приготувати печінку в сметані.
Печінка в сметані – загальні принципи і способи приготування

Печінка – цінний субпродукт, який просто необхідно включати в раціон. Це скарб, який містить в собі багато вітамінів – А, групи В, Е, К, Д, мікроелементів – фосфору, заліза, міді, кальцію, хрому, незамінні амінокислоти, легкозасвоюваний білок та інші корисні речовини. Її рекомендують при недокрів’ї, діабеті, тромбозі, атеросклерозі, серцево-судинних захворюваннях. Куряча печінка містить багато фолієвої кислоти, тому її так необхідно вживати вагітним жінкам.

Печінка хоч і дуже корисна, але далеко не всі її люблять. Але сметана – це такий продукт, який з печінкою творить чудеса. Вона перетворює сухувату і жестковатую печінку з гірчинкою в ніжну субстанцію з приємним солодкуватим смаком. Особливо чарівно в сметані виходить куряча печінка, яка просто сама в роті тане. Для додаткового смаку і аромату, в сметанний соус можуть додавати вино, трави, прянощі.

Печінка в сметані – підготовка продуктів

Всередині печінки знаходиться мішечок жовчного міхура, який заповнений дуже гіркою субстанцією. Тому якщо ви придбали необроблену печінку, в першу чергу потрібно від цього міхура позбутися, щоб він не встиг лопнути і зіпсувати продукт. Причому вирізати його потрібно, прихоплюючи навколо приблизно по 4-5 міліметрів шару м’якоті. Зазвичай, в районі жовчного, вона пофарбована в зелений колір. Далі слід вирізати великі протоки, зчистити плівку і залити печінку холодною водою на одну годину. Іноді, особливо печінку старих тварин, відбивають молотком, щоб зробити її більш пухкою і м’якою. Це стосується субпродуктів свиней і корів. Курячу і індичих печінку вимочувати і відбивати не потрібно, вона має більш ніжну структуру.

Печінка в сметані – найкращі рецепти

Рецепт 1: Печінка, тушкована в сметані

Дуже простий і легкий рецепт, що дозволяє зробити по-домашньому смачне блюдо. Можна використовувати як свинячу або яловичу печінку, так і курячу або індичих. Куряча вийде найбільш ніжна.

Інгредієнти: 0,5 кг печінки, 250мл сметани, 3 цибулини, перець чорний, сіль, борошно.

Спосіб приготування

Якщо використовується свиняча або яловича печінка, її потрібно порізати на скибочки і злегка відбити. Обваляти печінку в борошні і обсмажити до скоринки. В іншій сковороді обсмажити порізаний півкільцями цибулю, перекласти його до печінки, додати сметану, перець, сіль. Якщо сметана дуже густа, можна її трохи розбавити водою. Після закипання зробити маленький вогонь і тушкувати п’ятнадцять-двадцять хвилин. Печінка в сметані відмінно поєднується з картопляним пюре, гречаною кашею, відвареною рисом.

Рецепт 2: Печінка в сметані і вині

Відмінне блюдо для вечері. Виходить дуже смачно. Особливо, якщо подати до нього пляшку хорошого вина. Можна брати будь-яку печінку, але для цього рецепта яловича буде поза всякою конкуренцією.

Інгредієнти . 0,7 кг печінки, 3 цибулини, 200мл червоного вина сухого, 100мл сметани, 150г бекону (або грудинки), сіль, перець, пісне масло.

Спосіб приготування

Печінка нарізати на не дуже великі шматки, обсмажити трохи з обох сторін. До готовності доводити не потрібно, тільки до легкої скоринки. Перекласти у вогнетривкий посуд, залити вином і згасити близько десяти хвилин. А в маслі, що залишилося в сковороді, обсмажити скибочки бекону і цибулю, нарізану кільцями або півкільцями. Укласти смажений цибулька з беконом на шар печінки, полити сметанкою, посипати перцем, сіллю і протушкувати все разом близько п’яти-семи хвилин.

Рецепт 3: Печінка в сметані по-Вроцлавського

Знову печінку, знову сметана, знову вино, але… дуже мало, буквально для легкого аромату. Який, змішуючись з ароматом прянощів і трав, приємно кружляє голову, лоскоче ніздрі і розпалює апетит. Оформити страву можна у вигляді квітки: в середині тарілки розмістити печінка в сметанному соусі, а по колу, як пелюстки, укласти обсмажені до румяности кружечки картоплі. Зверху присипати зеленою цибулькою.

Інгредієнти: 500г яловичої печінки, 200мл сметани, 2 цибулини, 5 картоплин, 50мл сухого вина білого, зелена цибуля, сіль, ложка борошна, перець, по дрібці коріандру і чебрецю.

Спосіб приготування

Очищені картоплини нарізати тонкими кружечками, посолити їх і обсмажити до темно-золотистого кольору.

Печінка нарізати кубиками, посипати перцем, сіллю і покласти на сковороду з розпеченим маслом. Через кілька хвилин додати порізаний колечками лук. Закрити кришкою і тушкувати десять хвилин.

Сметану розмішати з ложкою борошна, травами, влити вино і, помішуючи, частинами додавати до печінки. Гасити хвилин десять-п’ятнадцять. За смаком, якщо буде потрібно, можна додати ще трохи солі і вина. У самому кінці готування покласти в сковороду з печінкою половину порції зеленої цибулі, решту половину залишити для прикраси.

Рецепт 4: Куряча печінка, запечена в сметані

Нежнейшая куряча печінка під цибулевої шубою в сметано-грибному соусі – це просто шедевр. І надзвичайно смачно. Від виду апетитною золотисто-коричневої скоринки, просто не відвести очей, а рука сама тягнеться за добавкою.

Інгредієнти: 1кг курячої печінки, 0,5 л сметани, 3 цибулини, сіль, 150-200г грибів, 2 стол. лож. борошна, перець, 2 стол. лож. сухарів панірувальних.

Спосіб приготування

Півкільця лука обсмажити до золотистого в маслі.

Невеликі шматочки печінки обваляти в борошні. Найзручніше це робити не на тарілці, яку потім ще й мити треба, а в звичайному поліетиленовому пакеті. Насипати в нього борошно, викласти всю печінку (або розділити її на дві частини), замотати пакет, так, щоб усередині виявився повітря і потрясти його, утримуючи за край, щоб не розмотався. Печінка, від тряски, як в барабані, буде стрибати і кожен шматочок рівномірно покриється тонким шаром борошна.

Масло розжарити і обсмажити печінку. Це займе хвилин шість-сім. За цей час вона покриється гарною скоринкою, залишаючись усередині сирою. Посипати її перцем і 1 ложкою солі.

Дно посуду для запікання змастити маслом, викласти печінку, на неї – цибулю. У сковороді, де смажився цибулю, обсмажити гриби і влити сметану. Поперчити, всипати решту пів ложки солі і прогріти. За бажанням, в сметану, замість грибів, можна додати шматочок тертого сиру або томатний соус. Залити сметанним соусом шар цибулі, зверху посипати сухарями і запікати двадцять хвилин (220С).

Печінка в сметані – корисні поради досвідчених кулінарів

-Щоб позбутися гіркуватості, яка властива яловичої та свинячої печінки, її необхідно замочити на пару годин у молоці, попередньо знявши плівку. Після вимочування вона не тільки позбудеться гіркуватості, але стане набагато ніжніше. Замість вимочування, для позбавлення від гіркоти, печінку можна обшпарити окропом, поки вона не змінить колір.

Також знайшли:

  • печінка в сметані
  • печінка тушена
  • як тушити печінку
  • тушена печінка в сметані
  • печінка тушена в сметані рецепт
  • тушена печінка з сметаною
  • печінка тушена в сметані
  • тушена печінка в сметані рецепт
  • приготування печінки
  • рецепт печінки в сметані

_0.31MB/0.00214 sec