Home » Поради » Особливості підготовки і посадки картоплі, щільність посадки | – сільське господарство, бізнес

Особливості підготовки і посадки картоплі, щільність посадки | – сільське господарство, бізнес Особливості підготовки і посадки картоплі, щільність посадки

Один з найважливіших факторів при вирощуванні картоплі є якісний матеріал для посадки. Варто відзначити, що більшість сортів картоплі на протязі 2-3 років сильно втрачають у продуктивності. З цієї причини для отримання високих врожаїв через кожні 2-3 роки необхідно міняти посадковий матеріал.

Першим, що необхідно зробити при підготовці до посадки, це перебрати і відкалібрувати посадкову картоплю. Картоплю слід розділити за трьома групами в залежності від ваги: ??

    дрібна – 25-39 р. середня – 60-80 м. велика – близько 80 м.

На якість посадкового матеріалу відіграють умови його зберігання. При впливі високої температури при зберіганні картоплі він починає виростати, виходячи зі стану спокою. Наслідком цього ставати необхідність обламувати пророслі паростки картоплі, що в свою чергу несприятливо позначається на якості посадкового матеріалу. Висловлюючись процентними співвідношеннями, перший уламка паростків знижує врожайність на 8-10%, друга – на 13-15%, третя – на 23-25%.

Від величини посадкового матеріалу залежить щільність посадці на ділянці. Щільність слід збільшувати при зменшенні розміру посадкового матеріалу. У середньому на одну сотку припадати від 20-30 кг. картоплі.

Якщо картопля посаджений і прибуває в землі без виростання, то збільшується ймовірність його поразки шкідниками та хворобами.

Картопля може дати врожай після закінчення 10-15 днів з момент його посадки. Це досягається за рахунок посадки пророщеного картоплі. Пророщений картопля збільшує відсотків на 10 кількість розвинених стебел порівняно з кількість стебел розвинених З не пророслого посадкового матеріалу.

Світло і вологе середовище (перегній, торф тощо) значно сприяють процесу проростання картоплі. Також багато садівників застосовують комбінований спосіб пророщування: спочатку картоплю викладають на світло, а потім поміщають у вологе середовище. Для того щоб отримати ранній урожай, картоплю слід пророщувати при температурах від 12 до 15 С, при цьому вологість повітря має становити 85-90%. Середня тривалість пророщування – 15-30 днів. Далі знижують температуру до 6-9 С. Через добу, як з’явилися паростки, слід освітлювати картоплю в перебігу 10 годин.

Якщо при пророщування застосовується вологий метод, картопля розміщують шарами з торфом, перегноєм і тирсою. Вологому способу пророщування сприяє підживлення розчином мінеральних добрив. У розрахунку на 10 л води розчин містить: хлористий амиак – 20 г. суперфосфат – 60 г. аміачна селітра – 30 м. Необхідно стежити за розмірами паростків через кожен 5-6 днів, вони не повинні перевищувати 2,5 – 3 см. Якщо виникає необхідність, в процесі пророщування підвищують (до 18-20 С) або знижують (до 6-8 С) температуру.

Перед посадкою картоплю прогрівають на сонці, а також змочують при необхідність теплою водою, покриваючи брезентом. Після прогріву картопля остуджують до температури грунту і садять в землю.

_0.28MB/0.00393 sec