Home » Поради » Невимовна легкість кулінарного буття …: Як приготувати стейк (біфштекс)

Невимовна легкість кулінарного буття…: Як приготувати стейк (біфштекс) Як приготувати стейк (біфштекс)

Стейк – це квінтессенція американської кулінарії, абсолютно культова страва, мрія м’ясоїда. Але як його приготувати, щоб яловичина була жорсткою, щоб зовні він був золотавим і засмаженою, а всередині – насиченим і соковитим? Насправді готувати стейки неймовірно просто, але є в технології пара невеликих тонкощів.

У цьому пості я не буду говорити про маринадах для стейків, соусах для стейків, гарнірах та інших “прикрашення.” Мова йтиме про вибір м’яса, видах стейків і про технології приготування ідеального біфштекса в чистому вигляді. Відразу попереджаю: пост занудний, довгий і не для слабкодухих, словом, в кращих традиціях лектора Марини Володимирівни.

В США стейки неймовірно популярні. Американці їх просто обожнюють, особливо чоловіки. У ресторанах, що спеціалізуються на біфштексах (steakhouses) люблять відзначати важливі події і річниці, і саме в такі ресторани в корпоративному середовищі прийнято запрошувати ділових партнерів і клієнтів. У цих ресторанах зазвичай білі крохмальні скатертини, хороший вибір вин і солідний, “чоловічий” декор. Готують стейки і будинку (влітку – на задніх дворах на грилі), але не так часто, як хот-доги, курку або гамбургери: хороші стейки дуже і дуже дорогі. У Франції, до речі, біфштекс теж неймовірно популярне блюдо, і мій Головний Дегустатор на них просто виріс. Як він каже, “У дитинстві ми 3-4 рази на тиждень їли” червоне м’ясо. “

В середині процесу перевертаємо. Перевертаємо обов’язково кулінарними щипцями, тобто НЕ наколюємо стейк виделкою, щоб не витікав сік. Також, якщо хочемо отримати чіткі естетичні смужки на готовому біфштексі, перевертаємо їх тільки один раз і по сковороді не рухаються.

На нашу думку (і на думку більшості експертів / шеф-кухарів), найсмачніші стейки – це стейки з кров’ю (rare) і середні з кров’ю (medium rare.) Якось мені потрапила на очі цитата з меню якого – то крутого французького ресторану: “У нас м’ясо або приготовлено з кров’ю, або гумове.” Тобто, замовляйте, звичайно, дорогі відвідувачі, повністю прожаренние стейки, це справа ваша, але ми за них відповідальності не несемо 🙂

Наведу внутрішню температуру для м’яса різного ступеня просмажене.