Home » Поради » Користь і шкода цукрозамінників – Чи шкідливі цукрозамінники

Користь і шкода цукрозамінників – Чи шкідливі цукрозамінники Користь і шкода цукрозамінників

Сахарозаменители дуже міцно, непомітно і незамінне увійшли в наше життя. Сталося це тому, що виникло питання: що є замість цукру?

перше, це питання дуже займає тих з нас, для кого зайва вага і схуднення – це не просто слова, а поточна проблема.

друге, цукрозамінники необхідні замість цукру тим, хто хворий на цукровий діабет.

третє, цукрозамінники дуже люблять використовувати замість цукру у своїй продукції виробники. Просто тому, що цукрозамінники набагато дешевше цукру.

А так як остання причина такого широкого розповсюдження цукрозамінників зачіпає практично кожного з нас, то необхідно розібратися в чому користь і шкода цукрозамінників.

Факт № 1: Натуральні і синтетичні цукрозамінники

Всі цукрозамінники діляться на натуральні і синтетичні. До натуральних цукрозамінникам можна віднести фруктозу, сорбіт, ксиліт. Фруктоза – це природний, плодовий цукор, який можна отримати з меду або фруктів. Ксиліт і сорбіт – це природні сахароспирти.

Натуральні цукрозамінники майже повністю складаються з вуглеводів. Вони повільніше вбираються в шлунково-кишковому тракті і не викликають різкий викид інсуліну. Тому їх можна використовувати при цукровому діабеті.

Синтетичні цукрозамінники – це цикламат, ацесульфам, сахарин. При попаданні на смакові рецептори язика вони здатні викликати нервовий імпульс солодощі. Тому їх і називають підсолоджувачами. Вони практично не засвоюються організмом і виводяться з нього в незмінному вигляді.

Факт № 2: Калорійність цукру і цукрозамінників, або від цукрозамінників теж можна погладшати

Натуральні цукрозамінники відрізняються від цукру своєї калорійністю і солодкістю. Наприклад, фруктоза солодше цукру в 1,5 рази при калорійності 375 ккал на 100 гр. Ксиліт по солодощі цілком може застосовуватися замість цукру, оскільки має таку ж солодкість при калорійності 367 ккал на 100 гр. Сорбіт вдвічі менш солодкий, ніж цукор, але має і меншу калорійність: 354 ккал на 100 гр. Нагадаємо, що калорійність цукру становить 399 ккал на 100 гр.

Синтетичні цукрозамінники (підсолоджувачі) мають практично нульову калорійність, однак, солодше цукру в 30, 200 і 450 разів відповідно.

Здається природним, що натуральні цукрозамінники можуть привести до появи зайвої ваги як мають високу калорійність.

Однак, на практиці все відбувається навпаки. Синтетичні цукрозамінники не підвищують рівень глюкози в крові, впливаючи тільки на смакові рецептори. Через це центр насичення в гіпоталамусі не отримує сигналу про насичення довше, ніж при споживанні цукру і натуральних замінників цукру. Тому продуктів з синтетичними сахарозаменителями непомітно з’їдається більше, поки розтягнуті стінки шлунка не почнуть впливати вже зі свого боку на центр насичення, сигналізуючи про необхідність припинити прийом їжі. Таким чином, синтетичні цукрозамінники провокують переїдання і набір зайвої ваги.

Факт № 3: Ацесульфам, або небезпечний Е950

Ацесульфам, як ми вже знаємо, це синтетичний цукрозамінник, який має нульову калорійність і який в 200 разів солодше цукру. І, що важливо, набагато дешевше цукру. Тому, на догоду здешевлення виробництва продуктів харчування, можна зустріти ацесульфам в різних продуктах.

Проблема в тому, що ацесульфам може викликати алергічні реакції і порушення в роботі кишечника. Саме з цих причин ацесульфам заборонений до використання в таких Старнно, як Японія і Канада. І саме з цих причин буде розумно уникати продуктів, в яких він фігурує як інгредієнт.

Факт № 4: Сахарин як цукрозамінник

Сахарин – це також дуже дешевий, в порівнянні з цукром, цукрозамінник. Так як він в 450 разів солодше цукру і містить 0 ккал на 100 гр. продукту, то його можна було б використовувати в незначних кількостях, щоб отримати необхідну солодкість продукту.

Проблема в тому, що сахарин, також як ацесульфам, може завдати шкоди організму. За результатами дослідження, сахарин може викликати рак сечового міхура. Поки це перевірено тільки на мишах, але у уникнення непотрібного ризик, також краще утримуватися від вживання в їжу і цього замінника цукру.

Факт № 5: Неоднозначний аспартам, або чи варто ризикувати?

Вже довгий час йдуть суперечки: чи приносить аспартам шкоди організму, або його можна вживати без побоювань? На жаль, існує 2 вкрай протилежні думки, кожне з яких заснована на ретельних дослідженнях. По одному думку, цей синтетичний цукрозамінник можна майже прирівняти до натуральних цукрозамінникам за його якостями, і що містяться в ньому аспарагінова і фінілаліновая кислоти корисні для організму. За іншим думку, саме ці кислоти і є причиною виникнення багатьох захворювань організму.

Намагайтеся не вживати в їжу синтетичні цукрозамінники. При нульовій калорійності вони провокують переїдання, і їх нульова калорійність може виявитися більшим злом, ніж вживання в їжу помірної кількості цукру. Крім того, синтетичні цукрозамінники можуть завдати організму шкоди містяться в них речовинами, тому, якщо є необхідність відмови від цукру, то замість цукру краще вибрати натуральні цукрозамінники, які будуть корисні для здоров’я і, при дотриманні міри у вживанні, не зможуть завдати шкоди організму.

Якщо сайт здався Вам цікавий, Ви можете підписатися на оновлення через форму підписки Введіть Ваш E-mail: by FeedBurner

Також знайшли:

  • чи шкідливий цукрозамінник
  • користь і шкода цукрозамінника

_0.31MB/0.00278 sec