Home » Поради » Корисні властивості риби, склад річкової та морської риби

Корисні властивості риби, склад річкової та морської риби Риба

Наших предків відрізняло відмінне здоров’я, чого, на жаль, не скажеш про нинішнє покоління росіян. Можливо, причина цього полягає в тому, що на Русі раніше віддавали перевагу рибних страв перед м’ясними. У м’ясі риби стримається найцінніший набір мікроелементів, необхідних для оптимального функціонування організму людини, серед яких фтор, цинк, мідь, йод. Безумовно, чимале значення відіграють вид риби та її місце існування.

Річкова і морська риба

Якщо розглядати, наприклад, річкову рибу, то в ній міститься мало вітаміну D і йоду, проте її вживання піде на користь тим, хто страждає захворюваннями нирок, у кого порушений пуриновий обмін. Вміщені в ній вітамін В і магній в сукупності необхідні для нормального функціонування нервової системи. До складу річковий риби не входять білки, які дратували б нервову систему. На відміну від річкової, морська риба багата вітаміном D і йодом.

При купівлі риби краще віддавати перевагу жирним сортам, що допомагає захистити клітини від передчасного старіння. Позбавлені риб’ячого жиру клітини людського організму видають неадекватні хімічні сигнали, здатні викликати ріст ракових пухлин, закупорювати артерії, руйнувати суглоби. На жирність риби впливають вид риби, її вік і стать. Всіх риб за кількістю жиру можна поділити на худих (вміст жиру до 3%), помірно жирних (вміст жиру до 8%), жирних (вміст жиру до 20%), дуже жирних (вміст жиру до 30%). Представники худих риб: судак, минтай, щука, карась, пікша, та ін Серед помірно жирних – кета, короп, горбуша, салака та ін До жирним відносяться сайра, лосось, скумбрія та ін Представники дуже жирних: мінога, вугор, білорибиця.

Склад і корисні властивості риби

У дієтичному і лікувальному харчуванні використовують худу, можна також вживати помірно жирну рибу. Тим, хто хоче позбутися зайвих кілограмів, краще уникати вживання жирної риби. Жир, що міститься в рибі, легко засвоюється організмом, він містить велику кількість вітамінів А і В (жир печінки особливо). За кількістю вітаміну В рибу можна прирівняти до м’яса.

Прісноводна риба (100г) містить: білка – 15-21г, жиру – 5-22г, вітаміну D – 0,001, вітаміну А – 0,01, тіаміну – 0,11, піридоксину – 0,11, фосфору – 125 – 315мг, магнію – 20-170мг, йоду – 0,1-113мкг, заліза – 0,4-4,2 мг, кобальту – 3,9-14,4 мкг.

У морській рибі склад наступний: білка – 12-23г, жиру – 0,9-21г, вітаміну D – 2-6мкг, вітаміну А – 0,02-0,12, тіаміну – 0,11-0,33 , піридоксину – 0,11-0,42, заліза – 0,3-7,2 мг, магнію – 20-190мг, кобальту – 3,5-32,4 мкг, фосфору – 120-430мг, йоду – 0,20-915мкг.

вживали в їжу рибу люди менше схильні до онкологічних захворювань, діабету, артриту, бронхіту. Японці, що живуть найдовше, їдять в 3 рази більше риби, ніж американці.

У такій жирній рибі, як тунець, лосось, сардини, міститься багато жирних кислот омега-3. Жир, що міститься в рибі, регулює серцебиття, захищає артерії, знижує тиск, запобігає виникненню тромбів, блокує запальні процеси, що викликають рак, артрит, псоріаз.

Людина, що вже має захворювання серця, може збільшити тривалість свого життя, вживаючи в їжу рибу. У ході експерименту, проведеного у Великобританії, під час якого пацієнти, які перенесли інфаркт, двічі на тиждень їли жирну рибу, було з’ясовано, що введення в раціон жирної риби знизило рівень смертності на 30%.

Вживання риби запобігає інсульти, допомагає в боротьбі з раком товстої кишки, охороняє легені курців, купірує розвиток раку грудей. В ході одного дослідження було встановлено, що курці, вживають рибу раз на тиждень, хворіють бронхітом на 45% частіше, ніж ті, хто їсть її чотири рази.

Що обумовлює таку дію риби? Справа в містяться в ній жирних кислотах типу омега-3. Якщо в організмі людини багато кислот типу омега-6 і мало омега-3, це негативно позначається на здоров’ї.

За словами дієтологів, залізо, що входить до складу морської риби, засвоюється організмом людини гірше, ніж залізо прісноводних риб. Отже, для заповнення дефіциту заліза більше підійде річкова риба. Алергікам варто мати на увазі, що велика кількість білка, що міститься в рибі, може викликати алергічну реакцію, зокрема висипання на шкірі. Риба відноситься до досить алергенним продуктам, особливо червона.

Риба є суттєвим джерелом калорій. Рибна їжа легше засвоюється, ніж м’ясна, за рахунок вмісту в ній легкозасвоюваного білка. До того ж в рибі менше сполучної тканини. Саме тому може здатися, що риба не така ситна, як м’ясо. У процесі приготування риба втрачає води менше ніж 20%, у той час як м’ясо – більше 40%. З цієї причини рибні страви виходять такими ніжними і соковитими.

Також знайшли:

  • Морська риба
  • яка польза від риби
  • користь річкової риби
  • річкова риба
  • яка морська риба корисна
  • яка річкова риба

_0.3MB/0.00292 sec