Home » Поради » Кісточки абрикоса – користь і шкода абрикосових насіння

Кісточки абрикоса – користь і шкода абрикосових насіння Кісточки абрикоса – користь чи шкода і за що цінуються абрикоси?

Соковита м’якоть абрикосів насичена вітамінами і речовинами, важливими для нашого здоров’я, але от чи варто вживати в їжу кісточки абрикоса, користь яких викликає стільки суперечок?

За що цінується абрикос – калорійність і вміст корисних речовин ^

Особливості вибору абрикосів

Невипадково абрикос в народі називають «плід здоров’я», адже його м’якоть насичена вітамінами В1, В2, В9, Е, А, Р, РР, С, Н. Чимало в ньому йоду, заліза, магнію, натрію, калію і фосфору, є також сірка, кальцій і кремній. Крім того, в абрикосових плодах містяться яблучна, лимонна, саліцилова, винна кислоти, крохмаль, інулін, декстрин, дубильні речовини, пектин і цукру.

Смачні абрикоси цілком підійдуть тим, хто дотримується дієтичного харчування, оскільки калорійність свіжих плодів зовсім невисока (в 100 г міститься 43 ккал). Курага ж набагато калорийнее – на 100 г припадає більше 230 Ккал, зате і мінеральних речовин у ній більше, ніж у соковитою абрикосовою м’якоті.

Незважаючи на низьку калорійність, слід враховувати, що садові абрикоси не поступаються винограду за вмістом цукрів – до 27% у свіжих плодах. У висушеної м’якоті процентна частка цукрів зростає в два-три рази. Тому при схильності до діабету слід з великою обережністю ставитися до вживання абрикосів і тим більше кураги.

Чим корисний абрикос для здоров’я? ^

Корисні властивості абрикоса

Регулярне вживання свіжих абрикосів дуже благотворно впливає на організм, дозволяючи ефективно справлятися з різними проблемами зі здоров’ям. Соковиті ароматні абрикоси допомагають:

    підтримувати в тонусі серцево-судинну систему; виводити холестерин з організму, а також солі важких металів; попереджати розвиток захворювань щитовидної залози; регулювати процеси кровотворення; усувати набряки; підвищувати гемоглобін у крові; стимулювати активність мозку і покращувати пам’ять; запобігати авітаміноз; справлятися з запорами; знижувати артеріальний тиск; поліпшувати роботу кишечника, печінки, жовчного міхура; регулювати кислотність шлунка; справлятися з сухим кашлем і стимулювати відділення мокротиння; втамовувати спрагу.

Виходячи з перерахованих цілющих властивостей, абрикоси рекомендують включати в раціон вагітним жінкам, маленьким дітям, гіпертонікам, тим, хто страждає від ожиріння, анемії, запорів, серцево-судинних або ниркових захворювань, а також онкологічним хворим на додаток до підтримуючої терапії.

Для поліпшення здоров’я достатньо вживати по 100-150 г свіжих абрикосів на день. Тільки не варто їх їсти натщесерце або після м’ясних страв, так як це погано позначиться на травленні.

Швидше і ефективніше засвоюється абрикосовий сік – особливо його рекомендують пити майбутнім мамам і дітям для задоволення денної потреби у вітамінах. Так, 150 мл соку вистачить для заповнення запасу каротину в організмі, а для боротьби з набряком потрібно випивати по 100 мл соку до восьми разів на добу.

Курага за своїм доброчинного впливу на процес кровотворення значно перевершує яловичу печінку. Вживати курагу слід при порушеннях серцевого ритму, недокрів’ї, гіпертонії, а також при запорах – рослинні волокна чудово очищають кишечник.

Солодкий абрикос – корисні властивості підходять не всім? ^

Всіма улюблені абрикоси, користь і шкода яких добре вивчені фахівцями, не так нешкідливі, як здається. Так, якщо у вас гастрит з підвищеною кислотністю або, того гірше, виразка ШКТ, варто відмовитися від свіжих абрикосів на користь більш щадного абрикосового соку. А в разі панкреатиту та інших проблем з печінкою вживати плоди з великою обережністю.

Хоча абрикоси дуже смачні і корисні, захоплюватися ними не варто навіть здоровим людям: іноді й десяти плодів досить, щоб почалася діарея (особливо якщо запивати їх холодною водою). Крім того, від надмірного вживання абрикосів можливі запаморочення, зниження артеріального тиску, зменшення серцевих скорочень та пригнічення дихання.

Як згадувалося вище, абрикоси насичені цукрами, і з цієї причини протипоказані діабетикам. Причому вживати не можна не тільки курагу, а й свіжу м’якоть плодів.

Ядро абрикоса – користь і шкода для здоров’я ^

Багато хто знає, наскільки отруйними можуть бути кісточки абрикоса, корисні властивості ж відомі далеко не всім. А адже в східній медицині абрикосові ядра здавна використовуються як чудодійного засобу, що рятує від різних захворювань верхніх дихальних шляхів: від бронхіту, трахеїту, бронхіальної астми, ларингіту. Досить витягти ядерця з двадцяти кісточок, висушити їх і ретельно подрібнити, а потім приймати вийшов порошок чотири рази на день по чайній ложці, запиваючи молоком, або чаєм.

Але якщо без міри вживати кісточки абрикоса, користь їх зійде нанівець через амігдаліна – отруйного компонента, що перетворюється в органах травлення в синильну кислоту, дуже небезпечну для організму. У абрикосових ядерцях амігдаліна міститься всього лише 12%, тому вони не так небезпечні, як вишневі кісточки. які в сирому вигляді взагалі не їдять.

Для тих, хто не хоче ризикувати, більше підійде абрикосове масло. отримується з кісточок. Склад його унікальний: линолієва, стеаринова, пальмітинова, міристинова і оленів кислоти, фосфоліпіди, солі магнію і кальцію, вітаміни Е, С, А, В. Про користь олії свідчить той факт, що його широко використовують при виробництві різних мазей, кремів і дитячих косметичних засобів. Олія з абрикосових насіння прекрасно зволожує шкіру, продовжуючи її молодість, усуває ороговілі частинки і добре загоює тріщини.

Також знайшли:

  • Насіння абрикоса
  • абрикосові кісточки чи варто вживати
  • закручений абрикос користь
  • зернята абрикос
  • зернята абрикоса
  • користь від зернят абрикос
  • користь насіння абрикосів
  • Користь насіння кісточок
  • на шо треба їсти зернятка абрикоса
  • насіння абрикос

_0.29MB/0.00256 sec