Home » Поради » Кислотність грунту

кислотність грунту

Ступінь кислотності, або лужності, грунтів надає великий вплив на розвиток коренів і надходження поживних речовин в рослину.

Грунту Нечорноземної зони, як правило, кислі. Під впливом високої кислотності в грунті з’являються шкідливі для рослин речовини, наприклад розчинні алюміній і в надмірній кількості марганець. Вони. Порушують вуглеводний і білковий обмін рослин, освіта у них органів розмноження (квіток, суцвіть) і цим різко знижують урожай, а іноді викликають і часткову загибель культур. Особливо чутливі до алюмінію буряк столовий, а також горох, квасоля, ріпа, до надлишку марганцю – майже всі овочеві культури, особливо столовий буряк.

Підвищена кислотність грунтів пригнічує діяльність корисних бактерій, які беруть участь у розкладі гною, торфу, компостів та інших місцевих добрив і вивільняють в доступну рослинам форму знаходяться в них поживні речовини. На кислих грунтах погано розвиваються бульбочкові бактерії (мешкають на корінні бобових рослин), гинуть в таких грунтах і живуть поблизу коренів бактерії, що засвоюють азот повітря і накопичують його в грунті.

Для вираження ступеня кислотності грунту користуються показником рН, величина якого коливається в різних грунтах в межах від 3,5 до 8,0-8,5. Сильнокислі грунти мають величину рН 3,5-4,0, кислі – 4,0 – 5,0, слабокислие – 5,0-6,0, нейтральні – 6,0-7,0, лужні – 7,0-8 , 0, сильнолужну – 8,0-8,5.

Овочеві культури по-різному реагують на кислотність грунту. Більшість з них краще росте і розвивається на грунтах з реакцією, оBизькою до нейтральної. За вимогами до кислотності грунту овочеві культури можна розділити на три групи: перша – рН від 7 до 7,5 (артишок, капуста кочення і кольорова, морква, буряк, селера, салат, цибуля ріпчаста, спаржа, петрушка); друга – рН від 6 до 7 (квасоля, баклажани, часник, капуста листова, брюссельська, редис, кабачки, буряк кормовий, ріпа, томати, цибулю-шніт, цибуля-шалот, цибуля-порей, диня мускатна, цикорій, огірки, хрін, шпинат, ревінь); третя – рН від 5 до 6 (гарбуз, картопля, пастернак, щавель).

Кислотність грунту в найпростіших випадках можна визначити за допомогою індикаторного паперу (продається в магазинах хімічних реактивів). З цією метою з різних місць орного шару на глибині від 0 до 35 см беруть 1 кг землі, зібрану грунт ретельно перемішують. Потім з відібраного зразка беруть 200-300 г, добре зволожують дощової (краще дистильованою) водою, здавлюють в грудочку разом з індикаторним папером. Папір буде фарбуватися в кольори різних відтінків, які порівнюють зі шкалою, зазначеної на книжці з індикаторним папером.

Кислотність грунту можна визначити приладом Алямовская (продається сільгосптехніка), принцип використання якого також заснований на фарбуванні витяжки з грунту в різні кольори в залежності від величини рН при додаванні в неї спеціального індикатора.

Орієнтовно можна визначити кислі грунти і за зовнішнім виглядом, а вірніше, по виростають на них бур’янам. На кислих грунтах ростуть хвощ, щавелек, жовтець повзучий, пікульнік, Білоус.

Для усунення надлишкової кислотності грунтів проводять їх вапнування. Найбільш широко поширене вапнування меленим вапняком (вапняна борошно). Якість всіх вапнякових матеріалів оцінюється за тонині дроблення. Чим тонше помел або дроблення, тим швидше буде нейтралізуватися кислотність грунту. Вапняна мука I класу (є у продажу) повинна мати вологість до 1,5%, містити не більше 5% часток діаметром понад 1 мм і до 70% діаметром менше 0,25 мм. Гашене вапно, або пушонка, також використовувана для вапнування, утворюється в результаті гасіння паленої вапна (отриманої при випалюванні твердих вапняків) водою перед внесенням у грунт. Це тонкий розсипається порошок, добре розчинний у воді і швидко нейтралізує кислотність грунту. Наявна у продажу доломітове борошно містить до 16% вологи, діє повільніше, ніж вапно, що не вимагає розуміли. У її складі крім вуглекислого кальцію міститься вуглекислий магній, внесення якого в грунт, особливо супіщану і піщану, надає позитивну дію на підвищення врожаю багатьох овочевих культур – огірка, томата, перцю та ін Хорошим матеріалом для вапнування є крейда після тонкого розмелювання або дуже дрібного дроблення. Після дроблення крейда, як і інші вапняні матеріали, необхідно просіяти через металеве сито з діаметром осередків 1 мм. Частинок, які залишаються на ситі, бажано мати не більше 10%.

Як вапняного матеріалу можна використовувати торф’яну золу. Однак у золі міститься значно менше нейтралізують речовин, ніж у вапняних матеріалах. Тому дія її на усунення кислотності грунтів слабке. Вносити її в грунт слід в трьох-чотириразове кількості проти норм, зазначених у табл. 1. Хорошим нейтралізуючим матеріалом вважається цементний пил – відхід на цементних заводах. Це швидкодіюче добриво, яке не можна перед вживанням зволожувати щоб уникнути цементування.

Гажа – озерна вапно, яка також використовується для вапнування, видобувається з покладів на місці стародавніх усохших замкнутих водойм. При необхідності гажу дроблять і вносять у грунт. Дія цього матеріалу ефективніше, ніж вапняного борошна.

Норми внесення вапна залежать від кислотності грунту та її складу.

При вапнуванні слід дотримуватися наступних правил. Якщо грунт дуже кисла (рН 5 і нижче), то вапнування потрібно проводити поступово, особливо на легких грунтах. Перша доза вапна – 20 кг на 100 м2 (збільшення рН максимум однієї одиниці). Застосування малих доз вапна розраховується на нейтралізацію кислотності грунту в зоні проростання насіння. Малі дози вапна вносять неглибоко, в зону розвитку молодих коренів, особливо чутливих до кислотності грунтового розчину. Відомий не перемішують з грунтом на всю глибину, але рівномірно розсіюють її по поверхні ділянки. Надалі вапно вносять з інтервалами в один або два роки такими ж дозами.

На грунтах з важким механічним складом (глинисті і суглинні) вапно можна вносити повною дозою, найкраще з осені під зяблеву обробку з хорошим розподілом вапняних матеріалів по всій глибині оброблюваного шару. Для вапнування застосовують негашене і гашене вапно, крейда, торф’яну золу або інші вапняні матеріали.

Цінним вапняним матеріалом є пічна (дров’яна) зола, в якій міститься в 2 рази більше кальцію в порівнянні з торф’яної золою. Зола листяних порід має до 30%, а хвойних до 35% кальцію в окисної формі, а торф’яна зола – всього лише 15-20%. Пічна зола, крім цього, є хорошим добривом. Вона містить калій, фосфор і ряд мікроелементів, при цьому калій знаходиться в добре доступною для рослин вуглекислої формі.

Пічну золу можна застосовувати на всіх грунтах і під всі культури. Як добриво, що містить вапно, найкращий результат вона показує при застосуванні на кислих грунтах, насамперед на бідних калієм піщаних, супіщаних грунтах і торфовищах. Золу можна вносити як основне добриво (3-4 ц / га) восени під оранку або перекопування, навесні при обробленні орних пластів, а також як місцеве добриво в посадкові лунки. Однак необхідно пам’ятати, що зола не втрачає свої якості, якщо вона зберігалася в сухому приміщенні, так як вода вилуговує з неї поживні речовини, особливо калій. При внесенні золи в посадочні лунки її змішують з перегноєм, торфом і гноєм. Доза внесення – 100-200 г на 1 м2.

Також знайшли:

  • кислотність грунту

_0.31MB/0.06087 sec