Home » Поради » Істинний «вік» курячого яйця легко перевірити – Кулінарні статті – З Топора. RU

Істинний «вік» курячого яйця легко перевірити – Кулінарні статті – З Топора. RU Статті / Про продуктах / Істинний «вік» курячого яйця легко перевірити

Бажання іншого продавця збути довірливому покупцеві залежаний товар, часом переходить усі межі розумного. У випадку з курячими яйцями, приховування їх справжнього «віку» може спричинити самі несприятливі наслідки для людського організму. Тому питання про те, як визначити свіжість курячого яйця в домашніх умовах – питання не пусте.

Природно, що яйця найкраще купувати в перевіреному магазині, особливо якщо він відкритий у вашому місті самій птицефабрикой. Свіжість же продуктів у маленьких крамницях або на базарах, іноді залишає бажати кращого, в тому числі і щодо курячих яєць.

Особливо сильно можуть постраждати через несвіжості яйця любителі вживати їх у сирому вигляді або використовувати як інгредієнт кондитерських виробів і домашньої випічки. Врахуйте, що наклеєна на коробочку з курячими яйцями етикетка не завжди достовірно відображає дату їх «народження», оскільки може бути переклеєна «турботливими» продавцями.

До того ж не завжди оперативно куряче яйце доставляється з птахофабрики на реалізацію, і пролежати в складських приміщеннях останньої може скільки завгодно. Тривале ж зберігання для будь-якого яйця протипоказано. Тому старі яйця можна застосовувати при приготуванні страв тільки після їх додаткової обробки, а «древні» краще викидати відразу, не намагаючись економити на своєму здоров’ї.

Допоможе визначити свіжість курячого яйця досить просте правило, засноване на знанні законів фізики та біології. Тим, хто не знає або забув основи цих обов’язкових предметів шкільної програми, слід звернути увагу на таке.

У силу особливостей своєї будови, куряче яйце містить всередині себе повітряний міхур. Чим більше часу пройшло з моменту, коли яйце було знесено куркою, тим більше цей повітряний міхур стає. Ви запитаєте, до чого тут повітряний міхур всередині яйця і як визначити його розмір, що не розбивши останнього.

Виявляється все дуже просто, і тут на зміну знань з області біології приходять елементарні закони фізики. Повітряний міхур визначає ступінь плавучості яйця при приміщенні його в рідину.

Спеціальних науково-дослідних приладів і хімічних реагентів для проведеного «слідчого експерименту» з яйцем нам не потрібно, достатньо тільки самого яйця і склянки із звичайною водою.

Проверяемое на свіжість яйце помістіть в склянку з водою і візуально відзначте отриманий результат. Чинне при цьому правило дуже просте. Чим менше повітряний міхур всередині яйця, тим воно свіже і гірше плаває, і навпаки.

Так, якщо куряче яйце опустилося на дно склянки повністю, то воно важке, а значить свіже. Малий обсяг повітряного міхура не дає яйцю якості плавучості. Таке яйце можна вживати в їжу.

Коли яйце стає в склянці під кутом до дна широким кінцем вгору, робіть висновок про те, що «вік» такого яйця становить від одного до двох тижнів. Значить, вживати його можна тільки після термічної обробки.

У тому випадку, коли яйце знесено в період від 14 до 21 дня назад, воно займе в склянці з водою майже вертикальне положення. Це яйце потребує тривалій термічній обробці і годиться тільки для яєчні. Використовувати його для кондитерських виробів, означає грати на своєрідну «російську рулетку» за принципом «може пронесе». Повірте, може не тільки «пронести», але й викликати куди більш важке отруєння організму.

Ну і, нарешті, якщо куряче яйце вільно плаває на поверхні води, то знесла його цілком імовірно, ще відома в старих російських казках курочка Ряба, а тому використовувати його в їжу забороняється. Місце такому яйцю лише у вашому сміттєвому відрі.

Багато часу на перевірку свіжості курячих яєць даний спосіб не займе, а от зберегти ваше здоров’я, особливо при бажанні використовувати яйце в їжу в сирому вигляді, цілком здатний. Будьте здорові.

Також знайшли:

  • кулінарне призначення курячого яйця
  • чи можна використовувати в випiчку старI яйця

_0.3MB/0.00254 sec