Home » Поради » Горох – корисні властивості, застосування, протипоказання

Горох – корисні властивості, застосування, протипоказання Горох

Як лікарська рослина горох використовують давно . З Стародавньої Греції, де його культивували ще за кілька століть до нашої ери, насіння гороху поширилися в азіатські і європейські країни. На Русі жовті сорти рослини також були відомі здавна, проте насіння гороху зелених сортів завезли тільки в 18 столітті, і вони відразу набули широкого поширення.

Рослина горох вважається одним з найбільш поживних серед овочевих культур завдяки великому вмісту в ньому білка і вуглеводів. Білки плодів рослини подібні за своїм хімічним складом з білками м’яса і містять ряд незамінних амінокислот – лізин, цистин, метіонін і триптофан. За рахунок цього поживна цінність гороху в кілька разів вище, ніж багатьох інших овочів, включаючи картоплю. З містяться в рослині вітамінів найбільше вітаміну С. До корисних властивостей гороху також належать вітаміни групи В, клітковина, вітамін А і каротин, різні цукру, солі фосфору, калію і заліза і необхідні в організмі мікроелементи – цинк, магній, мідь, кобальт і марганець.

Горох рекомендується їсти при ожирінні і діабеті, оскільки знаходяться в ньому вуглеводи складаються з глюкози і фруктози.

До одного з важливих корисних властивостей гороху відносять високий вміст в ньому антиоксидантів . Використання його в раціоні дозволяє знизити ймовірність розвитку інфаркту. онкологічних захворювань і гіпертонії. Профілактиці розвитку онкологічних захворювань також сприяють входять до його складу каротин, волокна і вітамін С при низькому вмісті жирів.

Багаті корисними речовинами не тільки насіння гороху, а й стручки, в яких у великій кількості знаходяться залізо, хлорофіл, і речовини, які контролюють рівень кальцію в організмі.

Застосування гороху

У лікувальних цілях можна їсти як свіжий горох, так і приготований у вигляді різних страв.

Свіжий горох володіє незначним сечогінну властивість. Для більш повного засвоєння містить в рослині вітаміну А не слід поєднувати його з крохмалевмісні продуктами.

При виразкових болях шлунка корисно їсти пюре з гороху, що дозволяє зменшити кислотність. При серцево-судинних захворюваннях горох корисний у будь-якому вигляді, оскільки він практично не містить жирів, холестерину і натрію, а входять до його складу волокна сприяють зниженню холестерину в крові.

Горох також потрібно включати в свій раціон для профілактики розвитку дерматиту і судом . що обумовлено здатністю піридоксину розщеплювати і синтезувати амінокислоти.

Відвар з бадилля і плодів гороху в народній медицині застосовують як сечогінний засіб, який сприяє розчиненню каменів у нирках.

Для підвищення калорійності і поживності борошняних виробів при випічці в пшеничне борошно можна додавати горохову.

Для зменшення здуття живота, яке часто викликає горох, його рекомендується їсти з фенхелем або кропом. Також його не слід запивати холодною водою.

Турецький горох нут рекомендується їсти для лікування і профілактики катаракти. оскільки поліпшення обмінних процесів в організмі сприяють нормалізації циркуляції внутрішньоочної рідини.

Як очисний засіб, а також для схуднення і насичення організму корисними вітамінами і мінералами, нут рекомендується застосовувати таким чином. Необхідно замочити горох на 8-12 годин на керамічному посуді у воді кімнатної температури, а потім пропустити через м’ясорубку з дрібною решіткою. З’їдати приготований горох необхідно протягом дня невеликими порціями, при цьому його можна додавати в супи, каші або салати. Через тиждень потрібно зробити перерву на 7-10 днів, після чого курс повторити.

Турецький горох нут також застосовують у вигляді масок в косметології для поліпшення кольору обличчя і як засіб від вугрів і набряклості . Для приготування маски 1/4 склянки гороху, попередньо замочивши, подрібнюють, змішують зі столовою ложкою рослинного масла і меду. Маску наносять на півгодини, після чого змивають і обполіскують обличчя водою від замочування гороху.

Кашку з незрілих насіння гороху або розмочену горохову борошно рекомендується прикладати для лікування екземи. бешихи шкіри, гнійних ран, вугрів, фурункулів і карбункулів.

Протипоказання до застосування гороху

Свіжий або приготований горох протипоказаний при гострому нефриті і подагрі. Також використовувати горох протипоказано при загостренні запальних процесів в шлунку і кишечнику і недостатності кровообігу. а при тромбофлебіті, холециститах. Людям в літньому віці його не слід часто додавати в свій раціон.

Також знайшли:

  • застосування гороху
  • при якиз захворюваннях не можна їсти горох
  • Примінення гороху нут
  • протипоказання горох
  • як часто їсти горох

_0.3MB/0.03013 sec