Home » Поради » Горох: корисні властивості, порівняльний і фундаментальний аналіз

Горох: корисні властивості, порівняльний і фундаментальний аналіз Горох: корисні властивості, порівняльний і фундаментальний аналіз

Однорічна рослина, що належать до сімейства бобових, культивується з незапам’ятних часів, використовується як в свіжому, так і сушеному вигляді. Це горох, корисні властивості якого виходять далеко за рамки нашого традиційного уявлення про особливості продуктів рослинного походження.

Кілька слів з історії. Горох люди вирощують уже кілька тисячоліть, тому встановити, де саме почали використання культури в сільськогосподарських цілях, сьогодні практично неможливо. В даний час світовими лідерами з виробництва зеленого гороху є Китай і Індія, на третьому місці США, а сухий горох активніше інших країн експортують Канада і Франція.

Цікаво, що горох надав певну послугу всій світовій науці. Саме це рослина обрав для своїх експериментів Грегор Мендель, який в 1865 році на прикладі гороху сформулював основні закони спадкової передачі ознак, поклавши, таким чином, початок науці під назвою генетика.

Горох як джерело білка

Ви запитаєте, що корисного в горосі і чи можна обійтися без цього продукту? Безумовно, до незамінних продуктів харчування горох віднести не можна, і ви маєте право повністю виключити його зі свого раціону, не ризикуючи при цьому недобрати якісь життєво важливі компоненти. Однак, якщо горох вам до душі, і ви любите готувати з нього супи, додавати в салат або просто їсти в сирому вигляді, ви точно отримаєте цілий набір корисних компонентів.

Чим корисний горох? Прийнято думати, що горох багатий протеїнами і може з успіхом замінити м’ясо. Це не зовсім так. Дійсно, за своїм амінокислотним складом горох є, мабуть, одним з найбільш багатих продуктів рослинного походження. У ньому містяться майже всі незамінні амінокислоти, традиційним джерелом яких є м’ясо. Якщо з якихось причин (вегетаріанство, низьке матеріальне становище) ви недоотримуєте м’ясної білок – активно включайте в раціон саме горох.

При цьому враховуйте, в свіжому горосі на сто грам продукту міститься всього 5 грам білка, а добова потреба людини в білку – 100 грам. Так що, гороху доведеться з’їсти дуже багато. Ситуація змінюється кардинально, коли ми беремо сушений горох. Корисні властивості продукту багато в чому обумовлені підвищеним вмістом білка, в залежності від сорту сушений горох може містити від 20 до 35 грам протеїну, а це, погодьтеся, в корені міняє справу!

Мінеральний склад гороху і порівняльна характеристика

Як і всі рослинні продукти, горох багатий вітамінами і макроелементами. За змістом того ж вітаміну С гороху впору змагатися з самою білокачанної капустою (в горосі міститься від 30 до 40 мг витий. З, а в капусті – 45 мг). Чимало в горосі і вітаміну А (38 мкг), і куди більше його попередника – бета-каротину (449 мкг).

Подібний аналіз по кожному вітаміну, звичайно, не входить в наші завдання, але ви можете зробити його самостійно. Ми ж скажемо, що в горосі представлені всі вітаміни групи В (В1 і В2, В3 і В5, В6 і В9), і особлива увага приділимо вітаміну В9. Фолієва кислота є компонентом багатьох біохімічних реакцій в організмі і, зокрема, бере участь у синтезі нуклеотидів (компонент ДНК). Без фолієвої кислоти неможливі процеси ділення клітин і розвитку тканин і органів. Чи корисний горох? Так от, 100 грам гороху містить 65 мкг фолієвої кислоти, в той час як морква – всього 8 мкг, а капуста – 10 мкг. Горох знову в числі лідерів!

У достатній кількості містяться в горосі і макроелементи, багатий він і антиоксидантами, які захищають наші клітини від радіонуклідів і вільних радикалів. Багато хто ставить питання, що корисніше – горох або чечевиця? Порівняння дійсно доречно, бо обидва рослини представляють сімейство бобових. Щоб сказати, який продукт корисніше, потрібен однозначний критерій оцінки, яким ми не володіємо. Тому – обмежимося короткою порівняльною характеристикою.

У сочевиці міститься більше білка, ніж у горосі, але її амінокислотний склад не так багатий. Сочевиця містить такі речовини, як ізофлавони, що володіють протипухлинною активністю і пригнічують ріст злоякісних утворень. Сочевиця неймовірно багата вітамінами (у тому числі і фолієвою кислотою – 100 мкг на 100 грам продукту), і є рекордсменом серед рослин за вмістом заліза (12 мг), фактично, забезпечуючи денну потребу в цій речовині. У якомусь сенсі, сочевиця дійсно корисніше гороху.

Ще одним представником сімейства бобових є турецький горох нут. Корисні властивості цього продукту багато в чому нам вже знайомі – він містить багато білка, багатий вітамінами і макроелементами. Що ж до фолієвої кислоти, то тут нут б’є всі мислимі рекорди, бо містить 560 мкг вітаміну В9! За калорійністю ж горох нут не поступається ні гороху, ні сочевиці.

Горох – користь і шкода

Як ми можемо використовувати всі ці знання? Горох активно застосовується в лікуванні цілого ряду захворювань – при туберкульозі, при захворюваннях судин, знижує артеріальний тиск, а м’який сечогінний ефект допомагає при захворюваннях нирок. Багатий мінеральний склад напевно стане в нагоді тим, хто піклується про молодість і красу, бо вітаміни і мікроелементи впливають на ріст нігтів та волосся, покращують стан шкірних покривів. Знижуючи рівень холестерину, горох сприяє профілактиці атеросклерозу, а вітамін А і бета-каротин необхідні тим, хто має проблеми із зором.

Користь гороху і в тому, що він призупиняє ріст пухлин, володіючи антиканцерогенною дією, а стимулювання жирового обміну допоможе позбутися небажаних жирових сховищ.

Однак, не всім можна їсти цей дивовижний продукт. Горох протипоказаний при подагрі, при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту і при запаленні нирок. При виразковій хворобі горох можна їсти тільки у вигляді пюре після термічної обробки. Пояснюється останній факт тим, що до складу гороху входять природні інгібітори протеолітичних ферментів, які перешкоджають нормальному переварюванню продукту. Тому-то сирої горох і надає всім відоме дію на кишечник, тому він і дратує слизову шлунка. При термічній обробці ці інгібітори ферментів руйнуються, і ви можете абсолютно спокійно включати горох в свій раціон.

Що корисного в горосі і чи можна обійтися без цього продукту? У висновку знову спробуємо відповісти на це питання – обійтися, звичайно, можна, але от чи варто прибирати з раціону такої воістину багатющий продукт!

_0.31MB/0.02068 sec