Home » Поради » Горох: чим корисний, склад, властивості і лікування. Горох в народній медицині і косметології. Як варити горох. Жіночий сайт InMoment. ru

Горох: чим корисний, склад, властивості і лікування. Горох в народній медицині і косметології. Як варити горох. Жіночий сайт InMoment. ru Горох: чим корисний, склад, властивості і лікування. Горох в народній медицині і косметології. Як варити горох

Горох в Росії завжди був найпопулярнішим з бобових рослин . його неважко вирощувати, урожай він дає багатий, насичує відмінно і не вимагає складної кулінарної обробки. Крім того, в нашій країні давно відомі цілющі властивості гороху . які обумовлені його багатим складом: у ньому дуже багато корисних речовин, але особливо він відрізняється кількістю вітамінів і мінералів. в тому числі і дуже рідкісних.

Чим корисний гороху

Як джерело білка горох цілком годиться для заміни м’яса, при цьому він набагато краще перетравлюється . засвоюється і не приносить організму тієї шкоди, який ми часто отримуємо від продуктів тваринного походження.

Горох корисний тим, хто веде активний спосіб життя і займається фізичною роботою – він допомагає організму переносити навантаження, забезпечуючи його енергією, і підвищує працездатність. Натуральний цукор, що міститься в деяких сортах гороху, покращує пам’ять і мозкову діяльність.

Вживання гороху також сприяє нормальній роботі органів травлення . допомагає позбутися від печії і проблем з роботою кишечника.

Горох – це натуральний продукт, в якому багато антиоксидантів . а це важливо не тільки для внутрішнього здоров’я, але і для здоров’я шкіри і волосся. а значить – для краси.

Регулярне вживання гороху знижує ризик розвитку онкологічних захворювань . стимулює процеси регенерації в тканинах і органах.

Не дарма горох завжди входив до числа продуктів, рекомендованих до вживання під час тривалих християнських постів: завдяки великій кількості корисного і поживного білка, він забезпечує організм усім необхідним, і дозволяє довго обходитися без білкової їжі тваринного походження.

Незамінних амінокислот у білку гороху майже стільки ж, скільки в білку м’яса; багато в ньому рослинного жиру і крохмалю, клітковини і корисних ферментів. Горох не дарма займає серед інших сільськогосподарських культур провідне місце за енергоємністю і поживності – варто тільки уважніше подивитися на його склад, і стане зрозуміло, чому.

Корисний складу гороху

Зерно гороху містить достатньо калорій, щоб насичувати – близько 300 ккал на 100 г; в ньому є харчові волокна і вуглеводи, насичені жирні кислоти, а вітамінний і мінеральний склад дуже різноманітний, причому мінерали в ньому містяться дуже рідкісні.

Серед вітамінів – вітаміни А, Е, Н (вітамін краси), РР, групи В (особливо багато фолієвої кислоти), бета-каротин. Серед мінералів макроелементи: кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор, сірка; мікроелементи: залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, хром, фтор, молібден, бор, ванадій, кремній, кобальт, нікель, олово, титан, стронцій, цирконій, алюміній. Похвалитися такою кількістю рідкісних мікроелементів можуть небагато рослин.

Застосування гороху

У середні століття на Русі часто готували горохові супи, киселі та каші, робили з гороху локшину, пекли пироги, їли його свіжим. В давнину кухаря знали набагато більше рецептів страв з гороху . так як цінували його корисність і поживність.

В інших країнах горох теж був популярний, але по-різному. Так, археологи, що проводили розкопки на Близькому Сході, знайшли скам’янілі залишки горохових страв: вік цих страв – близько 10 000 років.

У Франції зелений горошок подавали аристократам, як делікатес, а в XVIII столітті ця мода прийшла і до Росії – хоча простий народ давно і з задоволенням їв всілякі горохові страви. У французів, до речі, вже тоді сорти гороху чітко поділялися: звичайний горох їли простолюдини, а літрова ємність зеленого горошку коштувала шалені гроші – 150 франків, та ще й золотом.

речі, в Греції горох теж вважався їжею простолюддя – аристократи ж втратили багато чого, відмовившись від цього смачного і корисного продукту.

Сьогодні з гороху теж варять супи й каші, готують начинки для пиріжків і млинців; є навіть такий продукт, як гороховий сир – вірніше, був, так як рецепт його практично загублений, і зустріти його можна тільки в стародавніх книгах.

Види гороху

Горох підрозділяють на різні види – цукрові та лущильні . Стручки лущильних сортів не вживаються в їжу, проте каша і суп з такого гороху виходять ароматними, смачними і густими.

Не менш смачні цукрові сорти гороху ; стручки теж можна їсти – їх, як і горошини, заморожують, консервують або їдять у свіжому вигляді.

Самі горошини теж відрізняються – наприклад, за формою: гладкі і округлі горошини крохмалисті, а мозкові сорти, коли дозріють і висохнуть, зморщуються, так що дійсно нагадують мізки. Мозкові сорти горошку вважаються найсмачнішими, і саме їх закривають у банки – той самий зелений горошок, який ми так любимо додавати у всілякі салати та інші страви. Приблизно близько 400 років тому цей сорт був виведений працьовитими голландцями, а сьогодні його їдять у всьому світі. Саме за нього французи, коли він тільки з’явився, платили великі гроші.

Мало хто знає, що в Росії ще до революції 1917 року виробляли і навіть продавали за кордон консерви із зеленого горошку. Правда, такий завод був єдиним – в Ярославській області, але дивно те, що горошок звідти відправляли не куди-небудь, а тим же голландцям, які його свого часу вивели – і вони купували російські консерви із задоволенням.

Горох в народній медицині. Лікування горохом

Користь гороху давно оцінила народна медицина . та й сьогоднішня офіційна медицина її теж не заперечує.

Щоб забезпечити організм добовою нормою найважливішого речовини – нікотинової кислоти, треба з’їдати всього половину невеликої чашки горошку в день. Нікотинова кислота (вітамін РР, ніацин) необхідна нам для підтримки нормального рівня холестерину в крові, і запобігання таких захворювань, як астма, атеросклероз і навіть рак.

Регулярне вживання горошку покращує роботу серцевого м’яза . знижує ймовірність виникнення інфаркту та гіпертонії, не дає накопичуватися жовчі і попереджає тромбоутворення.

Їстівні стручки гороху містять багато кальцію і заліза . а також корисного хлорофілу – адже вони дуже зелені.

Включати горох в свій раціон рекомендується при цукровому діабеті, туберкульозі і вітіліго – складному захворюванні, пов’язаному з нервовими і імунними розладами.

Горох має м’який сечогінну дію і корисний для схуднення . оскільки активізує жировий обмін.

Шкіра теж довше залишається молодою і свіжою у тих, хто часто вживає горох .

Корисні властивості гороху

Лікувальні властивості гороху використовуються при багатьох захворюваннях . При печії можна з’їсти всього 3-4 свіжих горошини, або навіть сухих, розмочивши їх у воді – печія відступить.

Можна використовувати для лікування не тільки горох, а й горохову борошно . Якщо приймати її щодня перед їжею, всього по 0,5-1 ч. л. можна полегшити цукровий діабет, зменшити головний біль, попередити розвиток атеросклерозу, привести в норму обмін речовин і поліпшити харчування клітин мозку.

Якщо приготувати відвар з пагонів гороху разом з листям, додавши до них боби, то вийде дієвий засіб для лікування сечокам’яної хвороби, що володіє сильним сечогінним ефектом. Пагони гороху збирають під час цвітіння, заливають водою (200 мл) разом з бобами, і варять протягом 10 хвилин. Потім настоюють 30 хвилин, проціджують, охолоджують, і приймають 3-4 рази на день, по 2 ст. л. протягом 2-3 тижнів. Такий відвар змушує дробитися досить великі камені, поки вони не перетворюються на пісок, який легше виводиться разом із сечею.

Горох і горохова борошно допомагають і при шкірних проблемах . якщо застосовувати їх зовнішньо. З незрілих горошин треба приготувати кашку, змішати її з яєчним білком, і використовувати цю суміш для лікування фурункулів, вугрів. гнійних ран, екземи і навіть бешихи, прикладаючи її до уражених ділянок. Можна використовувати і горохову борошно.

Горох в косметології

Зелений горошок можна використовувати в косметичних цілях – з нього виходять відмінні маски для обличчя та шиї для сухої і нормальної шкіри. Треба взяти борошно з сухого зеленого горошку (1 ст. л.), і змішати її з рослинним маслом (сметаною) і яєчним жовтком (по 1 ч. л.). Суміш наносять на шкіру обличчя та шиї на 20-30 хвилин. При жирній шкірі замість жовтка треба взяти білок.

Протипоказання до вживання гороху

Якщо і є протипоказання до вживання гороху . то вони відносяться до тих людей, які страждають певними кишковими розладами – наприклад, метеоризмом, здуттям. У цих випадках вживання гороху слід обмежити, і їсти його з фенхелем або кропом – ці рослини нейтралізують дію будь-яких бобових, зменшуючи газоутворення.

Як варити горох

Приготування гороху має свої секрети . Його слід замочувати на кілька годин, перш ніж варити, щоб прискорити процес приготування.

Варять горох при закритій кришці на слабкому вогні – так він зберігає більше корисного. Якщо вода википить, доливайте окріп, але не холодну воду – від неї горох буде несмачним. Солити горох треба незадовго до готовності – в підсоленій воді він довше вариться, і знову ж втрачає смак. Пюре з гороху готують відразу ж, як тільки він зварений – тоді воно буде без грудочок, однорідним і красивим.

Простий, але цікавий рецепт горохового пюре – з цибулею (сирим і обсмаженою), зеленню петрушки і кропу – все у великій кількості. Таке пюре надає легкий послаблюючий і сечогінний ефект, сприяє відділенню жовчі, і навіть може пробуджувати сексуальний потяг.

Так що горох – це смачний і поживний продукт, корисний в усіх відношеннях .

Автор: Гатауліна Галина

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт inmoment. ru обов’язкове!

Також знайшли:

  • чим корисний горох
  • Чим корисне горохове лушпиння