Home » Поради » Гарбуз. Опис, склад, калорійність, шкода і корисні властивості гарбуза

Гарбуз. Опис, склад, калорійність, шкода і корисні властивості гарбуза Гарбуз

Страви з гарбуза радують свої різноманітністю і оригінальністю. Але крім цього цей осінній овоч дуже корисний, так що не пропустіть урожай!

Гарбуз назва однорічного рослини, що відноситься до баштанним, і однойменного плоду. Батьківщиною гарбуза вчені вважають територію сучасної Мексики, де її вирощували понад 3 тис. років до н. е.. До Європи гарбуз потрапив в середині XVI століття, коли її, як і багато інших корисні рослини, привезли іспанці. Спочатку гарбуз культивували в південних країнах, але поступово ареал її поширення розширився і на більш холодні країни, в т. ч. Україну і Росію. В даний час культивовані види гарбуза вирощують в більшості країн світу, обмежених 60 градусом північної і південної широти.

Гарбуз – великий м’ясистий плід, кулястої або овальної форми, покритий товстої гладкою шкіркою, під якою знаходиться соковита м’якоть і численні насіння. Забарвлення шкірки і м’якоті, а також вагу і форма плодів сильно відрізняються в залежності від сорту.

Стиглі гарбуза вживають в їжу не тільки у свіжому, але і вареному, смаженому і запеченому вигляді; також з неї готують соки, пюре, ікру, повидло, джеми, цукати. Гарбуз дуже добре зберігається протягом тривалого часу, тому її можна споживати протягом всієї зими.

В 100 г гарбуза міститься:

    Вода – 90.2 г Білки – 0.9 г Вуглеводи – 5.9 г (в т. ч. моно-і дисахариди – 4.1 г) Харчові волокна (клітковина) – 1.2 г Пектини – 0.3 г Органічні кислоти – 0.1 г Зола – 0.5 г

Вітаміни:

Макроелементи:

Мікроелементи:

Калорійність

В 100 г гарбуза в середньому міститься близько 25 ккал.

Корисні властивості гарбуза

Гарбуз – продукт з цілим букетом корисних властивостей. Гарбуз і страви з неї корисні при захворюваннях серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз, набряклість, викликана серцевою недостатністю), гепатиті, холециститі, жовчнокам’яної хвороби, циститах, нефритах і при порушеннях обміну речовин. Відвар гарбуза з додаванням меду допомагає при нервових розладах і безсонні.

Гарбуз надає сечогінну і жовчогінну дію, покращує роботу кишечника. Її широко використовують при дієтичному і дитячому харчуванні. Пектин, що входить до складу м’якоті гарбуза, виводить з організму хлористі солі. А її вживання людьми перенесли гепатит А, сприяє відновленню функцій печінки.

М’якоть гарбуза рекомендують при вагітності як природного протиблювотний засіб. Її також вживають при «морської хвороби».

Сік одержуваний з гарбуза використовують при гіпертонії, безсонні і для лікування захворювань нирок і печінки. Він також сприяє жовчовиділенню, нормалізує роботу травної і нервових систем.

Насіння гарбуза використовують як протиглисний засіб і при захворюванні сечостатевих органів, особливо при спазмах, що ускладнюють сечовипускання.

Сік гарбуза не рекомендують при будь-яких загостреннях шлунково-кишкових захворювань.

Автор: Олександр Кузнєцов

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на портал про здоровий спосіб життя hnb. com. ua обов’язкове!

Також знайшли:

  • опис гарбуза

_0.3MB/0.00368 sec