Home » Поради » Гарбуз: корисні властивості та 4 оригінальних рецепта

Гарбуз: корисні властивості та 4 оригінальних рецепта Гарбуз: корисні властивості та оригінальні рецепти

1:00 4 порції 23 ккал Легко приготувати

Фото: © Depositphotos. com / duskbabe

Цей невибагливий плід

Залежно від сортів гарбуза час дозрівання припадає на початок або середину осені. Великоплідні гарбуза – найпізніші по терміну дозрівання. Головною умовою для них вважається зняття з грядок до настання заморозків, провітрювання під навісами і правильне зберігання, яке дозволяє дозрівати плодам протягом 2-3 тижнів.

Найбільшими виробниками (а за сумісництвом і споживачами) гарбуза є США, Мексика, Індія і Китай. У Росії гарбуз вирощують у всіх замледельческіх районах, крім Східного Сибіру і Карелії. До слова, вчені стверджують, що гарбуз можна вирощувати абсолютно в будь-якій точці світу, крім Антарктики.

Гарбуз: корисні властивості ягоди-гіганта

Лікувальні властивості гарбуза здивують будь-якого своєю різноманітністю і кількістю вітамінів. Гарбуз – незамінний продукт дієтичного харчування. У народній та офіційній медицині її використовують при хворобах серця, нирок, ожирінні, гіпертонії, холециститі, а також атеросклерозі, захворюваннях шлунка, розладах нервової системи і безсонні. А все тому, що ароматна гарбузова м’якоть буквально складається з вітамінів. Є в ній і аскорбінова кислота, яка рятує від осінніх застуд, і вітаміни групи B, які не тільки справляються з втомою, дратівливістю і безсонням, але і роблять волосся пишним, а нігті міцними. Вміщені в гарбузі вітаміни A і E – головні борці зі зморшками і передчасним старінням, а рідкісний вітамін K впливає на згортання крові.

М’якоть гарбуза містить антиоксиданти і бета-каротин (про що свідчить її насичений помаранчевий колір). В організмі бета-каротин перетворюється на вітамін A, який відповідає за функціонування імунної системи і здоров’я шкіри, волосся, за стан кісткової тканини і зору. Каротину в гарбузі в п’ять разів більше, ніж у моркві, і в три рази – ніж у яловичої печінки. З цієї причини офтальмологи рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік. До того ж гарбуз – чемпіон за вмістом заліза. Ось чому любителів цієї жовтої м’якоті відрізняє здоровий колір обличчя і гарний настрій.

Що можна приготувати з гарбуза: корисні властивості в стравах

Що приготувати з гарбуза? У сирому вигляді гарбуз чудово поєднується з яблуком, морквою і зеленню. З м’якоті традиційно готують запіканки і каші, оладки і маринади, гарніри і основні страви. Найпопулярніші гарбузове поєднання – з крупами і овочами, з молоком і сухофруктами, з горіхами і грибами. Солодку помаранчеву м’якоть особливо цінують любителі десертів. Ця ягода-гігант готова стати складовою складного салату, пирога або варення, а може віддати всю свою солодкість у вигляді цукатів або просто запечених з цукром або родзинками шматочків. Гарбузовим пюре турботливі мами годують маленьких дітей, хлопцям постарше можна приготувати цінні поживними властивостями і красиві на вигляд галушки на основі гарбуза і сиру. А любителі кулінарних експериментів пускають в справу не тільки м’якоть і насіння, але навіть квітки, які фарширують яйцем і сиром і смажать у клярі.

Рецепти приготування страв з гарбуза

Представляємо вам цікаві рецепти з гарбуза. Готуючи страви з гарбуза, важливо зберегти максимум її корисних властивостей. Навіть якщо це крем-суп або гарбуз в запеченому вигляді. Або гарбузове тістечка. Словом, ви вже зрозуміли, що гарбуз – це такий продукт, з якого можна приготувати і перші, і другі страви, і навіть десерт.

Теплий салат з гарбуза

Інгредієнти (на 4 порції):

    800 г гарбуза, 2 невеликі червоні цибулини, 2 зубці часнику, сіль, перець за смаком, рослинне масло, бальзамічний оцет.

Приготування

Гарбуз поріжте кубиками, цибулю – великими часточками, часник видавіть через чеснокодавилку або дрібно поріжте. Нагрійте духовку до 200 ? C. Деко застеліть листом пергаменту, викладіть гарбуз, цибуля, часник. Посоліть, поперчіть, збризніть маслом, акуратно перемішайте і поставте в духовку на 30-35 хвилин. Готові овочі викладіть на тарілку, зверху посипте руколою (якщо листя великі, порвіть їх на середні шматочки) і збризніть бальзамічним оцтом. Оформіть часточками інжиру і гарбузовим насінням. Крем-суп з гарбуза: рецепт з фісташками

Дізнайтеся, як приготувати суп з гарбуза і здивувати гостей незвичайним інгредієнтом – фісташками!

Інгредієнти (на 4 порції):

    1 кг м’якоті гарбуза, 2 цибулини, 20 г вершкового масла, 200 мл жирних вершків, 50 г фісташок, сіль, перець за смаком, по щіпці меленого імбиру і меленого мускатного горіха, бальзамічна глазур.

Приготування

Поріжте цибулю дрібно, гарбуз – середніми кубиками. Розігрійте в сковороді вершкове масло і трохи потомите в ньому цибулю, чи не підсмажуючи. Додайте гарбуз і, помішуючи, тушкуйте на невеликому вогні 10 хвилин. Перекладіть овочі в каструлю, влийте туди літр окропу. Якщо вода не покрила овочі, додайте ще трохи окропу. Доведіть до кипіння і варіть до готовності гарбуза близько 20 хвилин, після чого блендіруйте овочі і влийте в каструлю майже всі вершки (трохи залиште для подачі). Ще раз прогрійте суп майже до кипіння і приправте усіма прянощами і сіллю за смаком. Подавайте гарячим в тарілках, полив зверху вершками, бальзамічної глазур’ю і посипавши фісташками. До супу можна подати тости з багета, сік. Гарбуз, запечена з сиром

Страви з гарбуза в духовці в основному готують з м’ясом або кашами. Ми ж представляємо рецепт, як приготувати гарбуз у духовці з сиром!

Інгредієнти (на 4 порції):

    1 гарбуз вагою 3 кг, 500 г сиру «Грюйєр», 1 л вершків, жирність 35%, 50 г вершкового масла, сіль, мелений чорний перець, мелений мускатний горіх за смаком.

Приготування

Зріжте з гарбуза верхівку і ложкою вичистіть від насіння і волокон. В гарбуз насипте крупно натертий сир (приблизно на третину обсягу гарбуза). Зверху залийте вершками. Між верхнім краєм гарбуза і рівнем налитих вершків залиште невеликий простір, приблизно чверть обсягу, щоб вміст не википіло при приготуванні. Посоліть, поперчіть, додайте вершкове масло, закрийте отвір зрізаною верхівкою. Поставте на годину в духовку, розігріту до 180 ? C. Якщо гарбуз важить трохи більше 3 кг, потримайте її в духовці довше (приблизно 1 годину і 15 хв.) Готовий гарбуз подавайте на великому блюді. Пісочні тістечка з кремом з гарбуза

Солодкі страви з гарбуза – різноманітні. Але цей рецепт вам сподобається своєю оригінальністю. Адже гарбуз в ньому є основою для крему тістечок!

Інгредієнти (на 12 порцій):

    500 г пісочного тіста, 450 г м’якоті гарбуза, 2 яйця, 180 г цукру, 1 чайна ложка меленої кориці, ? чайної ложки меленого імбиру, 30 г будь-яких мелених горіхів за смаком, збиті вершки, сезонні ягоди.

Приготування

Пісочне тісто розкачати в пласт товщиною 3 мм і виріжте з нього кола діаметром 10 см. Викладіть тісто у змащені формочки для кексів, накрийте плівкою і поставте в холодильник на 30 хвилин. Потім запечіть в духовці протягом 10 хвилин при 180 ? C. Приготуйте крем: м’якоть гарбуза подрібніть в блендері, змішайте з прянощами, горіхами і яйцями, збитими з цукром. Викладіть крем у формочки з тістом і поставте на 40 хвилин у духовку, розігріту до 190 ? C. Готові тістечка залиште у формочках на 10 хвилин, після чого дістаньте, повністю охолодіть і прикрасьте збитими вершками і свіжими ягодами.

Сподіваємося, вам сподобалася помаранчева «чудо-ягода» – гарбуз, корисні властивості якої воістину унікальні? Вона смачна, ароматна, корисна, просто в приготуванні і виручить вас у всіх випадках життя. А ще, погодьтеся, поставивши страви з гарбуза на стіл, ви просливу неординарною господинею!

Гарбуз, корисні властивості: відео

Також знайшли:

  • як приготувати гарбуз щоб зберегти всією корисні властивості
  • які овочі потрібні в запеченній гарбузі рецепт

_0.31MB/0.00355 sec