Home » Поради » Гарбуз – корисні і небезпечні властивості гарбуза

Гарбуз – корисні і небезпечні властивості гарбуза Гарбуз Загальний опис

Гарбуз (від лат. Cucurbita) – це овоч яскраво-оранжевого кольору, батьківщиною якого є Південна Америка. За розмірами плоди можуть досягати до метра в діаметрі, а масою більше 200 кг. У вживання йде вся м’якоть гарбуза і її насіння. Шкірка при цьому досить груба, тому перед приготуванням обрізається.

Поширення

Перші згадки про цей овоч датуються раніше, ніж п’ять тисяч років до н. е. Культивувати гарбуз почали ще стародавні племена індіанців. Вони використовували м’якоть для приготування різноманітних страв, насіння – для виготовлення масла, а грубу шкірку акуратно вичищали від м’якоті і використовували як посуду. З 16 в. гарбуз стали вирощувати на території Росії і України.

Гарбуз добре росте в помірних і субтропічних природних зонах. Рослина теплолюбива, світлолюбна і вимагає хорошого поливу. При нестачі вологи і заморозках швидко сохне. Висівають гарбузове насіння у вологий грунт прогріту мінімум до 14 градусів або ж розсадним методом. Розсаду перед висадкою слід загартувати, потримати кілька днів у приміщенні на 5-7 ° С нижче звичайної, і підгодувати органічними добривами. Робити це потрібно 10-15 червня. Гарбуз буває найрізноманітніших сортів, які відрізняються між собою розмірами плодів, швидкістю їх дозрівання і кількістю цукру в м’якоті. Налічується більше двох десятків сортів, деякі з них гібриди та виведені спеціально для вирощування на плантаціях.

Збір та зберігання
Збір врожаю гарбуза проводиться в перші два тижні вересня в суху погоду. Ознаками стиглості плоду є яскраве забарвлення і всихання плодоніжки. Зриваючи гарбуз слід залишити близько 7-10 см опробковеніе плодоніжки – це продовжить термін зберігання овоча і захистить його від передчасного гниття. Зазвичай гарбуз при кімнатній температурі і в темному місці зберігається від декількох місяців до року.

_0.28MB/0.00436 sec