Home » Поради » Дошка кухонна – Як вибрати обробну дошку

Дошка кухонна – Як вибрати обробну дошку Дошка кухонна. Як вибрати обробну дошку?

Як вибрати обробну дошку правильно? Вони бувають з дерева, з бамбука, з пластику або скла або навіть каменя. Які дошки краще послужать вам на кухні? робимо правильний вибір!

Дошка кухонна обробна – один з найбільш часто використовуваних предметів кухонного начиння. Причину такої затребуваності пояснювати не потрібно. Дане пристосування використовується при приготуванні практично будь-якої страви.

Здавалося б, що тут вибирати, дошка і є дошка. Але ні: від якості цієї начиння безпосередньо залежить якість готуються страв. Тому, щоб вибрати гідну обробну дошку, спробуємо розібратися в питанні.

Кількість дощок на кухні і їх розміри

Варто придбати кілька дощок – для різних продуктів. Одну дошку для м’яса, другу – для риби, третій стане в нагоді для овочів і фруктів, на четвертій буде нарізатися хліб, на п’ятому можна різати ароматні овочі і трави (цибуля, часник тощо). Можна придбати ще одну дошку для сиру. Це зовсім не розкіш. Така кількість кухонних дощок – це і запорука гігієни, і гарантія «чистих» (чи не зіпсованих домішками) смаків.

Оптимальні розміри дошки – мінімум 25х40 см. У цьому випадку не будуть сковуватися руху рук, і ніж буде вільно ковзати по поверхні.

Дерев’яні дошки і дошки з бамбука

Для виробництва обробних дощок використовують різні породи дерева. Найдешевший варіант – береза, яка не відрізняється твердістю і має велику вологість. Сосна або бук трохи міцніше.

Бамбук – хороший матеріал для кухонних дощок, непогано тримає вологу, не розшаровується, що не тупить ножі. Останнім часом обробні дошки з бамбука набирають все більшої популярності. Дошка, затишна і тепла навіть на вигляд, буде радувати господиню при кожному дотику. Така річ гарантовано підніме якість времянахожденія на кухні.

Липові дошки довговічні, вони легкі і порівняно з бамбуковими недорого коштують.

Професіонали цінують гевеевие дошки. Невисока вологість, морозостійкість, висока міцність – все це про гевее. Ціна – відповідно до достоїнствами.

Самими міцними і довговічними вважаються дошки з дуба. Така дошка краще за інших підходить для рубки м’яса.

Щоб вибрати хорошу обробну дошку з дерева, слід звернути увагу на її бічну поверхню. Якщо перед Вами цільна дошка, то повинен чітко проглядатися деревний малюнок. Чим більше ширина дошки, тим більше повинна бути її товщина, щоб дошка не деформувалася від вологи.

Єдиним недоліком дерев’яних дощок є те, що вони вимагають дуже ретельного очищення, так як дерево хороший абсорбент, і в його тріщинках можуть скупчуватися мікроби.

Дошка з фанери легка, і ножі на ній не тупляться. Однак такі дошки можуть дуже відрізнятися за якістю. Слід уважно подивитися, як склеєні шари фанери. Якщо вони склеєні нещільно, то така дошка може швидко расслоиться і роздутися від вологи.

Скляні дошки

Кухонні дошки даного сімейства виготовляються з міцної склокераміки. Очевидним достоїнством скляних дощок є те, що вони дуже гігієнічні, тобто не вбирають запах і легко миються. Також ножі практично не залишають подряпин на їх поверхні, проте самі при цьому швидко тупляться. Скляні дошки можуть мати дуже гарний зовнішній вигляд, і їх можна використовувати як посуд для сервірування столу.

До їх недоліків відносять порівняно велику вагу і «галасливість» (при використанні дошка видає скрегочучі звуки).

Пластикові дошки

Для виробництва таких дощок використовується високоміцна пластмаса. Іноді на поверхню дошки наносять захисну плівку, яка є перепоною для бактерій і знижує ковзання. Пластик досить гігієнічний, і його можна мити в посудомийній машині, на відміну від скла. Стоять пластикові дошки значно менше дерев’яних.

Неякісний пластик здатний нашкодити здоров’ю, тому слід купувати сертифікований товар. Пластикова дошка з антибактеріальним покриттям буде хорошим варіантом для оброблення сирої риби.

Недоліки дощок із пластику: як підставку під гаряче такі дошки використовувати не можна, до того ж вони ковзають по поверхні столу. Втім, можна придбати дошку з гумовою підкладкою.

Кам’яні дошки

Кам’яні дошки довговічні, їх легко мити. Зручно, якщо кухонна дошка стационарна. Виготовляють такі дошки, як правило, з мармуру. Коштують вони недешево.

Догляд за кухонними дошками

Пластикові та скляні дошки слід мити гарячою водою, потім їх протирають і просушують. Від залишкового запаху можна позбутися за допомогою розчину оцту або лимонного соку.

Дерев’яні дошки змінюють колір, стикаючись з фарбувальними продуктами. Час від часу їх слід шкребти ножем, а також періодично обшпарювати окропом. Чи не зашкодить зрідка таку дошку протирати лимонним соком. Дошки з фанери потрібно мити гарячою водою і просушувати, як пластикові.

Перед миттям кухонні дошки попередньо НЕ замочують. Ставити дошки в сушильні шафи неприпустимо.

Зберігати дошки потрібно один від одного окремо, встановлювати в осередки для зберігання або підвішувати.

Також знайшли:

  • як зробити кухонну дощечку
  • дошка кухонна з якого дерева
  • дощечка кухона як робити
  • з якого дерева зробити куконну доску
  • малюнок з кухоними дошками
  • як вибрати кухону досточку
  • як зробити доску кухону

_0.3MB/0.00529 sec