Home » Поради » Домашній сир. Як зробити сир. Сир з молока – Справа смаку

Домашній сир. Як зробити сир. Сир з молока – Справа смаку Домашній сир. Як зробити сир з молока будинку

Як зробити домашній сир з кислого молока з покроковими фотографіями.

Є різні способи готувати сир в домашніх умовах, іноді сир роблять з кефіру, з згорнутого при кип’ятінні молока, з скислого (домашнього) молока. Ось з кислого домашнього молока, а простіше кажучи, кисляку, ми і будемо робити домашній сир. Цьому рецепти мене дуже давно навчила моя бабуся, вона вже багато років використовує цей спосіб, і на її столі, кожен день, є свіжий домашній сир.

Отже, умова перше і основне, молоко має бути домашнім (з-під корови чи з молочної ферми), зазвичай з 3-х літрової банки домашнього молока виходить 700-900 г сиру (іноді більше) і півлітра сметани. Отже, Ви купили 3 літри домашнього молока, бажано купувати молоко відразу в скляній банці. З домашнього молока потрібно зібрати вершки, якщо молоко свіже, або сметану, якщо воно вже скисло. Для цього потрібно дати постояти молоку кілька годин, тоді вершки піднімуться вгору, і Ви побачите, що зверху утворився шар вершків (вони мають більш жовтий відтінок на відміну від молока), вершки потрібно обережно знімати столовою ложкою і переливати в іншу баночку. Можна почекати поки молоко скисне і таким же чином зняти сметану. Іноді купуючи молоко, особливо у господині (на базарах його спеціально збовтують), можна відразу побачити піднявся шар вершків. Кількість вершків буде завісити від жирності молока, іноді їх перед продажем спеціально зливають.

Друга умова, молоко повинно скисати не в холодильнику, коли молоко скисає в холодильнику замість того щоб перетворитися в кисляк воно набуває неприємний запах і псується. Зазвичай я купую домашнє молоко, що б використовувати його свіжим, але як тільки відчуваю, що воно почало скисати, відразу виймаю його з холодильника і залишаю при кімнатній температурі. Якщо Ви купили молоко що б зробити з нього сир, то тоді його відразу потрібно залишити при кімнатній температурі. Процес скисання залежить від температури в кімнаті (влітку молоко може скиснути за день, взимку процес може зайняти 2 дні), кисле молоко (простокваша) ніж те нагадує киселі або желе, якщо зачерпнути таке молоко ложкою, то воно буде схоже на шматок м’якого желе. Коли Ваше молоко перетворилося на кисле можна починати робити сир, або хоча б поставити скиснуло молоко в холодильник (інакше молоко сильно перекисне). Після того як молоко скисло краще протягом 1-3 днів зробити сир (влітку швидше), інакше молоко перекісает і сир вийти кислим, по запаху можна визначити перекисло Ваша кисляк чи ні (перекислим молоко має неприємний, надто кислий запах).

Якщо Ви хочете прискорити процес скисання молока, то в свіже молоко можна додати трохи кислого молока, шматочок сиру, або трохи домашньої сметани. Кисломолочні бактерії, які знаходяться в кислому молоці або в сирі, почнуть розмножаться й свіже молоці швидко скисне. Не варто додавати в свіже молоко кефір, йогурт або інші кисломолочні продукти. Якщо Ви додасте в молоко кефір або йогурт, то у Вас вийде не кисле молоко, а саме кефір або йогурт. Смак такого домашнього кефіру може відрізнятися від заводського, адже при приготуванні кисломолочних продуктів, потрібно дотримуватися певних температурні умови. Для приготування цих кисломолочних продуктів використовують зовсім інші кисломолочні бактерії, ніж ті які самостійно розмножуються в молоці.

Якщо Ви використовуєте свіжу кисляк, то сир виходить ніжним і має приємний смак, такий сир прекрасно зберігається в холодильнику до 5 днів.

    Домашнє молоко 3 л

Час підготовки: 2 дні. Час приготування: 15 годин.

Рецепт приготування домашнього сиру: Крок 1 Крок 2 Крок 3

Беремо глибоку каструлю, на дно кладемо вилку або згорнуту в кілька шарів ганчірочку (що б банку не тріснула). Ставимо банку з кислим молоком і заливаємо каструлю водою, води повинно бути врівень з молоком у банку. Ставимо каструлю на середній вогонь. Кришкою не накривати.

Також знайшли:

  • як зробити домашній сир
  • як зробити сир
  • домашній сир з молока
  • як зробити сир в домашніх умовах
  • сир з молока
  • як зробити творог
  • як робити домашній сир
  • як зробити творог з молока
  • як зробити домашній сир з молока
  • як зробити сир з кислого молока

_0.28MB/0.00178 sec