Home » Поради » – Догляд за розсадою томатів

– Догляд за розсадою томатів.

городні рослини

Догляд за розсадою томатів.

джерело: за матеріалами Internet – джерел

Ящики з посіяними насінням томата ставлять у тепле місце з температурою 24-25 ° С. Сходи з’являються на 4-5-й день. Як тільки сіянці проклюнутся, ящики переставляють на найсвітліше місце (краще на підвіконня) і протягом 6 -7 днів температуру підтримують днем??15-16, а вночі 13-14 ° С.

Знизити температуру вночі можна шляхом гарного провітрювання, відкривши кватирку, затягнувши її марлею, але при цьому треба стежити, щоб холодне повітря не потрапляло на маленькі рослини.

Такий режим необхідний для того, щоб запобігти витягування сіянців для кращого їх зміцнення, кращого раевітія кореневих систем і якнайшвидшого переходу рослинки на самостійне кореневе живлення.

Коли сіянці зміцніють, в сонячні дні температуру поступово підвищують вдень до 20-22, а вночі до 16-17 ° С. Ящики на підвіконні кожен день повертають до скла, щоб рослини були рівні, зелененькі. У ящиках сіянці ростуть протягом 30 днів, пікірують їх у фазі двох справжніх листочків.

шкілки в ящику поливають рідко, невеликою дозою 1-2 рази за 30 днів (температура води 22-23 °). Середньорослі сорти для відкритого грунту (60-80 см) рекомендується пікірувати (тобто розсаджувати) в горщики 12Х12 см (з плівки, торф’яні порожнисті, в крайньому випадку пакети з-під молока). Для низькорослих штамбових сортів (30 – 40 см), які не поспішають витягатися, площа цю можна зменшити до 10Х10 см, а для високорослих гібридів збільшити до 15Х 15см.

За 1,5-2 години до початку пікіровки ящик з сіянцями добре поливають теплою водою (23 °), що допомагає краще зберегти корінці при вибірці. З цією ж метою сіянці підкопують гострою паличкою, ні в якому разі не висмикуючи, щоб не пошкодити корінці.

При пікіровці розсаду обов’язково сортують, вибраковивая слабкі, хворі «чорною ніжкою». Суміш для стаканчиків готують таку ж, як і для шкілки. Після наповнення горщиків грунтом його необхідно злегка ущільнити, пролити гарячим розчином коров’яку (1 стакан на 10 л води), зробити в середині поглиблення. У ямку опускають сіянець, стежачи за тим, щоб корінець його ні загнутий. Заглиблюють тільки корінці, до стебла не підсипають землю і тільки через 12 днів після пікіровки в стаканчики підсипають шаром в 1,5-2см суміш торфу з піском, прогрітим в духовці.

Догляд за рослинками в стаканчиках – відповідальний момент. У ці 50 – 70 днів проростання майбутні томати вимагають оптимальних умов для розвитку: підгодівлі добривами, поливу, дотримання температурного режиму, гарту. У той же час не можна допускати Зніження, «жирування» рослин. Через 8 – 10 днів після пікіровки розсаду починають поливати 1 раз в 6-7 днів по 0,5-1 склянці води на одну рослину. А коли у рослин з’являється п’ятий справжній листок, в цей період у багатьох ранньостиглих сортів розвивається першого суцвіття, і тому полив збільшують, тобто не допускають підсихання грунту, інакше буде втрачено врожай з першого кисті. Вода повинна бути тільки теплою (23-24 ° С). Поливати краще в ранкові години (при поливі поливають тільки грунт, щоб вода не потрапляла на рослини).

Протягом росту розсади і з появою двох справжніх листочків починають обприскувати рослини знежиреним молоком з розрахунку 0,5 склянки на 1 л теплої (23 ° С) води і 4-5 крапель йоду. Обприскування розсади проводять кожні 6-7 днів до посадки її на постійне місце. Цим обприскуванням позбавляємося від вірусних захворювань, від яких часто рослини гинуть.

Через кожні 10-12 днів розсаду суцільно або вибірково (відстаючу в зростанні) підгодовують, перший раз через 15 днів після пікіровки: в 3 л води розводять 1 чайну ложку нітрофоски. Приготований розчин витрачають по 1 склянці на 3 – 4 рослини.

Рослини слабообліственние, що відстають у рос-ті, підгодовують розчином коров’яку (1 склянка кашкоподібного маси і 1 чайну ложку сечовини розчиняють у 10 л води), витрачаючи 0,2 склянки розчину на горщик.

Останню підгодівлю проводять за 4 дні до висадки у відкритий грунт. Для цього в 10 л води розводять 1 столову ложку повного добрива (гомельського або ризького). На кожну рослину витрачають по 1 склянці розчину.

Необхідно також приділяти увагу загартовуванню розсади, для чого необхідно виносити її на балкон, веранду, коли температура повітря в тіні досягає 8 – 10 ° С.

Про тіні йдеться не випадково. Потрібно поступово привчити рослини до повного висвітлення відкритого грунту, інакше можливі опіки від прямого попадання сонячних променів. Тому спочатку розсаду виносять назовні в ранкові та вечірні години на 2-3 години, потім через 2-3 дні можна залишати на весь день, а якщо температура буде не нижче 10 ° С, то і на ніч. Таким шляхом можна підвищити холодостойкость багатьох сортів помідорів (вночі треба в разі пониження температури рас-саду прикрити або занести в приміщення).

До моменту висадки на грядки у відкритий грунт рослини повинні бути міцними, невитянувшіміся, облмственнимі, з 7-8 листям, з добре розвиненою кореневою системою, стебла спущені, з фіолетовим відтінком.

_0.3MB/0.00495 sec