Home » Поради » Дієта Аткінса для схуднення: рецепти, меню, поради та відгуки – Як схуднути на Дієта Аткінса швидко. | Леді@Mail. Ru

Дієта Аткінса для схуднення: рецепти, меню, поради та відгуки – Як схуднути на Дієта Аткінса швидко. | Леді@Mail. Ru Дієта Аткінса

Розробник дієти – американський лікар Аткінс. Вперше він опублікував свої принципи в книзі «Революційна дієта доктора Аткінса», випущеної в 1972 році, а в 1985 році його визнали «Людиною року» в США. Дієта Аткінса популярна до цих пір, навіть після скандальної заяви про те, що її творець важив 117 кг при зрості 180 см і мав серйозні проблеми з серцем.

Тим, хто вирішив приєднатися до «худне за Аткінсом», необхідно:

– пройти повне обстеження для оцінки перспективності дієти;

– провести вимірювання обсягів грудей, талії, стегон, обхвату рук і ніг;

– виміряти артеріальний тиск;

– здати аналізи крові на вміст цукру, глікемічний профіль, рівень холестерину і ліпідів крові, показники функції печінки та нирок.

Крім того, дієта Аткінса має ряд строгих протипоказань: захворювання нирок у людей, що мають підвищений рівень креатиніну в крові, захворювання шлунково-кишкового тракту, вагітність і лактація.

Програма схуднення доктора Аткінса складається з 4 фаз:

1) фаза індукції;

2) фаза продовження зниження ваги;

3) фаза, що передує збереженню постійної ваги;

4) фаза підтримки постійної ваги.

Перша фаза, фаза індукції, триває мінімум 14 днів. Її мета: зміна біохімії організму, оскільки для зниження ваги і підвищення життєвих сил переважно спалювання жирів, а не вуглеводів.

Правила першої фази:

– прийом їжі 3 рази на день або 4-5 разів меншими порціями, проміжок часу між прийомами їжі не більше 6-ти годин;

– збалансоване поєднання білків і жирів;

– підрахунок вуглеводів і прийом їх в кількості не більше 20 г на день (наприклад, середнє яблуко – це 15 г вуглеводів);

– протягом перших двох тижнів програми виключіть з раціону хліб, борошняні вироби, овочі, багаті крохмалем, а також горіхи і насіння;

– зменшите кількість спожитої їжі до відчуття задоволення, а не ситості;

– уникайте прийому їжі і напоїв, що містять аспартам і кофеїн: вони знижують рівень глюкози в крові;

– пийте не менше 8 склянок води в день;

– при проблемах з кишечником приймайте добавки з вмістом рослинних волокон і їжте більше рослинної їжі.

На замітку: оскільки система американська, вага продуктів вказана в унціях, 1 унція дорівнює 28,3 г

Дозволені в першу фазу продукти:

Риба. лосось, оселедець, сардина, форель, камбала;

Птах: курча, індичка, качка, гусак, фазан, перепел;

Морепродукти: устриці, черепашки, краби, креветки, лобстери;

М’ясо: яловичина, свинина. телятина, оленина, ягнятина;

Яйця: круто, некруто, омлет, яєчня-Глазунов;

Сири: чеддер; козячий сир, бараняча або яловича бринза; плавлені сири; гауда; швейцарський сир; рокфор та інші сири з пліснявою; волокнисті сири;

Овочі та зелень для салату: люцерна, селера, цикорій, огірки, салат цікорний, крес-салат, петрушка, редис, щавель, болгарський перець, гриби (не більше 2-3 чашок в день).

Допустимі в менших кількостях: артишоки, спаржа, зелені боби, зелень буряка, шпинат, селера, кульбаба, цибуля-порей, ріпчаста цибуля, гарбуз, бамія, баклажани, капуста брокколі, брюссельська капуста, цвітна капуста, кольрабі, моркву, помідори, ріпа.

Приправи: базилік, червоний стручковий перець, кріп, часник, чорний перець, імбир, розмарин, чебрець;

Неприпустимо додавання цукру. Можна заправляти салат олією, оцтом, лимонним соком, травами і спеціями, але без додавання цукру; (Не більше двох найменувань, по одній столовій ложці).

Жири: соєва олія, виноградне, кунжутне і соняшникову.

Напої: бульйони, содова, кава і чай з пониженим вмістом кофеїну; трав’яний чай, лимонний сік, вода.

Друга фаза програми доктора Аткінса – фаза продовження зниження ваги

У цей період ви зможете підігнати харчування за Аткінсом відповідно до ваших смаків і вподобань.

Правила другої фази:

– продовжуйте спалювати жири і знижувати вагу;

– контролюйте апетит;

– контролюйте рівень споживання вуглеводів;

– складайте різноманітне меню;

– продовжуйте споживати вуглеводи, які містять в собі найбільшу кількість поживних речовин;

– не забувайте про фізичну активність і беріть її в розрахунок, регулюючи споживання вуглеводів: чим більше руху, тим більше їжі з високим вмістом вуглеводів.

У другій фазі дієти Аткінса збільшуйте споживання вуглеводів на 5 г щотижня і стежте за вагою, прагнучи знайти ідеальний рівень вуглеводів. Критичний рівень – той, після якого вага стоїть на місці або підвищується. Але не можна і знижувати вуглеводний рівень надмірно сильно – це шкідливо і для організму, і для подальших результатів.

Продукти, які потрібно вводити в раціон у другій фазі:

Молочні продукти: 5 унцій домашнього свіжого сиру; 5 унцій волокнистого сиру; півчашки фермерського сиру, типу фетакі; дві третини чашки плавленого сиру; півчашки жирних вершків;

Овочі: три чверті чашки відвареного шпинату; півчашки червоного солодкого перцю або паприки; один середній помідор; дві третини чашки відвареної капусти брокколі; 8 середніх стебел спаржі; одна чашка цвітної капусти; півчашки рубленого ріпчастої цибулі; половинка авокадо;

Горіхи і насіння: волоські горіхи – 7 шт.; мигдаль – 24 шт.; пекан – 31 шт.; насіння соняшнику неочищені – 3 столові ложки; очищений смажений арахіс –

26 шт.; кешью – 9 шт.;

Фрукти і ягоди: півчашки лохини; чверть чашки малини; півчашки полуниці; три чверті чашки дині;

Соки: чверть чашки соку свіжого лимонного; півчашки томатного соку.

Через 6 тижнів наслідування програми Аткінса, необхідно повторно здати аналізи крові. Якщо ваша вага знижується повільно, то надбавку вуглеводів слід проводити один раз на 3-4 тижні.

Друга фаза триває до тих пір, поки ваш вага всього на 2-5 кг не перевищуватиме бажаний. Вуглеводи потрібно вводити доти, поки зниження ваги не стане менше 0,5 кг на тиждень.

Третя фаза

У третю фазу щоденний рівень споживання вуглеводів має збільшуватися на 10 г на тиждень. Чим повільніше ви станете вводити нові продукти, і чим більше буде кількість споживаних вуглеводів, тим вище буде ваш критичний рівень споживання вуглеводів, необхідний для підтримки постійної ваги.

Правила третьої фази:

– підвищуйте щоденний рівень споживання вуглеводів не більше ніж на 10 г на тиждень;

– доповнюйте свій раціон іншими вуглеводами, не більше ніж по одному новому продукту на прийом;

– виключіть з раціону ті нові продукти, які сприяють підвищенню ваги, поверненню фізичних симптомів, втрачених в фазу індукції, підвищенню апетиту; ведуть до затримки рідини в організмі;

– якщо ви набрали вагу, поверніться до попереднього рівня споживання вуглеводів:

– віддавайте перевагу білкової і «жирової» їжі:

– регулярно приймайте вітамінно-мінеральні комплекси.

Продукти, що додаються в третій фазі:

Горіхи: півчашки мигдалю; чверть чашки кешью, 2 унції смаженого і очищеного арахісу, три чверті чашки горіха пекан; півчашки кедрового горіха. чверть чашки фісташок, три чверті чашки волоських горіхів, третину чашки гарбузового насіння, третина чашки кунжуту, 2 унції насіння соняшнику;

Овочі, багаті крохмалем: півчашки моркви, чверть чашки солодкої картоплі, три чверті чашки буряка, третина чашки пастернаку, півчашки білої картоплі;

Бобові: чверть чашки сочевиці; чверть чашки квасолі різного сорту, півчашки чищеного гороху;

Фрукти: половина яблука, 12 вишень, 1 персик, 12 виноградин, одна чашка полуниці, полгрейпфрута, три чверті чашки м’якоті дині, 1 ківі, одна чашка м’якоті кавуна; півчашки фруктового коктейлю, розведеного водою, одна слива, третина банана, третина манго;

Крупи: чверть чашки рису; чверть чашки вівса; один шматочок білого хліба; чверть чашки ячменю;

Пам’ятайте: продукти, що підвищують апетит, погіршують обмін речовин і уповільнюють розщеплення жирів.

По досягненні свого бажаного ваги, ви, зрештою, підходите до четвертої фази дієти Аткінса – фазі підтримки постійної ваги.

Четверта фаза програми – підтримка постійної ваги.

На цьому етапі дотримуватися потрібного режиму харчування буде вже легко. Ви без зусиль зможете:

– виробити свій режим харчування і зберігати стрункість;

– вживати необхідну кількість корисних вуглеводів, що містять велику кількість поживних речовин, при цьому не набираючи більше 1,5-2 кг від свого оптимального ваги;

– відмовитися від шкідливих для вас продуктів;

– контролювати вагу, повертаючись при необхідності в попередні фази програми;

– контролювати біохімічні показники крові та артеріальний тиск;

– зменшити фактори ризику серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та порушень обміну речовин;

– відчувати себе енергійним і здоровим.

Правила четвертої фази:

– строго дотримуйтеся критичного рівня споживання вуглеводів для підтримки постійної ваги;

– регулярно виконуйте фізичні вправи;

– приймайте вітамінно-мінеральні комплекси;

– продовжуйте боротьбу з шкідливими звичками;

– не дозволяйте собі збільшення ваги більш ніж на 2 кг від ідеального.

Також знайшли:

  • програма схуднення аткінса