Home » Поради » Чому огірки гіркі – збираємо перший урожай | Село – батьківщина моя

Чому огірки гіркі – збираємо перший урожай | Село – батьківщина моя… Чому огірки гіркі – збираємо перший урожай

Здравствуйте, городники! У наших краях існує таке повір’я, що якщо перший огірок швидко з’їсти близько грядки і не митим (обтерти можна), тоді врожай буде багатим. Магазинні огірки ні в яке порівняння не йдуть з домашніми Зеленцями з грядки. Буває, звичайно, що трапляються і гіркуваті огірочки .

Вченим вдалося встановити, що причиною цього є особлива речовина, що виробляється самими рослинами – кукурбітацин. У загальному випадку ступінь гіркоти огірка залежить від сонячного освітлення: чим яскравіше сонце, тим більше гірких огірків. Тривале освітлення променями сонця знижує вологість повітря, що гнітюче діє на рослину, яке захищаючись, починає виробляти кукурбітацин. Він допомагає врятувати огірки від опіків і висушення. Ось чому в спекотні дні іноді обливаєш їх, поливаєш, а вони все одно гірчать.

Воно й зрозуміло. Батьківщина огірків – тропічні ліси Південно-Східної Азії, де вони вилися по деревах і не піддавалися впливу прямих сонячних променів. Не дуже-то їм у нас у відкритому грунті… І грунт за хімічним складом не та, і вологи малювати, і сонця зайвого…

Сам по собі кукурбітацин володіє і протипухлинними, і протизапальними, і антимікробними, і навіть антігельмінтовимі і протизаплідними властивостями. Через свою токсичності в традиційній медицині застосовується вкрай рідко, а ось злегка гіркуватий огірочок іноді і корисно з’їсти буває. Лікують ними і серце, і тонкий кишечник, і підшлункову залозу, опіки, вугри, прищі. Пюре з гірких огірочків вживають при пухлинах. Річ! А ми його викидати…

Виведено сьогодні вже огірки «без гіркоти», але в другій половині літа частенько і вони стають незадоволені умовами навколишнього середовища.

Збір огіркового врожаю

Плоди огірків потрібно збирати дуже уважно, без пропусків у міру досягнення ними бажаного для городника розміру. Чим раніше їх прибрати, тим швидше будуть наливатися залишилися зеленці. Пропустили мальца, виріс «сосун», який винищить всю рослину. На насіння краще виростити огірки на окремих рослинах, а не на всіх по одному.

Збирати урожай потрібно строго рано вранці або під вечір. Не треба під час збору піднімати або перевертати огіркові батоги – вони можуть знизити віддачу врожаю або підсохнути. Не варто і наступати на них, доля буде аналогічною. Свої грядки я обходжу босоніж два рази на день в період консервації з бідончиком. Пройшли ті часи, коли збирали огірки по 12 відер на два-три дні і консервували в бочках, 10-літрових і 3-літрових банках промисловими масштабами. Для 0,5 літрових баночок 5-7 сантиметрові корнішони і 3-4 сантиметрові пікулі підходять ідеально. Дуже часто чую від городників, що їм шкода «душити» зелень. Не шкода – чим уважніше і частіше її рвеш, тим більше її з’являється. Деньок не зібрав – урожай малесеньких огірочків знижується. Практично щороку батоги наших огірків живі і плодоносять до морозів. Головне – не наврочити…

В одній чудовій книзі зустрічала рекомендацію зрізати огірки ножем, а не відривати, щоб не знизився урожай через пошкоджень, що наносяться рослині. Цікаво, викликає веселий настрій. Напишіть нам, якщо Ви саме так збираєте врожай і це дійсно здорово.

27 липня відзначають Міжнародний День Огірка, огірку ставлять пам’ятники – ось такий він наш зеленець знаменитий овоч. Хоча в Ірані і зовсім не овоч, а фрукт…